Polub nas na Facebooku
Czytasz: Melasa karobowa – właściwości odżywcze i zastosowanie

Melasa karobowa – właściwości odżywcze i zastosowanie

Zainteresował Cię ten artykuł?
Szarańczyn strąkowy / Drzewo świętojańskie

Fot: sergoua / gettyimages.com

Melasa karobowa to gęsty syrop, który pozyskuje się z owoców (strąków) szarańczynu strąkowego, zwanego także drzewem świętojańskim lub karobowym. Stanowi substancję słodzącą, której – ze względu na zawartość minerałów, witamin i kwasów organicznych – można używać jako zdrowszego substytutu cukru.

Drzewo karobowe to gatunek zimozielonegodrzewa z rodzinybobowatych, które występuje (dziko i w uprawie) głównie w regionie Morza Śródziemnego oraz w Azji Mniejszej, Australii i Stanach Zjednoczonych. Z jego nasion pozyskuje się mączkę chleba świętojańskiego (gumę karobową) – polisacharyd wykorzystywany szeroko w przemyśle spożywczym jako naturalny zagęstnik i stabilizator produktów żywnościowych. Produkt ten często mylony jest z proszkiem chleba świętojańskiego (karobem), wytwarzanym z owocni (po odseparowaniu nasion) strąków drzewa świętojańskiego. Karob smakiem i zapachem przypomina posłodzone kakao. Z tego względu często stosowany jest jako jego zamiennik (np. do wypieków) przez osoby uczulone na czekoladę. Z owocników strąków szarańczynu pozyskuje się także gęstą, kremową, ciemnobrązową melasę karobową o karmelowo-kakaowym posmaku. Produkt ten, do niedawna dostępny głównie w sklepach z ekologiczną żywnością, staje się coraz bardziej popularny w Polsce i można nabyć go w większości marketów.

Jakie związki zawiera melasa karobowa?

Melasa karobowa jest substancją bogatą w naturalne cukry, które stanowią około 65% jej zawartości. Znajdują się w niej także białko (do 6 %) i śladowe ilości tłuszczu (mniej niż 1%). W odróżnieniu od zwykłego, rafinowanego cukru, melasa z karobu dostarcza sporej ilości minerałów – manganu, miedzi, żelaza, wapnia, potasu, magnezu, fosforu – a także witamin, w szczególności: A, B2, B3 oraz D. W składzie produktu obecne są także pektyny, garbniki, kwasy organiczne (m.in. kwas galusowy).

Dlaczego cukier uzależnia? Dowiesz się tego z naszego filmu

Zobacz film: Dlaczego uzależniamy się od cukru? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Melasa karobowa – właściwości prozdrowotne

Zawarte w melasie karbowej substancje odżywcze są cenne dla zdrowia i mogą wspomagać wiele funkcji organizmu:

  • poprawiają trawienie i są pomocne w przypadku zaburzeń żołądkowo-jelitowych (np. refluksu, biegunek),
  • obniżają poziom „złego” cholesterolu we krwi,
  • zapobiegają niedokrwistości,
  • mają właściwości antyoksydacyjne,
  • zwiększają odporność,
  • przeciwdziałają osteoporozie,
  • pomagają w oczyszczaniu organizmu z toksyn,
  • wykazują właściwości przeciwbólowe,
  • działają antyseptycznie i antyalergicznie.

Warto jednak pamiętać, że łyżeczka melasy karobowej zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminy czy minerały zaledwie w kilku procentach, jednocześnie dostarczając znacznej dawki cukru. Melasa ma przy tym wysoki indeks glikemiczny (IG = 70), a zatem jest produktem niewskazanym dla osób zmagających się z nadwagą czy cukrzycą. Z powyższych względów melasy karobowej nie należy brać pod uwagę jako stale obecnego w diecie źródła niezbędnych substancji odżywczych. Nie oznacza to, że jest produktem, którego trzeba unikać.

Zalety melasy karobowej

Ze względu na wysoką zawartość sacharozy, melasę z karobu dobrze jest używać z umiarem. Niemniej może stanowić smakowity, niepozbawiony wartości, składnik diety, a nade wszystko dobry substytut cukru. Zdecydowanie warto zastępować melasą karobową zwykły, rafinowany cukier, który nie ma żadnych wartości odżywczych, a jest jedynie źródłem energii. Co więcej, choć dostarcza ona niewiele mniej kalorii (melasa ma około 300 kcal/100 g, a cukier 380 kcal/100 g), to jest znacznie słodsza. Stosując melasę jako zamiennik cukru, można użyć jej mniej, redukując w ten sposób wartość energetyczną potraw. Ze względu na walory smakowe melasa karobowa może stanowić substytut kakao i czekolady. Z tego względu polecana jest alergikom oraz osobom z nadciśnieniem. Karob nie zawiera bowiem alergenów, teobrominy ani kofeiny.

Melasa karobowa ma właściwości wykrztuśne. Może być zatem pomocna w zwalczaniu kaszlu. Warto zastosować ją jako naturalne lekarstwo przy przeziębieniu czy grypie. Uzyskiwana ze strąków drzewa świętojańskiego melasa jest produktem naturalnym – bez dodatku sztucznych barwników, aromatów, konserwantów.

Melasa karobowa w kuchni

Obok prozdrowotnych walorów melasa karobowa jest po prostu smaczna i doskonale sprawdza się zarówno jako podstawa słodkich kanapek, jak i dodatek do różnych potraw. Daniom głównym doda charakteru jako składnik marynat czy sosów. Z powodzeniem można użyć jej jako substancji słodzącej do domowych wypieków – nada im oryginalny, karmelowy smak. Melasa karobowa to także świetna alternatywa dla sztucznych polew – do lodów, gofrów, naleśników, sałatek owocowych. Oczywiście można ją wykorzystać do słodzenia napojów – zarówno ciepłych, jak i zimnych. Zmieni nieco smak ulubionej kawy, ale warto się do niego przyzwyczaić, pamiętając, że jest dużo zdrowsza od cukru.

Zobacz nasz film i dowiedz się co stosować zamiast cukru

Zobacz film: Zdrowe zamienniki cukru. Źródło: 36,6.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
6
2
Komentarze (0)
Nie przegap
Quiz: Co wiesz o odchudzaniu i zdrowej diecie?
Quiz: Co wiesz o odchudzaniu i zdrowej diecie?
Bakterie Listeria w mrożonych warzywach. Niektóre partie produktu wycofane ze sprzedaży
Bakterie Listeria w mrożonych warzywach. Niektóre partie produktu wycofane ze sprzedaży
Choroby ucha zewnętrznego, środkowego i wewnętrznego – objawy
Choroby ucha zewnętrznego, środkowego i wewnętrznego – objawy
Ból brzucha u dzieci – jakie są jego najczęstsze przyczyny?
Ból brzucha u dzieci – jakie są jego najczęstsze przyczyny?
Ile trwa prawidłowy stosunek seksualny?
Ile trwa prawidłowy stosunek seksualny?
Czy osiedlowa piaskownica jest niebezpieczna dla zdrowia dziecka?
Czy osiedlowa piaskownica jest niebezpieczna dla zdrowia dziecka? Reklama