Polub nas na Facebooku
Czytasz: Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
menu
Polub nas na Facebooku

Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów

Maślak pstry

Fot. RvFf / Getty Images

Maślak pstry znany jest także pod innymi nazwami - bagniak, borowik pstry, hubanek, jakub, jakubek, łosiak, murzynek, piasecznik, twardak, twardzioszek - jest grzybem jadalnym. Grzyb jest popularny, występuje od czerwca do listopada. Ma niezbyt wyszukany smak i najczęściej spożywa się go w postaci marynowanej lub w sosie grzybowo-śmietanowym.

Bagniak, czy też maślak pstry, jest grzybem bardzo popularnym w Polsce. Zbiera się go od czerwca do listopada, najczęściej występuje w lasach iglastych i na wrzosowiskach, zwykle w miejscach bagnistych, na co wskazuje jedna z nazw grzyba.

Warto wiedzieć: Grzyby – dlaczego warto wprowadzić je do diety? Jakie wartości odżywcze mają grzyby? Ile mają kalorii?

Polecamy również:
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik Materiał sponsorowany
Czy temperatura prania ma znaczenie? Materiał sponsorowany
Najbrudniejsze rzeczy świata, których dotykasz każdego dnia Materiał sponsorowany

Jak wygląda maślak pstry?

Owocnik grzyba ma średnicę od 6 do 15 cm. Zwykle u młodych osobników ma kształt półkolisty z podgiętym brzegiem. U starszych maślaków staje się wypukły, później płaski i nieregularnie pozaginany.

Skóra kapelusza maślaków pstrych jest sucha, szorstka, w kolorze żółtym. U starszych osobników może być koloru brudnopomarańczowego. Skóry nie da się oddzielić od miąższu. Rurki maślaka po uciśnięciu lub przekrojeniu lekko błękitnieją. Mają drobne, okrągłe pory.

Trzon grzyba ma od 4 do 10 cm wysokości i od 2 do 4 cm grubości. Zwykle jest walcowaty, pokryty filcem. 

Miąższ maślaka pstrego jest twardy, w kolorze żółtym lub pomarańczowym, pod powierzchnią trzonu jest cytrynowożółty. Miąższ grzyba ma łagodny smak i słaby zapach przypominający igliwie.

Z czym można pomylić maślaka pstrego?

Na szczęście pomylić go można jedynie z maślakiem sitarzem. Na szczęście oba grzyby są jadalne, a odróżnić je można po wielkości porów (większe u maślaka pstrego) i zapachu (maślak pstry ma charakterystyczny zapach igliwia). 

Z filmu dowiecie się więcej o grzybach - poznajcie ciekawostki na temat grzybów, czyli darów lasu:

Zobacz film: Ciekawostki na temat grzybów. Źródło: X-Bank Gallery

Suszenie grzybów

Na samym początku musimy pamiętać, aby nie myć grzybów przeznaczonych do suszenia. Suszyć powinno się tylko grzyby zdrowe i czyste, w tym celu nożem odcinamy dolną, zabrudzoną część korzenia z resztkami grzybni. Następnie odcinamy trzonek grzyba od kapelusza, w ten sposób otrzymaną część grzyba czyścimy szmatką. Następnie wietrzymy grzyby - wstępnie suszymy je na świeżym powietrzu, sprawdzamy czy nie są robaczywe, kroimy na części.

Suszenie grzybów w piekarniku

Grzyby w piekarniku rozkładamy na gęstej metalowej siatce. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury nie wyższej niż 50 stopni Celsjusza i koniecznie ustawiamy go w funkcji termoobiegu, pozostawiamy uchylone drzwi piekarnika.

Bardzo ważne, aby co pewien czas odwracać blachę w piekarniku o 180 stopni i delikatnie przewracać schnące grzyby. Jeśli grzyby będą pęcznieć a nie przysychać należy zmniejszyć temperaturę i uchylić mocniej drzwi do piekarnika.

Suszenie grzybów taką metodą trwa dość długo - około trzech godzin.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
1
1
Polecamy
Maślak sitarz – co to za grzyb?
Gdzie można go spotkać?
W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej? TVN zdrowie
Goryczak żółciowy – co to za grzyb?
Jak go rozpoznać?
Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny? TVN zdrowie
Podgrzybek szatan - jak wygląda podgrzybek trujący i czym się charakteryzuje?
Podgrzybek szatan - jak wygląda podgrzybek trujący i czym się charakteryzuje? Dzień Dobry TVN
Grzyby rurkowe – trujące i niejadalne.
Co je cechuje?
Grzyby rurkowe – trujące i niejadalne. Co je cechuje? Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Jak zrobić żel antybakteryjny? Koszt, zastosowanie i działanie żelu dezynfekującego ręce
Jak zrobić żel antybakteryjny? Koszt, zastosowanie i działanie żelu dezynfekującego ręce
Syrop imbirowy z dodatkiem miodu i cytryny – skuteczna walka z infekcjami. Zastosowanie, właściwości, dawkowanie. Przepis na przygotowanie domowego syropu
Syrop imbirowy z dodatkiem miodu i cytryny – skuteczna walka z infekcjami. Zastosowanie, właściwości, dawkowanie. Przepis na przygotowanie domowego syropu
Ból płuc przy oddychaniu, połączony z kaszlem i bólem pleców – o czym może świadczyć?
Ból płuc przy oddychaniu, połączony z kaszlem i bólem pleców – o czym może świadczyć?
#ObiadNaZdrowie: Chlebek bananowy fit – jak go przygotować i dlaczego warto jeść banany?
#ObiadNaZdrowie: Chlebek bananowy fit – jak go przygotować i dlaczego warto jeść banany?
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Koronawirus w liczbach. Ile osób zmarło? Jak się przenosi wirus i jak się przed nim bronić?
Koronawirus w liczbach. Ile osób zmarło? Jak się przenosi wirus i jak się przed nim bronić?