Polub nas na Facebooku
Czytasz: Która czekolada jest najzdrowsza? Zobacz nieemitowany fragment programu 36,6 °C!
menu
Polub nas na Facebooku

Która czekolada jest najzdrowsza? Zobacz nieemitowany fragment programu 36,6 °C!

Zobacz film: Która czekolada jest najzdrowsza? Źródło: 36,6

Jak wybrać najlepszą czekoladę? Czy znany i uwielbiany przez najmłodszych wyrób z nasion kakaowca, może nas jeszcze zaskoczyć? W odcinku odpowiedzieliśmy na odwieczny dylemat rodziców, która czekolada jest najzdrowsza. Czy znamy wszystkie rodzaje królowej słodyczy?

Podstawą do sporządzenia czekolady jest miazga kakaowa, tłuszcz roślinny, środek słodzący oraz dowolne dodatki. Czekoladę dzielimy na:

  • gorzką;
  • deserową;
  • mleczną;
  • białą;
  • różową.

Oprócz tego wyróżnimy czekolady z dodatkami:

  • bakaliowa;
  • orzechowa;
  • czekolady z owocami, likierami i innymi dodatkami.

Z najnowszych badań wynika, że spożywanie czekolady obfituje w wiele wartości odżywczych. Flawonoidy zawarte w czekoladzie przeciwdziałają rozwojowi komórek rakowych. Spożycie kakao bogatego w epikatechiny podwyższa poziom tlenku azotu, który rozszerza naczynia krwionośne, poprawiając tym samym przepływ krwi w organizmie.

Warto jednak zaznaczyć, że czekolady z dodatkami są najmniej zdrowe, ponieważ mają dużo cukru i tłuszczu oraz małą ilość flawonoidów, które są dla nas niezbędne. Zamiast tego możemy wybrać czekoladę z naturalnymi dodatkami takimi jak rozmaryn czy skórka pomarańczy.

W powyższym nieemitowanym fragmencie programu 36,6 °C dietetyk dr Krystyna Pogoń opowiada o różnych gatunkach czekolady. Dowiadujemy się o przełomie w branży cukierniczej, jakim jest nowo odkryty czwarty rodzaj czekolady.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
3
1
Polecamy
Różowa czekolada.
Skąd się bierze i jak smakuje?
Różowa czekolada. Skąd się bierze i jak smakuje? Dzień Dobry TVN
Czekoladowe szaleństwo i Międzynarodowy Dzień Czekolady
Czekoladowe szaleństwo i Międzynarodowy Dzień Czekolady Dzień Dobry TVN
Gorzka czekolada – właściwości prozdrowotne i dietetyczne
Gorzka czekolada – właściwości prozdrowotne i dietetyczne TVN zdrowie
Czekolada – właściwości, kalorie.
Czekolada do picia, do fontanny – jak zrobić?
Czekolada – właściwości, kalorie. Czekolada do picia, do fontanny – jak zrobić? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Tabletki przeciwbólowe po alkoholu – paracetamol czy ibuprofen?
Tabletki przeciwbólowe po alkoholu – paracetamol czy ibuprofen?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni