Polub nas na Facebooku
Czytasz: L-cysteina – właściwości, wpływ na włosy, pozyskiwanie, skutki uboczne 
menu
Polub nas na Facebooku

L-cysteina – właściwości, wpływ na włosy, pozyskiwanie, skutki uboczne 

włosy

Fot. Emely / Getty Images

L-cysteina należy do aminokwasów endogennych – substancji białkowych syntezowanych wewnątrzustrojowo. Pełni wiele istotnych funkcji w organizmie, m.in. niezbędna jest do tworzenia keratyny – podstawowego budulca włosów. Jej niedobór powoduje, że stają się one suche, łamliwe, podatne na zniszczenie.

Mimo że organizm ludzki samodzielnie wytwarza L-cysteinę, zalicza się ją do aminokwasów warunkowo niezbędnych. Często bowiem zdarzają się deficyty tej substancji białkowej, w szczególności u dzieci, osób w podeszłym wieku oraz w przypadku niedoborów witamin z grupy B (niezbędnych do jej wytworzenia). W związku z licznymi konsekwencjami, jakie powoduje niedostateczna ilość L-cysteiny w organizmie, należy zadbać o jej odpowiednią podaż w pożywieniu, w razie potrzeby stosując suplementy diety.

L-cysteina – działanie

L-cysteina uczestniczy pośrednio w wielu procesach fizjologicznych, np. zwiększa zdolność organizmu do regulowania poziomu cukru we krwi, stymuluje syntezę kolagenu (wpływa na kondycję ścian naczyń krwionośnych, ścięgien, skóry, kości), wykazuje silne działanie detoksykacyjne – m.in. w przypadku zatruć metalami ciężkimi, lekami, alkoholem. Jedną z najważniejszych funkcji aminokwasu jest udział w syntezie glutationu (GSH) – silnego przeciwutleniacza endogennego (wytwarzanego wewnątrzustrojowo), niezbędnego dla zdrowia i właściwego funkcjonowania organizmu. Tym samym L-cysteina wspomaga mechanizmy przeciwdziałające schorzeniom spowodowanym szkodliwą działalnością wolnych rodników, np. chorobom neurodegeneracyjnym, nowotworom, miażdżycy, niepłodności u mężczyzn, wrzodziejącemu zapaleniu jelita grubego. Ponadto glutation jest substancją wspierającą układ odpornościowy organizmu, łagodzącą przebieg chorób o podłożu zapalnym.

L-cysteina a włosy

L-cysteina stanowi jedną z substancji wchodzących w skład keratyny – podstawowego budulca włosów. Dzięki odpowiedniej ilości tego białka włosy są mocne i zdrowe. Przy jego niedoborach – stają się suche, łamliwe, podatne na działanie czynników zewnętrznych (stylizacja, farbowanie, promieniowanie słoneczne). Pośrednio L-cysteina wpływa na stan włosów jako substancja, która łagodzi stany zapalne skóry głowy, umożliwia odpowiednie odżywienie cebulek włosowych, opóźnia procesy starzenia się. Z powyższych względów L-cysteina często stanowi składnik kosmetyków do pielęgnacji włosów. W przypadku ich złej kondycji zalecane też bywa uzupełnianie niedoborów tego aminokwasu odpowiednimi suplementami diety.

Kiedy stosować L-cysteinę na włosy?

Wskazaniem do zastosowania preparatów z L-cysteiną są włosy suche, cienkie, łamliwe, rozdwajające się na końcach, o dużej porowatości. Kosmetyków i suplementów diety nie powinny używać osoby, u których tego rodzaju problemy nie występują. Zabiegi pielęgnacyjne nie przyniosą u nich efektu poprawy stanu fryzury (mogą jej wręcz zaszkodzić), a nadmiar L-cysteiny w diecie może spowodować niepożądane skutki uboczne. Decyzję o suplementacji aminokwasu dobrze jest przedyskutować z dermatologiem lub trychologiem, który pomoże ustalić przyczynę złej kondycji włosów – nie zawsze jest ona spowodowana niedoborem keratyny i może wymagać innego rodzaju kuracji.

L-cysteina – pozyskiwanie

W przypadku niedoborów L-cysteiny warto przede wszystkim wzbogacić dietę o produkty spożywcze, które zawierają ten aminokwas. Występuje on w mięsie, rybach, jajach, mleku i jego przetworach, nasionach (orzechach, pestkach, roślinach strączkowych).

W aptekach dostępne są bez recepty suplementy diety, w których L-cysteina występuje w formie N-acetyl-L-cysteiny (NAC) (w czystej postaci traci właściwości przeciwutleniające). Jej zalecane dawkowanie to 400–1000 mg dziennie. Najczęściej zaleca się spożywanie aminokwasu wraz z witaminą C.

L-cysteina w stężeniu 4% występuje jako składnik kosmetyków – szamponów, odżywek, masek. Skutecznym sposobem na regenerację suchych, słabych, łamliwych włosów są także samodzielnie przygotowane płukanki z wykorzystaniem L-cysteiny w proszku (także w proporcji 4 g na 100 ml wody). Można nabyć ją w aptece lub w sklepie z artykułami fryzjerskimi. Miejscowo preparatów z L-cysteiną nie należy stosować częściej niż 2–3 razy w tygodniu.

Przeciwwskazania i skutki uboczne stosowania L-cysteiny

Kurację L-cysteiną należy przeprowadzać z dużą ostrożnością. Łatwo przedawkować ją, zażywając suplementy diety, co może powodować niebezpieczne skutki uboczne. Maksymalna dobowa dawka aminokwasu to 2400 mg. Do stosunkowo łagodnych objawów nadpodaży L-cysteiny należą: biegunki, nudności, wymioty, bóle głowy, zmiany skórne o typie wysypki. Nadmiar tej substancji może jednak także doprowadzić do wzrostu poziomu homocysteiny we krwi, a to stanowi poważny czynnik ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego. L-cysteina spożyta naraz w ilości 7 g stanowi dawkę uznawaną za śmiertelną.

Zobacz film: Dlaczego włosy wypadają? Źródło: Dzień Dobry TVN


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
19
3
Polecamy
Co to są nutrikosmetyki?
Jak należy je stosować?
Co to są nutrikosmetyki? Jak należy je stosować? Dzień Dobry TVN
Jakie witaminy na włosy działają najskuteczniej?
Jakie witaminy na włosy działają najskuteczniej? Dzień Dobry TVN
Co to jest histydyna?
Działanie i zastosowanie histydyny
Co to jest histydyna? Działanie i zastosowanie histydyny TVN zdrowie
Czym się różni cystyna od cysteiny?
Właściwości i działanie cystyny na włosy i nie tylko
Czym się różni cystyna od cysteiny? Właściwości i działanie cystyny na włosy i nie tylko TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Co to są odleżyny? Skala Torrance’a do klasyfikacji stopnia zaawansowania odleżyn
Co to są odleżyny? Skala Torrance’a do klasyfikacji stopnia zaawansowania odleżyn
Przeszczep rogówki – wskazania, powikłania i rekonwalescencja
Przeszczep rogówki – wskazania, powikłania i rekonwalescencja
Czym jest zespół Wallenberga? Objawy i przyczyny zespołu bocznego opuszki
Czym jest zespół Wallenberga? Objawy i przyczyny zespołu bocznego opuszki
Katar u dziecka – przyczyny i rodzaje. Jak można go zwalczyć?
Katar u dziecka – przyczyny i rodzaje. Jak można go zwalczyć?
Zdrowe odżywianie – jakie są zasady zdrowego odżywiania i o czym należy pamiętać, układając dietę?
Zdrowe odżywianie – jakie są zasady zdrowego odżywiania i o czym należy pamiętać, układając dietę?
Pękające pięty, czyli problem kosmetyczny i zdrowotny. Przyczyny pękania pięt. Leczenie – zalecane składniki preparatów i domowe sposoby na suche i spękane pięty
Pękające pięty, czyli problem kosmetyczny i zdrowotny. Przyczyny pękania pięt. Leczenie – zalecane składniki preparatów i domowe sposoby na suche i spękane pięty