Polub nas na Facebooku
Czytasz: Menu na kwarantannę. Jedz mądrze i zdrowo
menu
Polub nas na Facebooku

Menu na kwarantannę. Jedz mądrze i zdrowo

dieta

Morsa Images/getty images

Zrobiłeś duże zapasy żywności, ale brakuje ci pomysłów, co z tych produktów przygotować? Poprosiliśmy dietetyczkę Martę Jachym o przygotowanie przykładowego, dziennego jadłospisu. Tym samym udowadniamy, że w czasie siedzenia w domu, można jeść smacznie, ale i zdrowo!

Co jeść w czasie kwarantanny?

Kto powiedział, że w czasie domowej izolacji trzeba jeść tylko gotowe i wysoce przetworzone produkty? Nikt. Dlatego dla podtrzymania dobrego samopoczucia, zdrowia oraz sylwetki, warto zadbać również o to, by nasze menu było smaczne i urozmaicone. Do przygotowania posiłków potrzebujesz prostych i tanich składników, z których większość na pewno masz w swoich zapasach. Dietetyczka Marta Jachym przygotowała dla nas przykładowe, dzienne menu. Są to łatwe i szybkie w wykonaniu dania. A co najważniejsze, są zdrowe! Poszczególne produkty dostarczą ci składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Menu na kwarantannę

Śniadanie: Owsianka z musem malinowym i migdałami

Redakcja poleca:
OCZYwiście dieta. Co jeść, żeby mieć dobry wzrok?  Materiał sponsorowany
Dlaczego się topimy? Ratownik: zawodzą nas umiejętności i... psychika
10 zdrowotnych właściwości kardamonu. Na problemy trawienne i na potencję!

Składniki:

  • 50 g płatków owsianych;
  • 200 ml mleka (krowie lub roślinne);
  • 150 g mrożonych malin;
  • łyżka siemienia lnianego;
  • 20 g migdałów;
  • łyżeczka miodu lub ksylitolu/erytrytolu.

Przygotowanie:

Płatki i siemię gotujemy na mleku, na niewielkim ogniu, mieszając, aż do napęcznienia. Słodzimy. Maliny podgrzewamy w rondelku z dodatkiem małej ilości wody – mieszamy do konsystencji musu. Przekładamy owsiankę do miseczki, polewamy musem, ozdabiamy migdałami.

Rada ekspertki Marty Jachym:

Do gotujących się płatków można dodać połówkę małej, startej na drobnych oczkach cukinii. Dzięki temu, przemycimy warzywo do diety, zwiększymy objętość posiłku i udział błonnika, co wpłynie na uczucie sytości. Dodatek warzywa, obniży też ładunek glikemiczny dania, a jej neutralny smak, będzie dla nas niewyczuwalny

Obiad – Spaghetti z sosem pomidorowym z ciecierzycą

Składniki:

  • 50 g makaronu (najlepiej pełnoziarnisty lub z mąki durum);
  • pół cebuli;
  • passata pomidorowa lub pomidory z puszki;
  • garść mrożonego szpinaku;
  • 100 g ciecierzycy z puszki;
  • łyżka oliwy;
  • przyprawy: ząbek czosnku, sól, pieprz, papryka słodka, oregano;

Surówka: 1 duża marchewka, łyżka oleju lnianego lub oliwy, łyżka nasion słonecznika, sól, sok z cytryny

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy szpinak, pokrojoną paprykę, dusimy do miękkości. Wlewamy passatę lub pomidory z puszki, mieszamy, doprawiamy, gotujemy kilka minut. Mieszamy z makaronem. Surówka: marchew ścieramy na tarce, dodajemy sok z cytryny i olej, solimy, posypujemy pestkami słonecznika.

Zobacz też: Dieta planetarna – dieta, która uratuje nas i naszą planetę

Podwieczorek: Bananowy deser chia z czekoladą

Składniki:

  • 200 g jogurtu naturalnego;
  • łyżka nasion chia lub siemienia lnianego;
  • banan;
  • 2 kostki gorzkiej czekolady.

Przygotowanie:

Jogurt blendujemy z bananem i nasionami. Wkładamy na kilka godzin do lodówki. Gdy deser stężeje, posypujemy startą czekoladą.

Zobacz też: Dieta węglowodanowa, wysokowęglowodanowa, węglowodanowo-białkowa. Co można jeść? Zasady diet

Kolacja: Sałatka z tuńczykiem i aromatyczne grzanki

Składniki:

  • pół puszki (ok 100 g ) tuńczyka w sosie własnym;
  • ogórek zielony;
  • ogórek kiszony;
  • pół papryki;
  • sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego, łyżeczka musztardy, sól, pieprz;
  •  2 kromki chleba (najlepiej żytniego), łyżeczka masła, ząbek czosnku, łyżka parmezanu lub innego twardego sera.

Przygotowanie:

Warzywa kroimy w kostkę. Mieszamy z tuńczykiem, dodajemy dokładnie wymieszane składniki na sos. Chleb podpiekamy w tosterze lub piekarniku. Masło mieszamy z wyciśniętym czosnkiem, smarujemy grzanki, posypujemy serem.

Zobacz też: Czym jest dieta rotacyjna? Korzyści i wady diety rotacyjnej

Marta Jachym jest dietetykiem i szkoleniowcem. Studiowała dziennikarstwo i dietetykę kliniczną. Absolwentka kilkudziesięciu szkoleń i konferencji żywieniowych. Na co dzień przyjmuje pacjentów w warszawskiej klinice MD Clinic, prowadząc poradnię „Przełom w odżywianiu.” Prowadzi szkolenia dotyczące zdrowego trybu życia, redukcji stresu, oraz budowania odporności w dużych firmach. Specjalizuje się w dietoterapii chorób autoimunologicznych, tarczycy, gospodarki cukrowej i zaburzeń układu pokarmowego. Pracuje z pacjentami z zaburzeniami odżywiania, łącząc istotę stanu psychicznego z tym jak funkcjonuje nasze ciało. Szczególną wagę przywiązuje do zebrania obszernego wywiadu dotyczącego samopoczucia pacjenta, który pomaga znaleźć źródło i przyczynę dolegliwości. Twierdzi, że uważność, dobra komunikacja wewnętrzna i obserwowanie sygnałów wysyłanych przez ciało i umysł, to najlepsza droga do skutecznego wdrażania zdrowych nawyków żywieniowych.

Zobacz też: Dieta przeciwzapalna. Znaczenie diety w leczeniu RZS

Zobacz film: Ula Somow w Dzień dobry TVN o tym, jak nie przytyć w czasie kwarantanny.

źródło: x-news

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
90
10
Polecamy
Menu dla mam od dietetyka.
Dla kobiety w ciąży, dla mamy karmiącej, pracującej i w czasie menopauzy
Menu dla mam od dietetyka. Dla kobiety w ciąży, dla mamy karmiącej, pracującej i w czasie menopauzy TVN zdrowie
Czy można jeść czekoladę, lody i chudnąć?
Czy można jeść czekoladę, lody i chudnąć? TVN zdrowie
Makaron wegetariański – proste sposoby na zdrowy i pożywny obiad
Makaron wegetariański – proste sposoby na zdrowy i pożywny obiad Dzień Dobry TVN
W kuchni DDTVN gotujemy rodzinny obiad:
aksamitna zupa z pieczonych pomidorów
W kuchni DDTVN gotujemy rodzinny obiad: aksamitna zupa z pieczonych pomidorów Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Olejek rycynowy na włosy, rzęsy i... opaloną skórę. Skąd się bierze jego pielęgnacyjna moc?
Olejek rycynowy na włosy, rzęsy i... opaloną skórę. Skąd się bierze jego pielęgnacyjna moc?
Pluskwa. Jak rozpoznać ugryzienia przez pluskwy i jak sobie z nimi radzić?
Pluskwa. Jak rozpoznać ugryzienia przez pluskwy i jak sobie z nimi radzić?
Co to są kapary? Jakie posiadają wartości odżywcze i właściwości lecznicze?
Co to są kapary? Jakie posiadają wartości odżywcze i właściwości lecznicze?
Menopauza przed 40.? To możliwe! Jak rozpoznać przedwczesną menopauzę?
Menopauza przed 40.? To możliwe! Jak rozpoznać przedwczesną menopauzę?
Kabotegrawir - lek, który w końcu pokona wirusa HIV?
Kabotegrawir - lek, który w końcu pokona wirusa HIV?
Wystawiasz blizny na słońce. To błąd! Sprawdź, dlaczego trzeba je chronić
Wystawiasz blizny na słońce. To błąd! Sprawdź, dlaczego trzeba je chronić