Polub nas na Facebooku
Czytasz: Kto nie powinien jeść miodu?
menu
Polub nas na Facebooku

Kto nie powinien jeść miodu?

Fot. Ewa Drzyzga, Krzysztof Łabuzek / x-news.pl

Fot. Ewa Drzyzga, Krzysztof Łabuzek / x-news.pl

Miód to teoretycznie samo zdrowie. Niestety nie każdy powinien go spożywać. Dlaczego? Z powodu kalorii, które posiada. Nie każdy także wie, jak spożywać miód, żeby zachował zdrowotne właściwości. 

Miód jest bardzo zdrowy, ale nie każdy powinien go jeść. Miód to czyste kalorie, co potwierdza prof. Krzysztof Łabuzek w najnowszym odcinku programu 36,6°C. Litrowy słoik miodu zawiera 3200 kcal, dla porównania tyle samo cukru ma 3860 kcal. Właśnie z tego względu miodu nie powinny jeść osoby otyłe oraz chore na cukrzycę. Jest także niewskazany u kobiet ciężarnych, karmiących piersią oraz u dzieci do 2. r. życia. Więcej o miodzie i jego produktach dowiecie się z filmu:

Zobacz film: Jak wybrać dobry miód? Kto powinien z niego zrezygnować i jak go spożywać? Źródło: 36,6

Miód ma niskie pH, zatem u osób z nadkwasotą może powodować zgagę. Unikać powinni go także alergicy, bowiem w miodzie znajdziemy różne pyłki. Dorosła osoba o wadze powyżej 70 kilogramów może zjeść łyżkę miodu dziennie, natomiast osoby mniejsze - do łyżeczki dziennie.

Polecamy: Mleczko pszczele – jakie posiada zalety? Właściwości i zastosowanie „eliksiru młodości”

Zdrowotne właściwości miodu

Miód w Wielkiej Brytanii jest wykorzystywany do leczenia - zanim lekarze włączą antybiotyk, leki przeciwkaszlowe i leki upłynniające wydzielinę zalecają pacjentom, zwłaszcza małym, spożywanie miodu. Okazuje się, że dzieci mniej gorączkują, lepiej śpią i czasem obywa się bez antybiotyku!

Również kardiolodzy zalecają spożywanie miodu, który ich zdaniem obniża ciśnienie tętnicze krwi, działa przeciwmiażdżycowo i rozszerza tętnice. 

Miód manuka jest miodem stosowanym na skórę. Świetnie działa przeciwbakteryjnie, leczy nawet owrzodzenia!

Jak jeść miód?

Miód powinien być przechowywany w ciemnych słoikach i niskiej temperaturze, bowiem promienie UV i wysoka temperatura niszczą cudowne właściwości miodu. 

Miód powinno się jeść sam, ewentualnie na kanapce. Lepiej nie dodawać go do napojów o temperaturze wyższej niż 40 stopni. Minusem picia wody z miodem jest to, że często na dnie zostaje osad, którego nie wypijamy, a w którym jest bardzo dużo cennych składników. 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
95
5
Polecamy
Miód faceliowy – jak smakuje?
Jakie ma właściwości lecznicze?
Miód faceliowy – jak smakuje? Jakie ma właściwości lecznicze? TVN zdrowie
Właściwości miodu gryczanego – na co pomaga, skład, jak spożywać
Właściwości miodu gryczanego – na co pomaga, skład, jak spożywać TVN zdrowie
Balsam kapucyński – skład i właściwości
Balsam kapucyński – skład i właściwości Dzień Dobry TVN
Syrop z pędów sosny – naturalny sposób na kaszel.
Jak go zrobić?
Syrop z pędów sosny – naturalny sposób na kaszel. Jak go zrobić? Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Postaw kręgosłup na nogi. Co zrobić, aby plecy przestały boleć?
Postaw kręgosłup na nogi. Co zrobić, aby plecy przestały boleć? Materiał sponsorowany
Pierwsza pomoc przy zespole suchego oka
Pierwsza pomoc przy zespole suchego oka Materiał sponsorowany
Jak chronić skórę przed słońcem?
Jak chronić skórę przed słońcem?
"Taki trening jest bardziej treściwy i konkretny" - zapytaliśmy eksperta, dlaczego warto postawić na trening online?
"Taki trening jest bardziej treściwy i konkretny" - zapytaliśmy eksperta, dlaczego warto postawić na trening online?
Zioła na menopauzę – które łagodzą nieprzyjemne objawy przekwitania?
Zioła na menopauzę – które łagodzą nieprzyjemne objawy przekwitania?
Ocet spirytusowy- właściwości i zastosowanie. Do czego można go użyć?
Ocet spirytusowy- właściwości i zastosowanie. Do czego można go użyć?