Polub nas na Facebooku
Czytasz: Miód wrzosowy – właściwości i zastosowanie „króla miodów”

Miód wrzosowy – właściwości i zastosowanie „króla miodów”

Zainteresował Cię ten artykuł?
miód

Fot.: Julia_Sudnitskaya / Getty Images

Miód wrzosowy powstaje z nektaru wrzosu zwyczajnego, którego nie każdego roku udaje się pozyskać. Ma ciemną, brunatną barwę i lekko gorzkawy smak, ale zawiera wiele drogocennych składników. Jego lecznicze właściwości są wskazane m.in. przy kamicy nerkowej i zapaleniu dróg moczowych.

Miód wrzosowy bywa określany „królem miodów” - po pierwsze jest go trudno pozyskać, a po drugie proces jego powstawania wymaga odpowiedniego czasu. Stąd też jest znacznie droższy niż miody z innych nektarów i zdecydowanie wyróżnia się od nich smakiem, barwą i zapachem.

Miód wrzosowy – jak powstaje?

Miód wrzosowy uzyskuje się w tych pasiekach, które są postawione na wrzosowiskach. Ponieważ proces pozyskiwania nektaru wymaga określonego czasu, niewiele pszczelarzy decyduje się na wytwarzanie tego rodzaju produktu. Ponadto nie każdego roku mają oni gwarancję, że pszczoły zbiorą odpowiednią ilość nektaru o pożądanej jakości. Świeży miód wrzosowy ma ciemny, rubinowy kolor i bardzo szybko przybiera galaretowatą postać. Jak inne jego odpowiedniki zmienia też konsystencję i w procesie krystalizacji staje się znacznie jaśniejszy. Ma zdecydowanie odmienny od pozostałych smak, których charakteryzuje się gorzką nutą, co stanowi o jego cenionych walorach w kuchni i jest mocno aromatyczny z wyczuwalnym zapachem wrzosu (zawiera duże ilości olejków eterycznych). Mimo że w porównaniu do innych miodów ma znacznie mniej witamin, to jednak jest bogatym źródłem enzymów i aminokwasów, co czyni go bardzo zdrowym.

Miód wrzosowy i jego właściwości lecznicze

Miód wrzosowy posiada silne właściwości antyseptyczne, bakteriobójcze i moczopędne, co stanowi jego główną zaletę. Jego spożywanie wskazane jest szczególnie w stanach obniżonej odporności i w trakcie okresów o zwiększonej zachorowalności np. na grypę. Można go traktować jako środek poprawiający funkcjonowanie układu odpornościowego organizmu, ale także jako formę skutecznego wspomagania przy leczeniu przeziębień.

Mimo że nie jest źródłem wielu witamin, to jednak zawiera te z grupy B, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego – nie tylko poprawiają odporność na stres i kondycję psychiczną, ale też zapobiegają wahaniom nastroju i stanom depresyjnym. Uważa się, że ten rodzaj witamin odpowiedzialny jest za dobry humor. Poza tym biorą one udział w procesie metabolizmu glukozy i jej zamiany na energię niezbędną do prawidłowego funkcjonowania mięśni i dostarczaną bezpośrednio do mózgu.

Medycyna naturalna od lat ceni miód wrzosowy w leczeniu schorzeń serca, układu pokarmowego i oczu. Zalecany jest w chorobach nerek i dolegliwościach ze strony układu moczowego, przez wzgląd na działanie moczopędne i antyseptyczne. Łagodzi biegunki, zaparcia, ból brzucha, nudności i zgagę. Zawarta w nim inhibina wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antybakteryjne, przez co wskazany jest w diecie przy wielu infekcjach. Poza tym zawiera dużą ilość hormonu wzrostu i aż 47 biopierwiastków, które są w łatwo przyswajalnej przez organizm formie.

Miód wrzosowy – zastosowanie

Zastosowanie miodu wrzosowego znacznie wybiega poza farmację. Jest doceniany również w przemyśle kosmetycznym, przez wzgląd na właściwości nawilżające i odżywcze, jeśli chodzi o oddziaływanie na skórę. Na jego bazie wytwarzane są maseczki na twarz, płyny do kąpieli, balsamy do ciała, peelingi i kremy – również te domowej roboty. Można go stosować na skórę także w czystej postaci, co często wykorzystują gabinety kosmetyczne i SPA. Skóra po aplikacji miodu staje się nie tylko odpowiednio nawilżona, ale również odzyskuje blask, miękkość i sprężystość. Można go więc uznać za naturalny kosmetyk, zalecany zwłaszcza w okresach, kiedy cera wystawiona jest na zmieniające się warunki pogodowe, na co często reaguje podrażnieniem i nadmiernym wysuszeniem.

Miód ma zdolność do regeneracji i nawilżenia każdego typu włosów, a ponadto wzmacnia te szczególnie zniszczone. Można skorzystać z gotowych produktów do ich pielęgnacji lub dodać go bezpośrednio do stosowanego zwykle szamponu. Jego właściwości przyspieszają też porost włosów, stąd powinien być szczególnie ceniony przez osoby, których włosy mają skłonność do wypadania. Warto wiedzieć, że jego działanie można wzmocnić przez dodanie do kosmetyku oliwy z oliwek, octu jabłkowego lub mleka.

Miód wrzosowy w kuchni

Wiedza na temat tego, na co pomaga miód wrzosowy, czyni z niego pożądany produkt w kuchni. Może być używany jako dodatek do wielu potraw, a także forma marynaty do mięs. Jego specyficzny smak stanowi niezwykłą odmianę. Poleca się go dolewać do napojów, zwłaszcza herbaty, która w tej formie od lat stosowana jest przy okresach zwiększonych zachorowań na grypę i przeziębieniach. Nie tylko wzmacnia układ odpornościowy, ale także ma działanie rozgrzewające, które można spotęgować przez dodanie imbiru i cytryny jako źródła witaminy C.

Zobacz film: Czy można słodzić gorącą herbatę miodem? Źródło: 36,6


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
3
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Odchudzanie last minute. Jak pozbyć się zbędnych kilogramów tuż przed wakacjami?
Odchudzanie last minute. Jak pozbyć się zbędnych kilogramów tuż przed wakacjami?
Fast food to żywność, która szczególnie szkodzi zdrowiu. Sprawdź, co się dzieje z twoim ciałem, kiedy jesz „śmieciowe jedzenie”
Fast food to żywność, która szczególnie szkodzi zdrowiu. Sprawdź, co się dzieje z twoim ciałem, kiedy jesz „śmieciowe jedzenie”
Fobia społeczna – przyczyny, objawy, skutki i leczenie lęku społecznego
Fobia społeczna – przyczyny, objawy, skutki i leczenie lęku społecznego
Zespół FAS (alkoholowy zespół płodowy) – konsekwencje spożywania alkoholu w ciąży
Zespół FAS (alkoholowy zespół płodowy) – konsekwencje spożywania alkoholu w ciąży
Asperger: objawy zaburzenia ze spectrum autyzmu, przyczyny, leczenie
Asperger: objawy zaburzenia ze spectrum autyzmu, przyczyny, leczenie
Co to jest melasa? Jakie ma właściwości i zastosowanie?
Co to jest melasa? Jakie ma właściwości i zastosowanie?