Polub nas na Facebooku
Czytasz: Mintaj – co to za ryba? Jakie ma wartości odżywcze? Jak wybrać najlepszą rybę?
menu
Polub nas na Facebooku

Mintaj – co to za ryba? Jakie ma wartości odżywcze? Jak wybrać najlepszą rybę?

Filet z mintaja

Fot: alisafarov / gettyimages.com

Mintaj to jedna z najpopularniejszych i najchętniej kupowanych ryb. Mimo to – w porównaniu z innymi rybami – nie ma zbyt wielu substancji odżywczych. Nie znaczy to jednak, że mintaj powinien całkowicie wypaść z menu.

Mintaj to ryba, którą można dostać praktycznie w każdym sklepie. Najczęściej dostępna jest w formie mrożonych filetów, paluszków rybnych czy filetów (niektóre z nich są już panierowane). Do tego jest bardzo smaczna i delikatna w smaku. Mintaj zaliczany jest do chudych ryb, tym samym polecany jest osobom, które się muszą stosować dietę redukcyjną. Zawiera stosunkowo niewiele kalorii, dlatego też chętnie jest jedzony przez osoby na diecie.

Mintaj – jakie wartości odżywcze ma mintaj?

Mintaj to jedna z najchudszych ryb. W 100 gramach mięsa znajduje się zaledwie 0,4 g tłuszczu. Nie jest też najlepszym źródłom wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Szacuje się, że w 100 gramach mintaja jest ich ok. 0,48 grama. Zawiera za to sporo pełnowartościowego i dobrze przyswajalnego białka. Dlatego może być alternatywą dla potraw na bazie mięsa wieprzowego czy drobiowego.

W mintaju znajduje się także witamina A i witamina D. Choć nie są to bardzo duże ilości, to i tak warto sięgnąć po tę rybę. Witamina A poprawia wygląd skóry oraz korzystnie wpływa na działanie wzroku. Witamina D natomiast wspomaga układ kostny, a także wspomaga pracę serca, chroni pod zawałem oraz pomaga obniżyć poziom „złego” cholesterolu. Jego nadmiar odkłada się w tętnicach, a to może doprowadzić do rozwoju miażdżycy. Mintaj zawiera śladowe ilości potasu i selenu. Pierwszy z pierwiastków korzystnie wpływa na pracę serca oraz obniża ciśnienie tętnicze krwi. Selen natomiast wspiera pracę tarczycy.

Mintaj wyróżnia się zawartością fosforu. Pierwiastek ten odpowiada za mocne i zdrowe kości oraz zęby. Dodatkowo pierwiastek uczestniczy w przewodzeniu impulsów elektrycznych między komórkami.

Niewątpliwą zaletą mintaja jest bardzo niska absorpcja rtęci. Pierwiastek – w niewielkiej ilości – nie jest groźny dla zdrowia, inaczej dzieje się w przypadku kobiet w ciąży. W ich przypadku już niewielka ilość rtęci w organizmie może doprowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem. Pierwiastek może przebić barierę krew – łożysko i doprowadzić do poważnego uszkodzenia płodu (w szczególności mózgu i nerek).  

Jak wybrać świeżą rybę? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Jak wybrać świeżą rybę? Źródło: Wiem co jem

Mintaj – jaką rybę wybrać?

Mintaj  można dostać w postaci filetów, kostek, paluszków rybnych lub już przyprawionych płatów. Mimo że wybór jest bardzo duży, to nie w każdej postaci ryba będzie równie zdrowa. Jeśli mamy ochotę zjeść mintaja należy wybierać tę jego postać, która została najmniej przetworzona. Wszystkie paluszki rybne i doprawione już ryby to wybór najgorszy z możliwych. Producenci bardzo często dodają do nich substancje konserwujące czy sztuczne wzmacniacze smaku, które nie są obojętne dla zdrowia. W tego rodzaju produktach nie brakuje też glutaminianu sodu. Substancja ta wzmacnia smak potraw i w nadmiarze może doprowadzić do problemów z układem pokarmowym. Zawierają też bardzo dużo soli, która podnosi ciśnienie krwi i ma niekorzystny wpływ na pracę układu krążenia. Do ich smażenia używa się utwardzonych tłuszczów trans, a te są wyjątkowo niebezpieczne dla zdrowia.

A jak wybrać rybę mrożoną? Przede wszystkim trzeba przyjrzeć się tzw. glazurze. To ilość wody, która została użyta za zamrożenia ryby. Jej zadaniem jest ochrona produktu przed nadmiernym wysychaniem. Dobra mrożona ryba to taka, w której ilość glazury nie przekracza 3-5 proc. wagi całej ryby. Niestety nie wszyscy producenci trzymają się tych wytycznych, dlatego trzeba bardzo dokładnie czytać informacje zawarte na opakowaniu lub kupować rybę w sprawdzonym i pewnym miejscu. Dużą zaletą kostek z mintaja, które można dostać w większości sklepów jest to, że ryba została bardzo dobrze oczyszczona i nie zawiera już ości.

Mintaj – co można z niego przygotować?

Mintaj to ryba, która może być podawana na wiele sposób. Doskonale nadaje się do pieczenia, smażenia, gotowania klasycznego lub na parze. Warto łączyć ją z warzywami lub sosami, np. pomidorowym lub koperkowym. Można z niej przygotować kotlety rybne, a także dodać do zapiekanki. Przed przygotowywaniem ryby dobrze jest ją skropić sokiem z cytryny i wstawić do lodówki 1-2 godziny. Ten prosty zabieg zapobiega rozpadaniu się ryby.

Przepis na pieczonego mintaja

Mintaja należy posypać ziołami i pieprzem. Tak przyprawioną rybę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczmy przez 20-25 minut. Rybę najlepiej podawać z brązowym ryżem, kaszą lub ziemniakami.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
2
0
Polecamy
Filet z dorsza – przepis na przepyszny posiłek
Filet z dorsza – przepis na przepyszny posiłek Dzień Dobry TVN
Ryby - które warto jeść? Jakie ryby morskie są zdrowe?
Ryby - które warto jeść? Jakie ryby morskie są zdrowe? Dzień Dobry TVN
Halibut – jakie ma wartości odżywcze i dlaczego warto go jeść?
Halibut – jakie ma wartości odżywcze i dlaczego warto go jeść? TVN zdrowie
Owoce morza – czy zdrowe? Które warto jeść? ?Jak wybrać te najlepsze?
Owoce morza – czy zdrowe? Które warto jeść? ?Jak wybrać te najlepsze? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Seks oralny – czym jest stosunek oralny? Najlepsze pozycje w seksie oralnym
Seks oralny – czym jest stosunek oralny? Najlepsze pozycje w seksie oralnym
Czym jest detektor tętna płodu i jak działa? Od kiedy można go używać?
Czym jest detektor tętna płodu i jak działa? Od kiedy można go używać?
Pierwszy rok w przedszkolu? Zobacz, jak uchronić dziecko przed infekcjami
Pierwszy rok w przedszkolu? Zobacz, jak uchronić dziecko przed infekcjami Materiał sponsorowany
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?