Polub nas na Facebooku
Czytasz: Miód rzepakowy – właściwości lecznicze i odżywcze

Miód rzepakowy – właściwości lecznicze i odżywcze

miód rzepakowy

Fot. nedomacki / Getty Images

Miód rzepakowy od dawna jest jednym z najpopularniejszych miodów wśród Polaków, cenionym zwłaszcza za łagodny smak i wysokie właściwości odżywcze, które wynikają m.in. z dużej zawartości aminokwasów i glukozy. Miód rzepakowy często sprzedaje się w postaci kremowanej.

Miód rzepakowy powstaje z nektaru kwiatów rzepaku, których przyjemny zapach jest dość wyczuwalny w tym produkcie, zwłaszcza świeżym, ponieważ aromat szybko słabnie. Pozyskuje się go zwykle na przełomie kwietnia i maja; jest to najlepszy czas na spożywanie tego miodu w postaci płynnej. Miód rzepakowy, ze względu na dużą zawartość glukozy, szybko się krystalizuje, zmieniając barwę ze słomkowej na białą lub kremowo-piaskową. Nie wpływa to jednak na jego charakterystyczny smak – słodki i łagodny, z lekką nutą goryczki.

Miód rzepakowy – właściwości

Właściwości miodu rzepakowego wynikają przede wszystkim z dużej zawartości cukrów prostych, wśród których przeważa glukoza. Jest łatwo przyswajalna przez organizm, nie obciąża wątroby, pobudza i wzmaga jej działanie detoksykacyjne, dzięki czemu można łatwiej pozbyć się szkodliwych produktów przemiany materii.

W miodzie rzepakowym stwierdzono wiele innych wartościowych składników, m.in. olejki eteryczne, garbniki (wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i ściągające) oraz związki fenolowe, czyli kwasy fenolowe i flawonoidy. Wpływają one pozytywnie na układ krwionośny oraz wykazujące działanie antyoksydacyjne, niwelujące szkodliwą aktywność wolnych rodników.

Na właściwości lecznicze miodu rzepakowego wpływa też obecność witamin z grupy B, witaminy C oraz związków karotenoidowych, a także łatwo przyswajalnych przez organizm minerałów, m.in. magnezu, potasu, żelaza i dość rzadko występującego w przyrodzie boru. Odgrywa on bardzo ważną rolę w budowie tkanki kostnej, prawidłowym funkcjonowaniu śledziony i tarczycy, a także metabolizmie innych mikroelementów.

Miód rzepakowy działa bakteriobójczo, co wynika z obecności nadtlenku wodoru, powstającego w wyniku reakcji dwóch enzymów zawartych w produkcie: oksydazy i katalazy.

W przeciwieństwie do innych miodów, zwłaszcza nawłociowego, gryczanego, lipowego i nektarowo-spadziowego, mód rzepakowy charakteryzuje się dość niską aktywnością antybiotyczną. Ze względu na łatwą przyswajalność jest natomiast wskazany dla osób dbających o wagę. 100 g miodu rzepakowego dostarcza ponad 300 kcal.

Zobacz film: Czy można słodzić gorącą herbatę miodem? - test. Źródło: 36,6

Miód rzepakowy – na co pomaga?

Miód rzepakowy pomaga na wiele problemów zdrowotnych. Jest zalecany w przypadku schorzeń układu krążenia: niewydolności mięśnia sercowego czy miażdżycy. Produkt obniża ciśnienie krwi, wzmacnia naczynia wieńcowe, poprawia funkcjonowanie krwioobiegu. Uzupełnia niedobory ważnych mikroelementów, zwłaszcza magnezu i potasu. Może być wartościowym uzupełnieniem diety osób zmagających się z chorobami wątroby, trzustki, nerek, układu pokarmowego, wrzodami żołądka czy dwunastnicy. Pomaga ograniczyć zgagę, wzdęcia i mdłości.

Właściwości zdrowotne miodu rzepakowego od wieków były wykorzystywane do walki z przeziębieniami, infekcjami oraz stanami zapalnymi dróg oddechowych, gardła, nosa czy oskrzeli. Produkt wspomaga odporność organizmu, poprawia koncentrację, przyspiesza i wspomaga regenerację po wysiłku fizycznym i umysłowym. Wykorzystywany może być również zewnętrznie przy oparzeniach lub chorobach skóry. Przyspiesza gojenie ran, oczyszcza je i zapobiega zakażeniom.

Miód rzepakowy kremowany

Świeży miód rzepakowy ma konsystencję płynną, jednak z uwagi na dużą zawartość cukrów prostych, zwłaszcza glukozy, szybko (nawet po upływie tygodnia od miodobrania) zaczyna się krystalizować i twardnieć. Dlatego dużą popularnością cieszy się miód rzepakowy kremowany. Technika jego przygotowywania polega na długotrwałym, mechanicznym mieszaniu świeżo pozyskanej patoki (czyli produktu w stanie płynnym) aż do momentu krystalizacji. To sprawia, że przyjmuje on na wiele miesięcy kremową konsystencję oraz charakterystyczną śnieżnobiałą barwę.

W trakcie procesu kremowania do miodu nie powinno się nic dodawać, dzięki czemu wartości odżywcze miodu rzepakowego są takie same, jak produktu w stanie naturalnym. Zyskuje za to dodatkowe walory, przede wszystkim nie rozwarstwia się, co minimalizuje ryzyko fermentacji. Łatwiej go również rozsmarowywać na pieczywie.

Kremowany miód rzepakowy powinien być przechowywany w ciemnym i suchym pomieszczeniu. Najlepsza dla niego temperatura to 20–22°C.

Naturalna zmiana konsystencji wpływa na kolor miodu rzepakowego. W stanie płynnym jest niemal bezbarwny lub lekko słomkowy z odcieniem zielonawym, po skrystalizowaniu staje się biały lub szaro-kremowy. 

Dlaczego warto jeść miód? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Dlaczego warto jeść miód? Źródło: Wiem, co jem i wiem, co kupuję


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
33
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Jak zadbać o właściwe nawilżenie powietrza w mieszkaniu?
Jak zadbać o właściwe nawilżenie powietrza w mieszkaniu? Materiał sponsorowany
Witamina K i K2 MK-7 - występowanie, właściwości, przeciwdziałanie
Witamina K i K2 MK-7 - występowanie, właściwości, przeciwdziałanie
Czerwone oczy (zespół czerwonego oka) – przyczyny, domowe sposoby, leczenie
Czerwone oczy (zespół czerwonego oka) – przyczyny, domowe sposoby, leczenie
Przepisy na pięć zdrowych posiłków (śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja)
Przepisy na pięć zdrowych posiłków (śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja) Materiał sponsorowany
Domowe sposoby na ból i zapalenie ucha. Jak leczyć u dziecka i u dorosłego?
Domowe sposoby na ból i zapalenie ucha. Jak leczyć u dziecka i u dorosłego?
Dieta ketogeniczna - efekty, jadłospis i przepisy
Dieta ketogeniczna - efekty, jadłospis i przepisy