Polub nas na Facebooku
Czytasz: Mięso szkodzi nam jak azbest! Więcej o szkodliwości mięsa dowiecie się w programie 36,6°C
menu
Polub nas na Facebooku

Mięso szkodzi nam jak azbest! Więcej o szkodliwości mięsa dowiecie się w programie 36,6°C

Zobacz film: Czy mięso nam szkodzi? Źródło: 36,6

Wysoko przetworzone mięso jest rakotwórcze dla człowieka, podobnie jak azbest. Czerwone mięso jest w grupie produktów, które mogą powodować nowotwory. Dr Michał Domaszewski w najnowszym sezonie i pierwszym odcinku programu 36,6°C ostatecznie rozwieje wszelkie wątpliwości na temat tego, czy mięso można jeść i to bez żadnych ograniczeń. 

Redakcja poleca:
OCZYwiście dieta. Co jeść, żeby mieć dobry wzrok?  Materiał sponsorowany
Dlaczego się topimy? Ratownik: zawodzą nas umiejętności i... psychika
10 zdrowotnych właściwości kardamonu. Na problemy trawienne i na potencję!

Pierwszy odcinek programu 36,6°C będziemy mogli obejrzeć już 7 września 2019 roku o godzinie 18.00 na antenie TVN. W pierwszym odcinku poznamy fakty i mity na temat wegetarianizmu. Z badań naukowych wynika jasno, że mięso, to wysoko przetworzone, jest rakotwórcze. Jednak czy wegetarianizm jest najzdrowszym i jedynym słusznym rozwiązaniem?

Ewa Drzyzga wraz z prof. Krzysztofem Łabuzkiem w najzdrowszym programie w Polsce pokazują Polakom zdrowsze alternatywy żywienia, zachęcają do ruchu i promują najnowsze zdobycze medycyny. W tym sezonie spektrum poruszanych tematów będzie szerokie, ale w pierwszym odcinku uwagę prowadzących zwróci odpowiednia dieta. Przeciętny Polak zjada około 1,3 kg mięsa na tydzień, a tymczasem lekarze i dietetycy zalecają, by nie jeść więcej niż 0,5 kg mięsa! Ważne jest także to, jakie mięso wybierzemy - czy będzie to mięso drobiowe, wieprzowe, wołowe, dziczyzna... rodzajów jest dużo i każde cechuje coś innego. 

Piramida Zdrowego Żywienia promowana przez Instytut Żywności i Żywienia jasno mówi, by mięso spożywać trzy razy w tygodniu, a w pozostałe dni jeść ryby lub warzywa strączkowe, które są doskonałym źródłem białka. Niestety mięso może nam zaszkodzić - zwłaszcza to spożywane w nadmiarze. Czerwone mięso (czyli wieprzowina, baranina, wołowina, gęś, kaczka oraz konina) przyczynia się do rozwoju nowotworów jelit lub żołądka.  Jedząc 100 g mięsa czerwonego każdego dnia zwiększamy ryzyko wystąpienia raka jelita grubego o 18 proc. Co jeszcze powinniśmy wiedzieć?

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
72
8
Polecamy
Kaszel mokry czy suchy?
Jak je odróżnić?
Odpowiedź poznacie w najnowszym odcinku programu 36,6°C w sobotę 16 marca o 18.00!
Kaszel mokry czy suchy? Jak je odróżnić? Odpowiedź poznacie w najnowszym odcinku programu 36,6°C w sobotę 16 marca o 18.00! TVN zdrowie
Kolejny sezon programu 36,6°C!
Zobacz jakie tematy zostaną poruszone w kolejnych odcinkach
Kolejny sezon programu 36,6°C! Zobacz jakie tematy zostaną poruszone w kolejnych odcinkach TVN zdrowie
Czy jedzenie mięsa jest szkodliwe?
Oto cała prawda
Czy jedzenie mięsa jest szkodliwe? Oto cała prawda Dzień Dobry TVN
Dziś Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu.
Czy warto jeść czerwone mięso?
Dziś Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu. Czy warto jeść czerwone mięso? Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Olejek rycynowy na włosy, rzęsy i... opaloną skórę. Skąd się bierze jego pielęgnacyjna moc?
Olejek rycynowy na włosy, rzęsy i... opaloną skórę. Skąd się bierze jego pielęgnacyjna moc?
Pluskwa. Jak rozpoznać ugryzienia przez pluskwy i jak sobie z nimi radzić?
Pluskwa. Jak rozpoznać ugryzienia przez pluskwy i jak sobie z nimi radzić?
Co to są kapary? Jakie posiadają wartości odżywcze i właściwości lecznicze?
Co to są kapary? Jakie posiadają wartości odżywcze i właściwości lecznicze?
Menopauza przed 40.? To możliwe! Jak rozpoznać przedwczesną menopauzę?
Menopauza przed 40.? To możliwe! Jak rozpoznać przedwczesną menopauzę?
Kabotegrawir - lek, który w końcu pokona wirusa HIV?
Kabotegrawir - lek, który w końcu pokona wirusa HIV?
Wystawiasz blizny na słońce. To błąd! Sprawdź, dlaczego trzeba je chronić
Wystawiasz blizny na słońce. To błąd! Sprawdź, dlaczego trzeba je chronić