Polub nas na Facebooku
Czytasz: Len mielony – właściwości nasion lnu a odchudzanie

Len mielony – właściwości nasion lnu a odchudzanie

Zainteresował Cię ten artykuł?
len

Fot.: Magone / Getty Images

Len mielony i jego właściwości są znane i doceniane od wielu lat przez medycynę naturalną. Obecnie stanowi składnik suplementów diety, preparatów leczniczych i ma coraz szersze zastosowanie w kosmetyce. Źródłem pożądanych substancji są przede wszystkim charakterystyczne niewielkie i lśniące nasiona.

Len mielony i ziarna lnu zawierają wiele pożądanych dla organizmu substancji. W ziołolecznictwie wykorzystywane są przede wszystkim nasiona rośliny, ale też olej i tzw. wytłoki. Nie tylko zapobiega zaparciom i wspomaga odchudzanie, ale również łagodzi objawy m.in. choroby wrzodowej.

Len mielony

W zielarstwie podstawowym surowcem są nasiona lnu, który dojrzewa w okresie wakacji. Stąd też często określany jest „złotem polskich pól”. W lipcu i w sierpniu, kiedy jest jeszcze żółto-zielony, wyrywa się całe kłącze wraz z korzeniami i pozostawia do wyschnięcia. Dopiero wówczas nasiona uzyskują właściwą brunatną barwę. Po oczyszczeniu najlepiej przechowywać je w papierowej torbie, aby nie straciły swoich właściwości, i zmielić bezpośrednio przed użyciem.

W ziołolecznictwie wykorzystuje się nasiona, len mielony, olej i tzw. wytłoki pozostałe po jego produkcji. Olej wyciskany z nasion uważany jest za jeden z najzdrowszych tłuszczów na świecie. Zawiera przede wszystkim związki śluzowe, ale także: białka, sterole, kwasy organiczne (np. askorbinowy), sole mineralne i enzymy. Jest bogatym źródłem glicerydów, kwasów nienasyconych, nasyconych, fitosteroli i witaminy E. Produkty z nasion lnu można stosować wewnętrznie, ale także zewnętrznie – w postaci okładów, maści czy kremów. Pożądane składniki, jakie zawiera roślina, powodują, że ciągle poszukiwane są jeszcze bardziej efektywne techniki ich pozyskiwania.

Len mielony – właściwości

Właściwości lnu mielonego, jego nasion (tzw. siemienia lnianego) i oleju są bardzo wszechstronne. Przede wszystkim roślina jest bardzo pożądanym składnikiem diety w przypadku dolegliwości ze strony układu pokarmowego, a zwłaszcza przy chorobie wrzodowej. Oleje zawarte w nasionach bardzo skutecznie powlekają błony śluzowe żołądka, przełyku i części dwunastnicy, przez co tworzą swego rodzaju barierę ochronną, która zabezpiecza przed szkodliwym działaniem kwasu solnego. Zaparzone siemie lniane jest wskazane w przypadku zapalenia oskrzeli, jako środek przeciwkaszlowy. Ponadto przyspiesza regenerację naskórka i błon śluzowych w schorzeniach dermatologicznych i stanach zapalnych skóry.

Len mielony w postaci naparu wspomaga obniżenie poziomu tzw. złego cholesterolu, a jego regularne spożywanie zmniejsza ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego. Ponadto zdolności zawartych w nim substancji do obniżania poziomu cukru i lipidów we krwi są doceniane w diecie i leczeniu osób ze zdiagnozowaną cukrzycą.

W kosmetyce len traktowany jest jako środek zapewniający odpowiedni poziom nawilżenia skóry, ponieważ zawiera duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Coraz częściej kosmetyki na jego bazie stosowane są także do skóry głowy i jako kuracja regeneracyjna do włosów. Wpływa pozytywnie na wygląd cery i reguluje wydzielanie sebum, co jest pożądane zwłaszcza w pielęgnacji cery tłustej i mieszanej. W formie maści może stanowić również skuteczną ochronę przed promieniami słonecznymi.

Len mielony na odchudzanie

Len mielony wspomaga odchudzanie za sprawą zawartych związków określanych jako lignany. Działają one podobnie do żeńskich hormonów, jakimi są estrogeny, których jedną z funkcji jest regulacja tempa przemiany materii i gospodarki węglowodanowej organizmu. Jeśli olej lniany będzie codziennym składnikiem diety (oczywiście w odpowiednich ilościach i przy zastosowaniu wspomagającej proces odchudzania aktywności fizycznej), wówczas szybciej można zaobserwować spadek wagi, na skutek przyspieszenia metabolizmu. Nie tylko zostanie pobudzona w organizmie produkcja rozkładającej tłuszcz żółci, ale także ułatwi on przekształcanie pożywienia w energię.

Len mielony – zastosowanie

Zastosowanie lnu mielonego i pozostałych pochodnych siemienia lnianego jest bardzo szerokie. W domu można przyrządzić np. odwar z siemienia lnianego – łyżkę nasion należy zalać szklanką letniej wody, a następnie gotować pod przykryciem przez około 15 min. Po wystygnięciu i odcedzeniu pozostały płyn trzeba pić 2 razy dziennie (po pół szklanki) jako środek łagodzący podrażnienia żołądka.

W podobny sposób przygotowuje się napar z nasion lub lnu mielonego. Łyżkę proszku należy zalać szklanką wrzątku, przykryć i pozostawić na 15 min. W przypadku zaparć czy wydzieliny zalegającej w oskrzelach jest to sprawdzone rozwiązanie. Zaleca się spożywanie naparu 2 razy dziennie – najlepiej rano i wieczorem. Poza działaniem wewnętrznym można też stosować go w formie okładów np. w przypadku czyraków, łuszczycy czy półpaśca.

Zobacz film: Odchudzanie, czyli co? Źródło: Bez skazy


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
7
1
Komentarze (0)
Nie przegap
Odchudzanie last minute. Jak pozbyć się zbędnych kilogramów tuż przed wakacjami?
Odchudzanie last minute. Jak pozbyć się zbędnych kilogramów tuż przed wakacjami?
Fast food to żywność, która szczególnie szkodzi zdrowiu. Sprawdź, co się dzieje z twoim ciałem, kiedy jesz „śmieciowe jedzenie”
Fast food to żywność, która szczególnie szkodzi zdrowiu. Sprawdź, co się dzieje z twoim ciałem, kiedy jesz „śmieciowe jedzenie”
Fobia społeczna – przyczyny, objawy, skutki i leczenie lęku społecznego
Fobia społeczna – przyczyny, objawy, skutki i leczenie lęku społecznego
Zespół FAS (alkoholowy zespół płodowy) – konsekwencje spożywania alkoholu w ciąży
Zespół FAS (alkoholowy zespół płodowy) – konsekwencje spożywania alkoholu w ciąży
Asperger: objawy zaburzenia ze spectrum autyzmu, przyczyny, leczenie
Asperger: objawy zaburzenia ze spectrum autyzmu, przyczyny, leczenie
Co to jest melasa? Jakie ma właściwości i zastosowanie?
Co to jest melasa? Jakie ma właściwości i zastosowanie?