Polub nas na Facebooku
Czytasz: Maślanka – wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne
menu
Polub nas na Facebooku

Maślanka – wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne

Maślanka

Fot: StephanieFrey / gettyimages.com

Maślanka to napój mleczny o łagodnym, lekko kwaskowatym, orzeźwiającym smaku. Historycznie stanowiła produkt uboczny przy wyrobie masła. W przemysłowej produkcji pozyskuje się ją w inny sposób. Niskokaloryczna maślanka jest bogatym źródłem wapnia, lecytyny, kwasu mlekowego i witamin z grupy B.

Tradycyjna, domowa maślanka, która tworzyła się podczas ubijania kwaśnej śmietany na masło, miała postać gęstej, mętnej, białawej cieczy z widocznymi w niej drobinkami tłuszczu. We współczesnej, przemysłowej produkcji masła (pozyskuje się je z tłuszczu odciągniętego ze świeżego mleka) maślanka powstaje, dlatego wytwarza się ją poprzez ukwaszanie odtłuszczonego mleka (z użyciem szczepów bakterii fermentacji mlekowej z rodzaju Lactobacillus). Produkt poddawany jest także homogenizacji i pasteryzacji. W jego składzie nierzadko można znaleźć mleko w proszku, które dodaje się celem uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Zwykle spotyka się w sklepach maślankę naturalną, choć producenci coraz częściej uatrakcyjniają ją dodatkami, np. soków owocowych. Popularna jest maślanka o smaku truskawkowym, brzoskwiniowym, pieczonego jabłka i stracciatella (waniliowa z kawałkami czekolady).

Maślanka – wartości odżywcze

Maślanka w 91% składa się z wody, 4% stanowi cukier mlekowy (laktoza), a 1,5% – tłuszcze. Wbrew powszechnej opinii napój ten nie jest szczególnie zasobny w białko – zawiera go jedynie 3,4%. Jest to jednak białko o wysokiej wartości biologicznej. Maślanka jest bogatym źródłem kwasu mlekowego, lecytyny i wapnia (110 mg w 100 g produktu). Zawiera także sporo witamin z grupy B (B1, B2, B12) oraz takich minerałów, jak potas, fosfor, sód, magnez, selen. Zawiera żywe kultury bakterii szczepów Lactobacillus.

Maślanka przeciw osteoporozie

Wapń stanowi jeden z podstawowych budulców kośćca. Potrzebny jest zarówno młodym, rozwijającym się organizmom, jak i dorosłym, w przypadku których przeciwdziała postępującej z wiekiem utracie masy kostnej. Szklanka maślanki zaspokaja około 30% dziennego zapotrzebowania na wapń. Jej regularne spożywanie może stanowić element profilaktyki osteoporozy, zalecanej zwłaszcza kobietom po menopauzie, które – ze względu na zmiany hormonalne – szczególnie narażone są na odwapnienie kości. Wapń ma także znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania mięśni, wpływa korzystnie na stan układu sercowo-naczyniowego i reguluje pracę układu nerwowego.

Gdzie szukać cennego białka? Dowiesz się tego z naszego filmu

Zobacz film: Produkty z dużą ilością białka. Źródło: Wiem co jem.

Maślanka na zdrowe nerwy i serce

Dobroczynnie na układ nerwowy oddziałują również obecne w maślance witaminy z grupy B. Wpływają one pozytywnie na samopoczucie, zmniejszają napięcie i stres, poprawiają sprawność intelektualną, koncentrację, jakość snu. Są pomocne w łagodzeniu objawów zaburzeń psychicznych. Ponadto dostarczane przez maślankę witaminy z grupy B wspierają pracę układu krążenia, podnoszą odporność, poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci.

Maślanka jest dobrym źródłem lecytyny – jeszcze jednej substancji stymulującej funkcjonowanie układu nerwowego. Wzmacniając pamięć i zdolność koncentracji, lecytyna wspomaga pracę umysłową i procesy uczenia się. Jest także skuteczna w walce z uciążliwymi objawami niektórych chorób psychicznych – zmniejsza częstość występowania urojeń i halucynacji. Ponadto lecytyna wpływa korzystnie na procesy przemiany materii oraz detoksykację i regenerację wątroby. Uczestniczy w gospodarce lipidowej, ułatwiając wydalanie z organizmu nadmiaru „złego” cholesterolu i trójglicerydów, a tym samym zapobiegając powstawaniu złogów miażdżycowych i zakrzepów.

Maślanka na dobrą przemianę materii

Niezwykle cennym składnikiem maślanki jest kwas mlekowy, który pobudza wydzielanie soku żołądkowego, co ułatwia trawienie. Z kolei obecność bakterii fermentacji mlekowej zasila florę jelitową, tym samym popawiając pracę jelit (usprawniając perystaltykę, zapobiegając zaparciom) i regulując procesy trawienia w przewodzie pokarmowym (resztki pożywienia nie zalegają w jelitach). Bakterie Lactobacillus chronią także przed zatruciami pokarmowymi, wytwarzając substancje, które zakwaszają jelita, dzięki czemu nie rozwijają się w nich drobnoustroje chorobotwórcze.

Maślanka jest naturalnym probiotykiem. Bakterie Lactobacillus są wyjątkowo odporne na działanie antybiotyków, więc mogą stanowić ekwiwalent preparatów dostępnych w aptece. Warto pić maślankę w trakcie kuracji, ponieważ pomaga w krótkim czasie odbudować florę bakteryjną jelit.

Maślanka – produkt dietetyczny

Maślanka to jeden z najmniej kalorycznych produktów mlecznych – dostarcza około 40 kcal w 100 g. W tej ilości zawiera zaledwie 1–1,5 g tłuszczu. Jest produktem lekkostrawnym, a przyspieszając i regulując przemianę materii, wspomaga odchudzanie. Dlatego może stanowić wartościowy element diety osób, które walczą ze zbędnymi kilogramami. Maślanka jest produktem mlecznym bezpiecznym dla diabetyków i osób cierpiących na nietolerancję laktozy. Cukier ten rozkładany jest przez kwas mlekowy w procesie fermentacji, dlatego w 100 g produktu jest go zaledwie około 4 g. Picie maślanki nie wywołuje zatem dolegliwości trawiennych ani nie powoduje wzrostu poziomu glukozy we krwi.

Zastosowanie maślanki

Maślanka to orzeźwiający, gaszący pragnienie napój (świetnie sprawdza się w czasie upałów), który można spożywać bez dodatków. Doskonale komponuje się z niektórymi posiłkami, np. z młodymi ziemniakami z masłem i koperkiem. Stanowi także dobrą bazę do koktajli owocowych czy smoothie. Można użyć jej do przygotowania zup (np. żurku), chłodników, sosów, dipów oraz wykorzystać do marynat. Z powodzeniem zastępuje mleko w przygotowaniu większości wypieków. Nadaje wyjątkowy smak naleśnikom, placuszkom i gofrom.

Skąd się bierze nietolerancja laktozy? Dowiesz się tego z naszego filmu

Zobacz film: Skąd się bierze nietolerancja laktozy? Źródło: 36,6.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
202
0
Polecamy
Bardzo modne jagody acai – jak je stosować i czy naprawdę pomagają w odchudzaniu?
Bardzo modne jagody acai – jak je stosować i czy naprawdę pomagają w odchudzaniu? Dzień Dobry TVN
Szkodliwość cukru – jak cukier wpływa na organizm?
Szkodliwość cukru – jak cukier wpływa na organizm? Dzień Dobry TVN
Żółty ser – wartości odżywcze, właściwości. Ile i jaki spożywać? 
Żółty ser – wartości odżywcze, właściwości. Ile i jaki spożywać?  TVN zdrowie
Czy śmietana jest zdrowa? Czym można ją zastąpić?
Czy śmietana jest zdrowa? Czym można ją zastąpić? TVN zdrowie
Komentarze (1)
Polski Pacjant
Od jakiegoś czasu mój organizm domaga się maślanki. Wypijam jej co najmniej litr dziennie. Mam nieodparte wrażenie, że ona wszechstronnie robi mi dobrze. Dzięki temu artykułowi wiem już dlaczego. Potwierdził on wszystkie moje intuicyjne przypuszczenia. Od jakiegoś czasu bowiem znacznie podniosło mi się ciśnienie, zwiększył mi się poziom cholesterolu, wykryto u mnie początki cukrzycy, miewam napadowe stany lękowe i niedawno temu założono mi stenty. Teraz wiem, że właśnie dlatego mój organizm domaga się maślanki i dobrze na nią reaguje.
Czytaj całość
Nie przegap
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
Ból po wyrwaniu zęba – ile trwa? Jak go złagodzić?
Ból po wyrwaniu zęba – ile trwa? Jak go złagodzić?