Polub nas na Facebooku
Czytasz: Kwas linolowy – działanie. Gdzie go znaleźć i czym grozi niedobór

Kwas linolowy – działanie. Gdzie go znaleźć i czym grozi niedobór

Zainteresował Cię ten artykuł?
NAN

Fot: AlenKadr / fotolia.com

Kwas linolowy to nienasycony kwas tłuszczowy typu omega-6. Sprzężony kwas linolowy powstaje w wyniku trzech różnych procesów. Spotyka się go również w mleku matki, chociaż w tym wypadku nie jest jasne, czy pochodzi ze spożywanych przez nią produktów, czy wytwarzany jest przez jej organizm.

Jako jedyny powstający w naturalny sposób kwas typu trans, kwas linolowy (CLA) dostępny jest w produktach pochodzenia zwierzęcego (mięsie) w formie kwasu stearynowego, który po spożyciu pożywienia tworzy się w przewodzie pokarmowym zwierząt przeżuwających. Występuje on również w gruczołach mlecznych tychże zwierząt. Innym jego naturalnym źródłem są dojrzewające sery pleśniowe.

Kwas linolowy – występowanie

Kwas CLA znany jest jako egzogenny kwas tłuszczowy, gdyż nie jest on naturalnie syntezowany przez organizm ludzki. Musi być przyjmowany z zewnątrz w formie naturalnej lub przynajmniej w formie suplementów. Najszerzej dostępnymi źródłami CLA są:

  • mleko krowie pełnotłuste,
  • przetwory mleczne (sery dojrzewające, jogurt naturalny, twaróg, masło),
  • mięso przeżuwaczy (wołowina, baranina, konina, cielęcina, sarnina oraz mięso z kangura),
  • pestki słonecznika,
  • siemię lniane,
  • oleje roślinne (słonecznikowy, lniany),
  • niektóre grzyby (pieczarki, pieczarki dwuzarodnikowe),
  • suplementy diety.

Ilość sprzężonego kwasu linolowego w wyżej wymienionych produktach (poza suplementami) uzależniona jest od wielu czynników, w tym od sposobu hodowli zwierząt. Największa ilość CLA zawarta jest w mięsie krowim, pochodzącym od zwierząt z gospodarstw ekologicznych, gdzie w okresie wiosenno-letnim mają one nieograniczony dostęp do pastwisk. Wówczas mleko i jego przetwory również mają wyższą zawartość CLA. Stężenie zależne jest też od pory roku i zwykle wyższe jest wiosną i latem, gdy zwierzętom podaje się świeżą paszę, a nie ziarno, co ma miejsce zimą.

Zastosowanie kwasu linolowego w codziennej diecie i w kosmetyce

Kwas linolowy znajduje zastosowanie zarówno w codziennej diecie, jak i w kosmetyce. Jest pomocny w podnoszeniu ogólnie pojętej odporności organizmu, w profilaktyce i zwalczaniu nowotworów, chorób krążenia, cukrzycy, otyłości, osteoporozy, a nawet w leczeniu trądziku. Kwas linolowy zwiększa też odpowiedź immunologiczną organizmu poprzez stymulację produkcji limfocytów.

Sprzężony kwas linolowy ma niezwykle silne (nawet 100 razy większe niż witamina E) właściwości antyoksydacyjne. W medycynie szczególnie istotny jest wpływ CLA na nowotwory. Wiadomo, że kwas ten powoduje hamowanie rozwoju komórek nowotworowych w przypadku czerniaka złośliwego, raka sutka, płuc i jelita grubego. Spowalnia też proces powstawania przerzutów. Obserwacje potwierdzają również to, że kwas linolowy opóźnia kształtowanie się blaszki miażdżycowej poprzez zapobieganie utlenianiu się cholesterolu.

Wśród sportowców, nawet zawodowych i wyczynowych, syntezowany z oleju słonecznikowego kwas linolowy jest popularny jako składnik odżywek i suplementów. CLA wspomaga aktywność fizyczną poprzez pozytywny wpływ na spalanie tkanki tłuszczowej (która jest dzięki niemu w większym procencie wykorzystywana do produkcji energii) i zapobieganie ponownemu jej formowaniu. Zadziwiający jest fakt, że CLA działa również do pewnego stopnia na organizm znajdujący się w spoczynku. Ponadto sprzyja przyrostowi masy mięśniowej. Co za tym idzie, sprzężony kwas linolowy jest pożyteczny w walce z otyłością i stosowany w preparatach odchudzających.

W kosmetyce kwas linolowy znajduje zastosowanie dzięki właściwościom nawilżającym, redukującym szorstkość i przebarwienia, a także antyoksydacyjnym i przyspieszającym odnowę komórkową skóry. Używa się go również do produkcji kosmetyków regulujących czynność gruczołów łojowych, a więc działających przeciwtrądzikowo. Dlatego kwas linolowy pojawia się jako składnik w mydłach, balsamach i kremach.

Kwas linolowy – skutki uboczne

Kwas linolowy wydaje się substancją bardzo potrzebną, gdyż stanowi broń w walce z dwiema z najpoważniejszych epidemii XXI w.: nowotworami i otyłością. Wiadomo, iż kwas ten powinien pokrywać około 30% dziennego zapotrzebowania organizmu zdrowego człowieka na tłuszcze. Niedobór CLA jest często spowodowany spożywaniem odtłuszczonego mleka i jego przetworów zamiast ich pełnotłustych odpowiedników, a także ograniczeniem czerwonego mięsa (w ciągu ostatnich dwóch dekad zaobserwowano spadek jego konsumpcji o 80%).

Sprzężony kwas linolowy nie jest człowiekowi tak niezbędny jak kwasy omega-3, a skutki jego niedoboru w organizmie nie zostały jeszcze wystarczająco przebadane. Mimo to wiadomo, że jego nadpodaż może powodować zmęczenie, bóle brzucha, nudności, biegunkę, wzrost stężenia białka ostrej fazy (CRP), a także zmniejszenie stężenia tzw. dobrego cholesterolu (HDL) i podatności na insulinę. Tym samym zaleca się unikanie spożywania CLA w nadmiarze przez kobiety ciężarne i karmiące piersią oraz dzieci.

Zobacz film: Zabieg laserowego odmładzania skóry. Źródło: Bez skazy

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
10
0
Komentarze (1)
Anna
Keane Maureen, Chase Daniella - Dieta w chorobach nowotworowych
Cytat

"Wykazano, że zbyt duża ilość tłuszczów w diecie ma związek z przyspieszeniem rozwoju guzów nowotworowych. Prawdopodobnie lipidy pobudzają mnożenie się i rozprzestrzenianie się komórek raka, albo hamują działanie układu odpornościowego. Być może obydwa te czynniki działają jednocześnie.
Kwasy linolowy i linolenowy, tzw. niezbędne kwasy tłuszczowe, W RÓŻNY sposób wspomagają nowotwór. KWAS LINOLOWY jest prekursorem kwasu arachidonowego omega-6, który z kolei jest prekursorem prostaglandyny E2 (PGE2). PGE2 ZMNIEJSZA ZDOLNOŚĆ MAKROFAGÓW I KOMÓREK NK DO NISZCZENIA NOWOTWOROWYCH KOMÓREK I GUZÓW.
KWAS LINOLENOWY wstrzymuje działanie kwasów tłuszczowych omega-6, walcząc z nimi o te same enzymy. To oznacza, że jest wtedy mniej PGE2, a więcej PGE1.
Ważna jest ogólna ilość tłuszczu w diecie. Aktywność „naturalnych zabójców" jest większa, gdy 25% kalorii pochodzi z tłuszczów. U tych osób, które cierpią na nowotwory związane z hormonami, jak np. na raka piersi, niskotłuszczowa dieta (poniżej 20% kalorii) może zwolnić proces rozprzestrzeniania się komórek raka. Ważny jest też rodzaj tłuszczu w diecie. Większość powinna pochodzić z olejów bogatych w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, jak np. olej z oliwek, oliwa. Powinno się też pamiętać o OGRANICZENIU spożywania kwasu LINOLOWEGO. Osoby CHORE NA NOWOTWÓR ZWIĄZANY Z HORMONAMI prawdopodobnie NIE POWINNY dostarczać organizmowi KWASÓW TŁUSZCZOWYCH OMEGA-6 (łącznie z olejem z wiesiołka dwuletniego).
Czytaj całość
Nie przegap
Nadciśnienie tętnicze a zaburzenia erekcji - czy to ma związek? Wszystko, co musicie wiedzieć o nadciśnieniu
Nadciśnienie tętnicze a zaburzenia erekcji - czy to ma związek? Wszystko, co musicie wiedzieć o nadciśnieniu
Pudding chia – składniki i przepis. Wartość odżywcza i właściwości nasion chia
Pudding chia – składniki i przepis. Wartość odżywcza i właściwości nasion chia
Ejakulacja – damskie wytryski, brak wytrysku, ejakulacja przedwczesna
Ejakulacja – damskie wytryski, brak wytrysku, ejakulacja przedwczesna
Apteczka samochodowa – czy jest obowiązkowym wyposażeniem auta?
Apteczka samochodowa – czy jest obowiązkowym wyposażeniem auta?
Medycyna podróży. Wszystko, co musisz wiedzieć przed wyjazdem na wakacje
Medycyna podróży. Wszystko, co musisz wiedzieć przed wyjazdem na wakacje
Nowa choroba psychiczna na liście WHO. W Polsce chorych jest ponad 2 miliony!
Nowa choroba psychiczna na liście WHO. W Polsce chorych jest ponad 2 miliony!