Polub nas na Facebooku
Czytasz: Kto nie powinien jeść miodu?
menu
Polub nas na Facebooku

Kto nie powinien jeść miodu?

Fot. Ewa Drzyzga, Krzysztof Łabuzek / x-news.pl

Fot. Ewa Drzyzga, Krzysztof Łabuzek / x-news.pl

Miód to teoretycznie samo zdrowie. Niestety nie każdy powinien go spożywać. Dlaczego? Z powodu kalorii, które posiada. Nie każdy także wie, jak spożywać miód, żeby zachował zdrowotne właściwości. 

Miód jest bardzo zdrowy, ale nie każdy powinien go jeść. Miód to czyste kalorie, co potwierdza prof. Krzysztof Łabuzek w najnowszym odcinku programu 36,6°C. Litrowy słoik miodu zawiera 3200 kcal, dla porównania tyle samo cukru ma 3860 kcal. Właśnie z tego względu miodu nie powinny jeść osoby otyłe oraz chore na cukrzycę. Jest także niewskazany u kobiet ciężarnych, karmiących piersią oraz u dzieci do 2. r. życia. Więcej o miodzie i jego produktach dowiecie się z filmu:

Zobacz film: Jak wybrać dobry miód? Kto powinien z niego zrezygnować i jak go spożywać? Źródło: 36,6

Miód ma niskie pH, zatem u osób z nadkwasotą może powodować zgagę. Unikać powinni go także alergicy, bowiem w miodzie znajdziemy różne pyłki. Dorosła osoba o wadze powyżej 70 kilogramów może zjeść łyżkę miodu dziennie, natomiast osoby mniejsze - do łyżeczki dziennie.

Polecamy: Mleczko pszczele – jakie posiada zalety? Właściwości i zastosowanie „eliksiru młodości”

Zdrowotne właściwości miodu

Miód w Wielkiej Brytanii jest wykorzystywany do leczenia - zanim lekarze włączą antybiotyk, leki przeciwkaszlowe i leki upłynniające wydzielinę zalecają pacjentom, zwłaszcza małym, spożywanie miodu. Okazuje się, że dzieci mniej gorączkują, lepiej śpią i czasem obywa się bez antybiotyku!

Również kardiolodzy zalecają spożywanie miodu, który ich zdaniem obniża ciśnienie tętnicze krwi, działa przeciwmiażdżycowo i rozszerza tętnice. 

Miód manuka jest miodem stosowanym na skórę. Świetnie działa przeciwbakteryjnie, leczy nawet owrzodzenia!

Jak jeść miód?

Miód powinien być przechowywany w ciemnych słoikach i niskiej temperaturze, bowiem promienie UV i wysoka temperatura niszczą cudowne właściwości miodu. 

Miód powinno się jeść sam, ewentualnie na kanapce. Lepiej nie dodawać go do napojów o temperaturze wyższej niż 40 stopni. Minusem picia wody z miodem jest to, że często na dnie zostaje osad, którego nie wypijamy, a w którym jest bardzo dużo cennych składników. 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
92
4
Polecamy
Zdrowie i energia na wiosnę. Naturalne sposoby
Zdrowie i energia na wiosnę. Naturalne sposoby Dzień Dobry TVN
Co jeść i pić na kaca? Jak wyleczyć kaca po sylwestrze?
Co jeść i pić na kaca? Jak wyleczyć kaca po sylwestrze? Dzień Dobry TVN
Czy miód produkowany w pasiekach miejskich jest zdrowy? Odpowiedź znajdziecie w nowym sezonie programu 36,6°C!
Czy miód produkowany w pasiekach miejskich jest zdrowy? Odpowiedź znajdziecie w nowym sezonie programu 36,6°C! TVN zdrowie
Jak wybrać zdrową rybę? Zapiski Czesława z podróży nad morze
Jak wybrać zdrową rybę? Zapiski Czesława z podróży nad morze TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Jak dbać o odporność w okresie jesienno-zimowym? 
Jak dbać o odporność w okresie jesienno-zimowym?  Materiał sponsorowany
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Tabletki przeciwbólowe po alkoholu – paracetamol czy ibuprofen?
Tabletki przeciwbólowe po alkoholu – paracetamol czy ibuprofen?
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?