Polub nas na Facebooku
Czytasz: Moringa – właściwości lecznicze „cudownego drzewa”

Moringa – właściwości lecznicze „cudownego drzewa”

Zainteresował Cię ten artykuł?
moringa

Fot.: didoi / Getty Images

Moringa olejodajna zwana jest też drzewem chrzanowym. Jest to gatunek rośliny tropikalnej, która w naturze występowała w północno-zachodnich Indiach i Pakistanie. Obecnie można ją spotkać także w innych krajach Azji, Afryki i Ameryki Południowej. Jest źródłem m.in. witaminy A, C, białka i żelaza.

Moringa zaliczana jest do starożytnych roślin leczniczych, ponieważ wykazuje, niezwykły jak na świat roślin, potencjał odżywczy. W medycynie naturalnej określana jest także jako „cudowne drzewo”, ponieważ każdą jego część można wykorzystać.

Moringa – wszechstronne drzewo

Moringa, czyli drzewo chrzanowe, zawdzięcza swoją nazwę charakterystycznemu smakowi korzeni, który zbliżony jest właśnie do chrzanu. Niemal każda jej część znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej. W jej liściach, kwiatach, korze i korzeniach zawartych jest wiele aminokwasów, kwasów tłuszczowych, witamin i składników mineralnych, które są wykorzystywane do wytwarzania leków. Z jej ziaren pozyskiwany jest olej, ale także ze względu na ich właściwości antybakteryjne wykorzystuje się je np. w procesie oczyszczania wody. Kora moringi stanowi surowiec do wytwarzania papieru i lin, a całe drzewo może służyć jako forma biomasy do produkcji np. biopaliw i innych form odnawialnej energii. Z kolei pozostałości organiczne po procesach produkcji wykorzystywane są z powodzeniem jako nawóz. Tak więc od momentu, w którym drzewo osiąga pełną dojrzałość, za sprawą wszelkich procesów, któremu zostaje poddane, jest w całości wykorzystane.

W naturalnych warunkach drzewo moringa rosło u podnóża Himalajów. Przekazy potwierdzające znajomość posiadanych przez nie właściwości leczniczych sięgają 3000 lat wstecz i pochodzą od ludów ajurwedyjskich. Dziko rosnące osiąga wysokość od 5 do 10 m, ma małe owalne liście skupione w pęczkach, a w okresie kwitnienia pokrywa się kwiatowymi koszyczkami kremowego koloru.

Jakie właściwości lecznicze posiada moringa?

Duże ilości minerałów i witamin zawarte w sproszkowanych liściach moringa obrazują niezwykłe właściwości rośliny. Przykładowo w 100 g produktu znajduje się:

  • 10 razy więcej witaminy A niż w marchewce,
  • 12 razy więcej witaminy C niż w pomarańczy,
  • 25 razy więcej żelaza niż w szpinaku,
  • 17 razy więcej wapnia niż w mleku,
  • 15 razy więcej potasu niż w bananach,
  • 9 razy więcej białka niż w jogurcie.

Drzewo zawiera poza tym duże ilości manganu, chromu i boru. Pierwiastki te mają duże znaczenie dla zdrowia kości i stawów, przemiany materii i radzenia sobie ze stresem. Bor jest ważnym mikroelementem dla pracy mózgu i pełni znaczącą rolę w gospodarowaniu innymi pierwiastkami. Moringa posiada też w swoim składzie aminokwasy, 26 substancji hamujących stany zapalne i kwasy tłuszczowe omega-3, 6 i 9. Posiada ponadto 46 antyoksydantów, co czyni ją jednym ze skuteczniejszych środków do neutralizowania wolnych rodników. Ma nieocenione zdolności do ochrony komórek ludzkiego ciała przed tzw. stresem oksydacyjnym, który wzmaga ryzyko wystąpienia nowotworów, cukrzycy, chorób serca czy układu naczyniowego.

Zawarta w niej zeatyna odpowiada za przyswajanie przez organizm wszystkich witamin, mikroelementów i aminokwasów. Salvestrol wykazuje w ludzkim organizmie właściwości przeciwnowotworowe – w tkance złośliwej ulega przekształceniu w toksyczny związek, przez co prowadzi do procesu niszczenia guza. Chlorofil jest natomiast zielonym barwnikiem roślinnym, który wspomaga procesy oczyszczania organizmu.

Moringa – zastosowanie w kuchni i kosmetyce

Drzewo moringa i preparaty na jego bazie znajdują zastosowanie w kuchni. Liście, które smakiem przypominają rzeżuchę, można stosować jako zamiennik szpinaku. Ususzone i zmielone, w formie sproszkowanej, są dodatkiem do zup, sałatek, koktajli, a nawet jogurtów. Można na ich bazie parzyć herbatę, która ma słodki smak. Świeże nasiona przyrządza się podobnie jak zielony groszek, a w formie prażonej przypominają smakiem orzechy. Kuchnia indyjska wykorzystuje do dań również młode strąki rośliny, które przypominają smakiem szparagi. Zastosowanie ma także olej wytwarzany z drzewa – jego głównym składnikiem jest kwas oleinowy, który stanowi około 70% całkowitej masy kwasów tłuszczowych, co oznacza że jest bardziej cennym surowcem niż najlepszej jakości oliwa z oliwek.

W kosmetyce wykorzystywany jest przede wszystkim olejek przeznaczony do pielęgnacji skóry i włosów. Zapewnia odpowiednie nawilżenie i dość łatwo się wchłania. Można go także stosować do masażu relaksacyjnego.

Moringa – jak stosować?

Ważne jest, aby wiedzieć, jak stosować preparaty zawierające ekstrakt z moringi i jakie są jej dopuszczalne dawki. Sproszkowane liście można spożywać 3 razy dziennie po 1,5 g wraz z pokarmem, np. koktajlem lub herbatą. W takiej formie roślina jest dostępna w sklepach np. ze zdrową żywnością w cenie około 30 zł za 50 g. W sprzedaży znajduje się również gotowa herbata z jej dodatkiem lub tabletki i kapsułki stosowane jako suplement diety.

Przeciwwskazaniem do stosowania rośliny jest ciąża, ponieważ substancje, które zawiera, mogą wywołać nieplanowane skurcze i zwiększyć tym samym ryzyko poronienia.

Zobacz film: Czy warto jeść produkty witaminizowane? Źródło: Wiem, co kupuję

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
25
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Choroby, które dziecko może przynieść z przedszkola 
Choroby, które dziecko może przynieść z przedszkola 
Dynia hokkaido i jej wartości odżywcze oraz właściwości zdrowotne
Dynia hokkaido i jej wartości odżywcze oraz właściwości zdrowotne
Olejek miętowy – zastosowanie i właściwości. Jak zrobić olejek miętowy?
Olejek miętowy – zastosowanie i właściwości. Jak zrobić olejek miętowy?
Zespół Brugadów – zespół dający objawy tylko w EKG?
Zespół Brugadów – zespół dający objawy tylko w EKG?
Grejpfrut a leki na nadciśnienie, cholesterol, cukrzycę i serce – interakcje
Grejpfrut a leki na nadciśnienie, cholesterol, cukrzycę i serce – interakcje
Zawał mięśnia sercowego – objawy, przyczyny, pierwsza pomoc 
Zawał mięśnia sercowego – objawy, przyczyny, pierwsza pomoc