Polub nas na Facebooku
Czytasz: Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
menu
Polub nas na Facebooku

Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów

Maślak pstry

Fot. RvFf / Getty Images

Maślak pstry znany jest także pod innymi nazwami - bagniak, borowik pstry, hubanek, jakub, jakubek, łosiak, murzynek, piasecznik, twardak, twardzioszek - jest grzybem jadalnym. Grzyb jest popularny, występuje od czerwca do listopada. Ma niezbyt wyszukany smak i najczęściej spożywa się go w postaci marynowanej lub w sosie grzybowo-śmietanowym.

Bagniak, czy też maślak pstry, jest grzybem bardzo popularnym w Polsce. Zbiera się go od czerwca do listopada, najczęściej występuje w lasach iglastych i na wrzosowiskach, zwykle w miejscach bagnistych, na co wskazuje jedna z nazw grzyba.

Warto wiedzieć: Grzyby – dlaczego warto wprowadzić je do diety? Jakie wartości odżywcze mają grzyby? Ile mają kalorii?

Jak wygląda maślak pstry?

Owocnik grzyba ma średnicę od 6 do 15 cm. Zwykle u młodych osobników ma kształt półkolisty z podgiętym brzegiem. U starszych maślaków staje się wypukły, później płaski i nieregularnie pozaginany.

Skóra kapelusza maślaków pstrych jest sucha, szorstka, w kolorze żółtym. U starszych osobników może być koloru brudnopomarańczowego. Skóry nie da się oddzielić od miąższu. Rurki maślaka po uciśnięciu lub przekrojeniu lekko błękitnieją. Mają drobne, okrągłe pory.

Trzon grzyba ma od 4 do 10 cm wysokości i od 2 do 4 cm grubości. Zwykle jest walcowaty, pokryty filcem. 

Miąższ maślaka pstrego jest twardy, w kolorze żółtym lub pomarańczowym, pod powierzchnią trzonu jest cytrynowożółty. Miąższ grzyba ma łagodny smak i słaby zapach przypominający igliwie.

Z czym można pomylić maślaka pstrego?

Na szczęście pomylić go można jedynie z maślakiem sitarzem. Na szczęście oba grzyby są jadalne, a odróżnić je można po wielkości porów (większe u maślaka pstrego) i zapachu (maślak pstry ma charakterystyczny zapach igliwia). 

Z filmu dowiecie się więcej o grzybach - poznajcie ciekawostki na temat grzybów, czyli darów lasu:

Zobacz film: Ciekawostki na temat grzybów. Źródło: X-Bank Gallery

Suszenie grzybów

Na samym początku musimy pamiętać, aby nie myć grzybów przeznaczonych do suszenia. Suszyć powinno się tylko grzyby zdrowe i czyste, w tym celu nożem odcinamy dolną, zabrudzoną część korzenia z resztkami grzybni. Następnie odcinamy trzonek grzyba od kapelusza, w ten sposób otrzymaną część grzyba czyścimy szmatką. Następnie wietrzymy grzyby - wstępnie suszymy je na świeżym powietrzu, sprawdzamy czy nie są robaczywe, kroimy na części.

Suszenie grzybów w piekarniku

Grzyby w piekarniku rozkładamy na gęstej metalowej siatce. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury nie wyższej niż 50 stopni Celsjusza i koniecznie ustawiamy go w funkcji termoobiegu, pozostawiamy uchylone drzwi piekarnika.

Bardzo ważne, aby co pewien czas odwracać blachę w piekarniku o 180 stopni i delikatnie przewracać schnące grzyby. Jeśli grzyby będą pęcznieć a nie przysychać należy zmniejszyć temperaturę i uchylić mocniej drzwi do piekarnika.

Suszenie grzybów taką metodą trwa dość długo - około trzech godzin.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
1
1
Polecamy
Podgrzybek szatan - jak wygląda podgrzybek trujący i czym się charakteryzuje?
Podgrzybek szatan - jak wygląda podgrzybek trujący i czym się charakteryzuje? Dzień Dobry TVN
Borowik – jakie są rodzaje borowików?
Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące? TVN zdrowie
Grzyby jadalne, niejadalne i trujące.
Jak je od siebie odróżnić?
Grzyby jadalne, niejadalne i trujące. Jak je od siebie odróżnić? Dzień Dobry TVN
Grzyby jadalne i trujące – jak je rozróżnić?
Grzyby jadalne i trujące – jak je rozróżnić? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Postaw kręgosłup na nogi. Co zrobić, aby plecy przestały boleć?
Postaw kręgosłup na nogi. Co zrobić, aby plecy przestały boleć? Materiał sponsorowany
Pierwsza pomoc przy zespole suchego oka
Pierwsza pomoc przy zespole suchego oka Materiał sponsorowany
Jak chronić skórę przed słońcem?
Jak chronić skórę przed słońcem?
"Taki trening jest bardziej treściwy i konkretny" - zapytaliśmy eksperta, dlaczego warto postawić na trening online?
"Taki trening jest bardziej treściwy i konkretny" - zapytaliśmy eksperta, dlaczego warto postawić na trening online?
Zioła na menopauzę – które łagodzą nieprzyjemne objawy przekwitania?
Zioła na menopauzę – które łagodzą nieprzyjemne objawy przekwitania?
Ocet spirytusowy- właściwości i zastosowanie. Do czego można go użyć?
Ocet spirytusowy- właściwości i zastosowanie. Do czego można go użyć?