Polub nas na Facebooku
Czytasz: Maltodekstryna – co to takiego? Zastosowanie i działanie maltodekstryny na organizm człowieka
menu
Polub nas na Facebooku

Maltodekstryna – co to takiego? Zastosowanie i działanie maltodekstryny na organizm człowieka

biały proszek rozsypany na błękitnym tle

Fot. Casimiro / Getty Images

Maltodekstryna jest stosowana w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. Nie zawiera błonnika, tłuszczu, białek. Znajduje się w zupkach w proszku, gotowych sosach, izotonikach, a nawet w mleku modyfikowanym dla niemowląt. To składnik odżywek dla sportowców, który regeneruje organizm po treningu.

Maltodekstryna to dodatek do żywności, który znaleźć można przede wszystkim w przetworach owocowych i wyrobach cukierniczych, ale stanowi też składnik środków leczniczych czy suplementów diety. Jest jednym z najbardziej znanych emulgatorów i stabilizatorów. Przedłuża trwałość produktów spożywczych i zapobiega krystalizacji sacharozy w przetworach wysokosłodzonych.

Maltodekstryna – co to takiego?

Polecamy również:
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik Materiał sponsorowany
Czy temperatura prania ma znaczenie? Materiał sponsorowany
Najbrudniejsze rzeczy świata, których dotykasz każdego dnia Materiał sponsorowany

Maltodekstryna (wzór sumaryczny C6nH(10n+2)O(5n+1)) to mieszanina polisacharydów tj. cukrów złożonych (wielocukrów) i oligosacharydów, która otrzymywana jest podczas częściowej hydrolizy (reakcja podwójnej wymiany zachodząca pomiędzy wodą i rozpuszczoną w niej substancją) skrobi ziemniaczanej, owsianej, kukurydzianej, ryżowej czy tapiokowej. Skrobia hydrolizowana jest przy użyciu preparatów zawierających enzymy rozkładające wielocukry jak α-amylazy. Dochodzi do kleikowania skrobi (pęcznienie i pękanie ziaren skrobi w ciepłym wodnym roztworze), a po jej wyschnięciu otrzymuje się maltodekstrynę. Ten popularny obecnie dodatek do żywności wprowadzony został do przemysłu spożywczego pod koniec lat 50. ubiegłego wieku.

Maltodekstryna – właściwości

Maltodekstryna ma formę pudru o białym kolorze, który jest bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie. pH jej wodnych roztworów szacowane jest na 5,5 – 7,0. Nie ulega fermentacji. Nie jest słodka, ale posiada wysoki indeks glikemiczny (IG=105). Jest łatwo przyswajalna przez ludzki organizm – tempo jej wchłaniania porównywane jest do glukozy. Dodatkowo maltodekstryna jest wysokokaloryczna. 100 g produktu dostarcza 1657 kJ / 396 kcal. W jej składzie znajduje się 0 g białka, 0 g tłuszczów, 0 g błonnika i aż 95,5 g węglowodanów.

Więcej o chemii w żywności dowiecie się z filmu:

Zobacz film: Chemia w żywności. Lista szkodliwych E. Źródło: Co nas truje?

Maltodekstryna – działanie i występowanie

Maltodekstryna wykazuje rozmaite działanie, w tym zwłaszcza: wiążące, zagęszczające, stabilizujące, wypełniające, spulchniające, emulgujące. Nadaje pożądaną teksturę, wzmacnia smak i zapach, reguluje wilgotność. Stanowi nośnik dla aromatów, tłuszczów, barwników. Ma właściwości antykrystalizacyjne wobec sacharozy w wysoko słodzonych przetworach. Przedłuża świeżość wyrobów piekarniczych i ciastkarskich (zwłaszcza ciast drożdżowych, herbatników, wafli, biszkoptów czy sucharów). Bywa używana w procesach suszenia ziół i owoców. Maltodekstryna wykorzystywana jest podczas produkcji przetworów owocowych, mrożonek, napojów, kremów i polew cukierniczych, produktów mleczarskich (desery mleczne, lody, masło, jogurty, sery), produktów sproszkowanych typu instant, a nawet odżywek i gotowych dań dla dzieci. To doskonały zamiennik skrobi, który stanowi źródło węglowodanów i energii oraz jest lepiej trawiony i przyswajany przez przewód pokarmowy małego dziecka. Maltodekstryna jest też obecna w produktach mięsnych, gdyż stosuje się ją jako składnik solanek.

Maltodekstryna znalazła też zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym. Używa się jej do produkcji leków i suplementów diety, które przeznaczone są do rozpuszczania w wodzie (proszki do przygotowania roztworu) lub pastylek. Tworzy stabilne żele i emulsje oraz świetnie nadaje się do kapsułkowania.

Maltodekstryna dla osób uprawiających sport

Maltodekstryna przez to, że szybko się wchłania i zwiększa poziom insuliny we krwi, polecana jest sportowcom. Po ćwiczeniach intensyfikuje proces przenoszenia składników pokarmowych do mięśni, zapewniając tym samym ich regenerację i stymulowanie wzrostu. W formie koktajli można ją też spożywać przed lub w trakcie treningu. W tym celu należy 1,5 łyżki (około 50 g) proszku wymieszać z 100 ml letniej wody. Działanie maltodekstryny potęguje dodanie białek serwatki i kwasów tłuszczowych. Zaleca się połączenie 50 g maltodekstryny, 10 g trójglicerydów o średnich łańcuchach, 50 g białek serwatki. Za kilogramowe opakowanie maltodekstryny płaci się około 18 zł.

Maltodekstryna – wpływ na zdrowie

Badacze uważają, że maltodekstryna dla osób, które nie zmagają się z problemami zdrowotnymi, nie wywołuje negatywnego wpływu na stan zdrowia. Maltodekstryna jako substancja o wysokim indeksie glikemicznym powinna być unikana przez osoby chore na cukrzycę, z zaburzeniami metabolicznymi, nieprawidłowościami w pracy układu pokarmowego i otyłe. Należy też podkreślić, iż jest to produkt wysoko przetworzony, a przez to mało wartościowy, biorąc pod uwagę zawartość składników odżywczych. Dostarcza tylko węglowodany i niewielkie ilości sodu.

Maltodekstryna a gluten

Maltodekstryna a gluten to interesująca kwestia. Maltodekstrynę pozyskuje się przeważnie z bezglutenowych źródeł skrobi jak kukurydza, ziemniaki czy ryż. W związku z tym można by było ją nazwać produktem naturalnie bezglutenowym. Jednakże niektórzy producenci wytwarzają ją z pszenicy, będącej głównym źródłem glutenu. Zatem wybierając maltodekstrynę, należy uważnie czytać etykietę, by sprawdzić źródło, z jakiego została wyprodukowana.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
3
0
Polecamy
Co powinna zawierać dieta dla piłkarza, aby ułatwić utrzymanie formy?
Co powinna zawierać dieta dla piłkarza, aby ułatwić utrzymanie formy? Dzień Dobry TVN
Produkty, które są źródłem dobrze przyswajalnych węglowodanów
Produkty, które są źródłem dobrze przyswajalnych węglowodanów Dzień Dobry TVN
Skrobia modyfikowana - dodatek do żywności E1422.
Czy zawiera gluten i jest bezpieczna dla zdrowia?
Skrobia modyfikowana - dodatek do żywności E1422. Czy zawiera gluten i jest bezpieczna dla zdrowia? TVN zdrowie
Guma ksantanowa - spożywcza, w kosmetykach.
Zastosowanie i wpływ na zdrowie 
Guma ksantanowa - spożywcza, w kosmetykach. Zastosowanie i wpływ na zdrowie  TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Jak zrobić żel antybakteryjny? Koszt, zastosowanie i działanie żelu dezynfekującego ręce
Jak zrobić żel antybakteryjny? Koszt, zastosowanie i działanie żelu dezynfekującego ręce
Syrop imbirowy z dodatkiem miodu i cytryny – skuteczna walka z infekcjami. Zastosowanie, właściwości, dawkowanie. Przepis na przygotowanie domowego syropu
Syrop imbirowy z dodatkiem miodu i cytryny – skuteczna walka z infekcjami. Zastosowanie, właściwości, dawkowanie. Przepis na przygotowanie domowego syropu
Ból płuc przy oddychaniu, połączony z kaszlem i bólem pleców – o czym może świadczyć?
Ból płuc przy oddychaniu, połączony z kaszlem i bólem pleców – o czym może świadczyć?
#ObiadNaZdrowie: Chlebek bananowy fit – jak go przygotować i dlaczego warto jeść banany?
#ObiadNaZdrowie: Chlebek bananowy fit – jak go przygotować i dlaczego warto jeść banany?
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Koronawirus w liczbach. Ile osób zmarło? Jak się przenosi wirus i jak się przed nim bronić?
Koronawirus w liczbach. Ile osób zmarło? Jak się przenosi wirus i jak się przed nim bronić?