Polub nas na Facebooku
Czytasz: Lecytyna sojowa: właściwości, gdzie szukać i jak dawkować?

Lecytyna sojowa: właściwości, gdzie szukać i jak dawkować?

lecytyna

Fot.: MIGUEL GARCIA SAAVED / stock.adobe.com

Lecytyna sojowa to grupa naturalnych związków chemicznych, a w szczególności fosfolipidów oraz steroli. Pozyskiwana jest z soi, rośliny strączkowej znanej ze swoich prozdrowotnych właściwości od tysięcy lat. Regularne zażywanie lecytyny sojowej poprawia pamięć, pracę wątroby.

Lecytyna sojowa nie jest pojedynczą substancją, lecz mieszaniną związków, w których dominuje fosfatydylocholina. Lecytyna sojowa dostarcza wielu związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Należy pamiętać, że stosowanie lecytyny sojowej w niektórych przypadkach może mieć skutki uboczne.

Lecytyna sojowa a soja

Lecytyna jest naturalnie występującą grupą związków w organizmie, obecną w każdej komórce błony komórkowej. Jak informują dietetycy, duże stężenie lecytyny można znaleźć również w tkance nerwowej oraz w mózgu. W skład lecytyny wchodzą związki fosfolipidowe, związki glikolipidowe, sterole roślinne, triglicerydy oraz w mniejszej ilości również kwasy tłuszczowe.

Lecytyna po raz pierwszy została wyekstrahowana z żółtek kurzych jaj. Dobrym źródłem tej grupy związków chemicznych są także podroby, kiełki pszenicy oraz suche nasiona roślin strączkowych. W niewielkich ilościach lecytyna sojowa jest obecna w rybach morskich oraz rzepaku.

Jednym ze źródeł lecytyny może być soja. Pozyskiwana z niej substancja określana jest lecytyną sojową. Soja to roślina strączkowa, występująca naturalnie na terenie Azji, gdzie jest uprawiana od blisko 5000 lat. Lecytyna sojowa wytwarzana jest z nasion, które są bogate w składniki odżywcze. Soja jest powszechnie wykorzystywanym produktem w diecie wegańskiej oraz wegetariańskiej, ponieważ stanowi źródło cennego białka. W soi można znaleźć fitoestrogeny (substancje zalecane kobietom cierpiącym na objawy menopauzy) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe.

Zobacz film: Skąd pochodzi soja? Źródło: Wiem, co jem

Właściwości lecytyny sojowej (funkcje w organizmie)

W lecytynie sojowej znajduje się cholina. Związek ten należy do grupy fosfolipidów. Jest składnikiem wszystkich błon komórkowych w organizmie. Zapotrzebowanie na cholinę występuje już od urodzenia, ponieważ odgrywa on ważną rolę w kształtowaniu się układu nerwowego. Ponadto cholina wraz z kwasem foliowym przeciwdziałają rozwojowi miażdżycy oraz innych chorób układu krążenia. Jak wyjaśniają lekarze, niedobory choliny w organizmie skutkują skłonnością do gromadzenia się cholesterolu i triglicerydów wątrobie. W skrajnych sytuacjach brak tego związku wywołuje zaparcia, bóle głowy, a nawet stany lękowe. Uważa się, że lecytyna sojowa jest jednym z najlepszych źródeł choliny. Regularne dostarczanie choliny z lecytyny sojowej poprawia metabolizm cholesterolu. Cholina przyczynia się do wytwarzania osłonek mielinowych, chroniących komórki nerwowe. Jest również niezbędna do syntezy neuroprzekaźnika mózgowego – acetylocholiny. Odpowiednia suplementacja choliny z lecytyny sojowej znacznie przyczynia się do poprawy pamięci, ułatwiając procesy zapamiętywania.

Suplementacja lecytyny sojowej za sprawą zawartego w niej inozytolu umożliwia zwiększenie wrażliwości na serotoninę, co również wpływa na wzrost sprawności umysłowej. Inozytol, podobnie jak cholina, należy do składników błon komórek nerwowych. Lecytyna sojowa zalecana jest w stanach depresji, w celu poprawy sprawności umysłowej (koncentracji, pamięci), regeneracji i usprawnienia czynności wątroby oraz pęcherzyka żółciowego. Lecytyna sojowa znalazła również zastosowanie jako istotny suplement diety w neuropatii cukrzycowej, ponieważ w przebiegu tej choroby dochodzi do utraty funkcji nerwowych, a inozytol obecny w lecytynie sojowej wzmacnia przewodzenie sygnałów nerwowych. Lekarze zalecają stosowanie lecytyny sojowej w czasie ciąży, laktacji oraz pomocniczo w przebiegu chorób zaburzających pracę układu nerwowego. Lecytyna sojowa jest polecana także osobom cierpiącym z powodu chorób sercowo-naczyniowych.

Kontrowersje wokół lecytyny sojowej – skutki uboczne

Lecytyna sojowa jest składnikiem wielu produktów spożywczych, a dodawanie jej do żywności wzmacnia trwałość i jakość, przy jednoczesnym zmniejszeniu kosztów produkcji danego produktu. Lecytyna sojowa może występować na etykietach żywności pod oznaczenie E322. Producenci żywności stosują ją np. w celu uzyskania lepszej konsystencji ciasta bądź właściwej miękkości skórki w pieczywie. Lecytyna sojowa zawarta w pączkach sprawia, że zjedzony smakołyk wydaje się mniej tłusty. Dodawana do czekolady, umożliwia zapewnienie wyrobom większej gładkości oraz aksamitności. Niestety, lecytyna sojowa używana jako dodatek spożywczy E322 jest w większości przypadków pozyskiwana w postaci produktu ubocznego w procesie produkcji oleju.

Uprawy soi, z której pochodzi lecytyna sojowa, bardzo często są poddawane modyfikacji genetycznej, co może wpłynąć na szkodliwość długotrwałego stosowanie tego związku. Zawarta w lecytynie sojowej cholina, choć ma wiele prozdrowotnych właściwości, może być przekształcana w szkodliwy dla zdrowia gaz – trimetyloaminę (TMA). Zanieczyszczona lecytyna sojowa może wywołać zmiany skórne (m.in. wysypki), zanik łaknienia, biegunki, nudności, wymioty, uczucie dezorientacji, problemy z dokładnym widzeniem oraz przyczyniać się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi.


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
150
14
Komentarze (0)
Nie przegap
Najbrudniejsze rzeczy świata, których dotykasz każdego dnia
Najbrudniejsze rzeczy świata, których dotykasz każdego dnia Materiał sponsorowany
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Domowe sposoby na ból i zapalenie ucha. Jak leczyć u dziecka i u dorosłego?
Domowe sposoby na ból i zapalenie ucha. Jak leczyć u dziecka i u dorosłego?
Usuwanie (wyrywanie) ósemek – szczękościsk, ból i opuchlizna po usunięciu ósemki
Usuwanie (wyrywanie) ósemek – szczękościsk, ból i opuchlizna po usunięciu ósemki
Płukanie uszu – czy można bezpiecznie czyścić uszy domowymi sposobami?
Płukanie uszu – czy można bezpiecznie czyścić uszy domowymi sposobami?
Krosty na języku – o czym mogą świadczyć? Przyczyny i leczenie białych i czerwonych krost na języku
Krosty na języku – o czym mogą świadczyć? Przyczyny i leczenie białych i czerwonych krost na języku