Czytasz: Masło kokosowe a olej kokosowy – czy istnieją różnice? Właściwości i zastosowanie tłuszczu kokosowego.

Masło kokosowe a olej kokosowy – czy istnieją różnice? Właściwości i zastosowanie tłuszczu kokosowego.

NAN

Fot: Africa Studio / fotolia.com

Masło kokosowe jest tłuszczem wykorzystywanym zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Może stanowić smaczny dodatek do dań, a także pielęgnować skórę i włosy. Warto dowiedzieć się, jakie rodzaje masła występują i czy różni się ono od oleju kokosowego.

Masło kokosowe to produkt pozyskiwany z twardego miąższu orzechów palmy kokosowej. Jego konsystencja jest gęsta, jednak nie aż tak tłusta jak tradycyjnego masła. Ma mętny, biały kolor i przyjemny, kokosowo-orzechowy zapach oraz smak. W temperaturze pokojowej przybiera formę miękkiej masy, natomiast w lodówce twardnieje. W przypadku masła stosuje się różną nomenklaturę – nazywa się je także olejem lub tłuszczem kokosowym. Z kolei masłem zwykło się nazywać także produkty domowej roboty oraz produkty kosmetyczne. Warto mieć świadomość różnic między wszystkimi substancjami.

Masło kokosowe a olej kokosowy

Rozróżnia się dwie metody pozyskiwania oleju kokosowego. Pierwszą z nich jest rafinacja, czyli oczyszczanie pod wpływem wysokiej temperatury i nierzadko także substancji chemicznych. Olej kokosowy rafinowany traci w procesie pozyskiwania większość swoich cennych właściwości, zapach, smak i często kolor. W pokojowej temperaturze rafinowany olej kokosowy przybiera postać płynną lub półpłynną. Zdarza się jednak, że jest sztucznie zagęszczany. Może mieć też sztucznie nadawany aromat – warto zwracać na to uwagę i w celach spożywczych oraz pielęgnacyjnych wybierać oleje nierafinowane. Zaletą oleju rafinowanego jest wysoki punkt dymienia, dzięki któremu lepiej niż olej nierafinowany nadaje się do smażenia.

Drugą metodą pozyskiwania oleju kokosowego jest tłoczenie na zimno. Dzięki tej metodzie olej zachowuje większość wartościowych składników i jest skuteczniejszy, jako produkt kosmetyczny, a także zdrowszy, jako produkt spożywczy. Olej kokosowy nierafinowany w temperaturze pokojowej przybiera postać masła. Z tego właśnie powodu nazywany jest często masłem kokosowym.

Istnieje także masło kokosowe, które można przyrządzić samodzielnie z wiórków kokosowych. Poza tym wielu producentów kosmetycznych może stosować nazwę masła kokosowego w odniesieniu do produktów przeznaczonych wyłącznie do ciała – są one wzbogacane innymi substancjami i przeznaczone jedynie do użytku zewnętrznego. Należy pamiętać, że tylko naturalne masło kokosowe (olej kokosowy) oraz masło z wiórków kokosowych są produktami jadalnymi.

Masło kokosowe – właściwości kosmetyczne

Nierafinowane masło kokosowe zawiera wiele cennych substancji, które korzystnie działają na skórę ciała, twarzy i na włosy. Należą do nich:

  • witamina A,
  • witamina E,
  • witaminy z grupy B,
  • kwas foliowy,
  • potas, magnez, żelazo, fosfor, wapń, cynk.

Z tego powodu sprawdza się doskonale, jako kosmetyk pielęgnacyjny. Stosowany zewnętrznie na skórę wykazuje następujące właściwości:

  • Ma działanie antyoksydacyjne – zawiera antyutleniacze, które neutralizują działanie wolnych rodników, mających destrukcyjny wpływ na komórki skóry i włosów.
  • Wyrównuje koloryt skóry, zmniejsza przebarwienia.
  • Nawilża, regeneruje i wygładza skórę.
  • Pomaga zwalczać trądzik.
  • Działa antybakteryjnie, dlatego przyspiesza gojenie się ran i podrażnień.
  • Chroni skórę przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych.

Masło kokosowe może być nakładane bezpośrednio na skórę, a także dodawane do kąpieli lub kosmetyków pielęgnacyjnych.

Masło kokosowe na włosy działa następująco:

  • Wzmacnia, odżywia, nawilża i regeneruje włosy.
  • Wygładza zniszczone i puszące się kosmyki.
  • Chroni przed czynnikami takimi jak wysoka temperatura, słońce, wiatr, mróz, zanieczyszczenia.
  • Wzmacnia cebulki włosów i przyczynia się do wzrostu nowych włosów.
  • Pomaga zwalczać łupież.

Masło kokosowe można nakładać na suche lub wilgotne włosy. Należy zmyć je po upływie minimum godziny delikatnym szamponem. Można też stosować je jako serum na zniszczone końcówki lub wmasowywać w skórę głowy.

Masło kokosowe do jedzenia

Masło kokosowe (czy olej kokosowy) jest uważane za jeden z najzdrowszych tłuszczów. Wielu lekarzy i dietetyków ma jednak coraz więcej wątpliwości związanych z jego rzekomymi cudownymi właściwościami. Według zwolenników masła kokosowego do jedzenia dostarcza on organizmowi cenne substancje odżywcze, zmniejsza łaknienie, przyspiesza przemianę materii i zapobiega przed chorobami sercowo-naczyniowymi.

Sceptycy zaprzeczają jednak tym teoriom, twierdząc, że masło kokosowe zawiera w swoim składzie bardzo dużo (bo aż ok. 90%) nasyconych kwasów tłuszczowych, które są szkodliwe dla organizmu, a Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne ogłosiło w 2017 roku, że olej kokosowy postrzegany jest tak samo, jak smalec, masło zwierzęce czy tłuszcz wołowy i że w takim samym stopniu podnosi poziom złego cholesterolu LDL.

Warto jednak zwrócić uwagę na to, że w oleju kokosowym występują nasycone kwasy tłuszczowe o budowie innej, niż te występujące w tłuszczach zwierzęcych, które mogą mieć zupełnie inne działanie na ludzki organizm. Ich szkodliwość nie została do tej pory oficjalnie potwierdzona.

Ze względu na zawartość witamin i minerałów, masło kokosowe może:

  • Łagodzić stany zapalne skóry i stany zapalne w organizmie.
  • Obniżać ryzyko wystąpienia zakrzepów krwi.
  • Działać antybakteryjnie, przeciwgrzybicznie i przeciwwirusowo, przyczyniając się np. do przeciwdziałaniu próchnicy, czy infekcjom jamy ustnej.

Masło kokosowe – przepis

Masło kokosowe można wykonać samodzielnie w domu, przy pomocy jednego składnika – suszonych, niesłodzonych wiórków kokosowych. Potrzebny jest także blender kielichowy lub blender ręczny i wysokie naczynie.

Aby otrzymać około jednej szklanki masła, należy do naczynia lub blendera kielichowego wsypać 2 opakowania wiórków kokosowych po 200 gramów i dokładnie je zmielić. Warto w trakcie mielenie pamiętać o przerwach, aby sprzęt zbyt się nie nagrzał i nie popsuł. Mielenie powinno trwać około 10-15 minut.

Masło kokosowe, zanim przybierze odpowiednią, tłustą konsystencję, będzie przypominało suchą masę. W miarę upływu czasu zacznie się jednak rozrzedzać. Można przerwać miksowanie w dowolnym momencie – wtedy, gdy masło będzie jeszcze miało niewielki grudki, lub gdy nabierze jedwabistej konsystencji.

To Cię zainteresuje

Niedoczynność tarczycy – dieta i zdrowy tryb życia Anyż – właściwości i zastosowanie. Jak zrobić herbatę anyżową? Dieta norweska – szczegółowy jadłospis na 14 dni diety. Produkty wskazane i przeciwwskazane w diecie norweskiej, ilość i godziny posiłków

Otrzymanego masła nie trzeba przechowywać w lodówce – zgęstnieje w temperaturze pokojowej.

Masło kokosowe do jedzenia, wykonane z wiórków kokosowych, zawiera dużą ilość białka, a także miedź, magnez, potas, kwas foliowy oraz witaminy B i E.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
1
0
Więcej na temat
Tiamina (witamina B1) - niedobór, występowanie i źródła
Dieta FODMAP: zasady, produkty dozwolone oraz te, których należy unikać
Tran dla dzieci, dorosłych i kobiet w ciąży – bogate źródło witaminy D i kwasów omega-3. Jakie ma właściwości i kiedy go stosować
Działanie witaminy C w organizmie – jakie są objawy i skutki nadmiaru kwasu askorbinowego?
Komentarze (0)
Nie przegap
Czy można słodzić gorącą herbatę miodem? - test
Naturalny antybiotyk z tymianku, który przygotujesz w 5 minut. Idealny na jesień.
Co to jest śmierć kliniczna? Świadectwa osób, które jej doświadczyły
Jakie badania należy wykonać, aby zdiagnozować stan zdrowia?
Konizacja szyjki macicy – wskazania, przebieg zabiegu, gojenie i rekonwalescencja
Skręt kiszek – objawy, przyczyny oraz leczenie