Polub nas na Facebooku
Czytasz: Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
menu
Polub nas na Facebooku

Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów

Maślak pstry

Fot. RvFf / Getty Images

Maślak pstry znany jest także pod innymi nazwami - bagniak, borowik pstry, hubanek, jakub, jakubek, łosiak, murzynek, piasecznik, twardak, twardzioszek - jest grzybem jadalnym. Grzyb jest popularny, występuje od czerwca do listopada. Ma niezbyt wyszukany smak i najczęściej spożywa się go w postaci marynowanej lub w sosie grzybowo-śmietanowym.

Bagniak, czy też maślak pstry, jest grzybem bardzo popularnym w Polsce. Zbiera się go od czerwca do listopada, najczęściej występuje w lasach iglastych i na wrzosowiskach, zwykle w miejscach bagnistych, na co wskazuje jedna z nazw grzyba.

Warto wiedzieć: Grzyby – dlaczego warto wprowadzić je do diety? Jakie wartości odżywcze mają grzyby? Ile mają kalorii?

Redakcja poleca:
OCZYwiście dieta. Co jeść, żeby mieć dobry wzrok?  Materiał sponsorowany
Dlaczego się topimy? Ratownik: zawodzą nas umiejętności i... psychika
10 zdrowotnych właściwości kardamonu. Na problemy trawienne i na potencję!

Jak wygląda maślak pstry?

Owocnik grzyba ma średnicę od 6 do 15 cm. Zwykle u młodych osobników ma kształt półkolisty z podgiętym brzegiem. U starszych maślaków staje się wypukły, później płaski i nieregularnie pozaginany.

Skóra kapelusza maślaków pstrych jest sucha, szorstka, w kolorze żółtym. U starszych osobników może być koloru brudnopomarańczowego. Skóry nie da się oddzielić od miąższu. Rurki maślaka po uciśnięciu lub przekrojeniu lekko błękitnieją. Mają drobne, okrągłe pory.

Trzon grzyba ma od 4 do 10 cm wysokości i od 2 do 4 cm grubości. Zwykle jest walcowaty, pokryty filcem. 

Miąższ maślaka pstrego jest twardy, w kolorze żółtym lub pomarańczowym, pod powierzchnią trzonu jest cytrynowożółty. Miąższ grzyba ma łagodny smak i słaby zapach przypominający igliwie.

Z czym można pomylić maślaka pstrego?

Na szczęście pomylić go można jedynie z maślakiem sitarzem. Na szczęście oba grzyby są jadalne, a odróżnić je można po wielkości porów (większe u maślaka pstrego) i zapachu (maślak pstry ma charakterystyczny zapach igliwia). 

Z filmu dowiecie się więcej o grzybach - poznajcie ciekawostki na temat grzybów, czyli darów lasu:

Zobacz film: Ciekawostki na temat grzybów. Źródło: X-Bank Gallery

Suszenie grzybów

Na samym początku musimy pamiętać, aby nie myć grzybów przeznaczonych do suszenia. Suszyć powinno się tylko grzyby zdrowe i czyste, w tym celu nożem odcinamy dolną, zabrudzoną część korzenia z resztkami grzybni. Następnie odcinamy trzonek grzyba od kapelusza, w ten sposób otrzymaną część grzyba czyścimy szmatką. Następnie wietrzymy grzyby - wstępnie suszymy je na świeżym powietrzu, sprawdzamy czy nie są robaczywe, kroimy na części.

Suszenie grzybów w piekarniku

Grzyby w piekarniku rozkładamy na gęstej metalowej siatce. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury nie wyższej niż 50 stopni Celsjusza i koniecznie ustawiamy go w funkcji termoobiegu, pozostawiamy uchylone drzwi piekarnika.

Bardzo ważne, aby co pewien czas odwracać blachę w piekarniku o 180 stopni i delikatnie przewracać schnące grzyby. Jeśli grzyby będą pęcznieć a nie przysychać należy zmniejszyć temperaturę i uchylić mocniej drzwi do piekarnika.

Suszenie grzybów taką metodą trwa dość długo - około trzech godzin.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
1
1
Polecamy
Borowik – jakie są rodzaje borowików?
Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące? TVN zdrowie
Podgrzybek szatan - jak wygląda podgrzybek trujący i czym się charakteryzuje?
Podgrzybek szatan - jak wygląda podgrzybek trujący i czym się charakteryzuje? Dzień Dobry TVN
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda?
W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić? TVN zdrowie
Grzyby jadalne, niejadalne i trujące.
Jak je od siebie odróżnić?
Grzyby jadalne, niejadalne i trujące. Jak je od siebie odróżnić? Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Choroba Hashimoto - skąd się bierze? Przyczyny, objawy, najlepsza dieta i leczenie
Choroba Hashimoto - skąd się bierze? Przyczyny, objawy, najlepsza dieta i leczenie
Ekspert: Samo ukłucie kleszcza to za mało, aby zrobić badania. Konieczne są jeszcze objawy
Ekspert: Samo ukłucie kleszcza to za mało, aby zrobić badania. Konieczne są jeszcze objawy
Obsesja na punkcie zdrowego jedzenia - sprawdź, czy ortoreksja zaczyna być twoim problemem
Obsesja na punkcie zdrowego jedzenia - sprawdź, czy ortoreksja zaczyna być twoim problemem
Domowe przetwory. Jak zatrzymać w nich więcej witamin?
Domowe przetwory. Jak zatrzymać w nich więcej witamin?
Fala upałów w Polsce. Wysoka temperatura jest niebezpieczna dla zdrowia. Jak uniknąć odwodnienia, co robić w razie zasłabnięcia?
Fala upałów w Polsce. Wysoka temperatura jest niebezpieczna dla zdrowia. Jak uniknąć odwodnienia, co robić w razie zasłabnięcia?
Miażdżyca może wywołać objawy psychiczne już po 50. roku życia. Do czego może doprowadzić, kiedy rozwija się w mózgu?
Miażdżyca może wywołać objawy psychiczne już po 50. roku życia. Do czego może doprowadzić, kiedy rozwija się w mózgu?