Polub nas na Facebooku
Czytasz: Która czekolada jest najzdrowsza? Zobacz nieemitowany fragment programu 36,6 °C!
menu
Polub nas na Facebooku

Która czekolada jest najzdrowsza? Zobacz nieemitowany fragment programu 36,6 °C!

Zobacz film: Która czekolada jest najzdrowsza? Źródło: 36,6

Jak wybrać najlepszą czekoladę? Czy znany i uwielbiany przez najmłodszych wyrób z nasion kakaowca, może nas jeszcze zaskoczyć? W odcinku odpowiedzieliśmy na odwieczny dylemat rodziców, która czekolada jest najzdrowsza. Czy znamy wszystkie rodzaje królowej słodyczy?

Podstawą do sporządzenia czekolady jest miazga kakaowa, tłuszcz roślinny, środek słodzący oraz dowolne dodatki. Czekoladę dzielimy na:

  • gorzką;
  • deserową;
  • mleczną;
  • białą;
  • różową.

Oprócz tego wyróżnimy czekolady z dodatkami:

  • bakaliowa;
  • orzechowa;
  • czekolady z owocami, likierami i innymi dodatkami.

Z najnowszych badań wynika, że spożywanie czekolady obfituje w wiele wartości odżywczych. Flawonoidy zawarte w czekoladzie przeciwdziałają rozwojowi komórek rakowych. Spożycie kakao bogatego w epikatechiny podwyższa poziom tlenku azotu, który rozszerza naczynia krwionośne, poprawiając tym samym przepływ krwi w organizmie.

Warto jednak zaznaczyć, że czekolady z dodatkami są najmniej zdrowe, ponieważ mają dużo cukru i tłuszczu oraz małą ilość flawonoidów, które są dla nas niezbędne. Zamiast tego możemy wybrać czekoladę z naturalnymi dodatkami takimi jak rozmaryn czy skórka pomarańczy.

W powyższym nieemitowanym fragmencie programu 36,6 °C dietetyk dr Krystyna Pogoń opowiada o różnych gatunkach czekolady. Dowiadujemy się o przełomie w branży cukierniczej, jakim jest nowo odkryty czwarty rodzaj czekolady.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
3
1
Polecamy
Różowa czekolada.
Skąd się bierze i jak smakuje?
Różowa czekolada. Skąd się bierze i jak smakuje? Dzień Dobry TVN
Czekolada – właściwości, kalorie.
Czekolada do picia, do fontanny – jak zrobić?
Czekolada – właściwości, kalorie. Czekolada do picia, do fontanny – jak zrobić? TVN zdrowie
Gorzka czekolada – właściwości prozdrowotne i dietetyczne
Gorzka czekolada – właściwości prozdrowotne i dietetyczne TVN zdrowie
Czekoladowe szaleństwo i Międzynarodowy Dzień Czekolady
Czekoladowe szaleństwo i Międzynarodowy Dzień Czekolady Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego
Czym jest zapaść krążeniowa? Przyczyny, objawy i leczenie
Czym jest zapaść krążeniowa? Przyczyny, objawy i leczenie
Regulują poziom cukru, wspomagają odchudzanie, a także poprawiają nastrój. Dlaczego warto jeść daktyle?
Regulują poziom cukru, wspomagają odchudzanie, a także poprawiają nastrój. Dlaczego warto jeść daktyle?
Idealna pora na rodzeństwo dla jedynaka
Idealna pora na rodzeństwo dla jedynaka
Kawa z kardamonem ‒ właściwości i najlepsze przepisy 
Kawa z kardamonem ‒ właściwości i najlepsze przepisy 
Rwa barkowa - przyczyny, ćwiczenia, objawy, leczenie, trwanie
Rwa barkowa - przyczyny, ćwiczenia, objawy, leczenie, trwanie