Czytasz: Ksylitol – naturalny słodzik. Ma wiele właściwości i zawiera mało kalorii

Ksylitol – naturalny słodzik. Ma wiele właściwości i zawiera mało kalorii

NAN

Fot: Pixabay / pixabay.com

Ksylitol jest cukrem brzozowym, który jest niskokaloryczny i stanowi dobrą alternatywę dla białego cukru. Wyglądem praktycznie nie różni się od zwykłego, ale jest od niego o około 40 procent mniej kaloryczny i ma wielokrotnie niższy indeks glikemiczny, który wynosi 8. 

Na forach internetowych często zadawanym pytaniem przez użytkowników jest: co to jest ksylitol? Ksylitol jest organicznym związkiem chemicznym o słodkim smaku, który przede wszystkim jest stosowany w przemyśle spożywczym jako dodatek do żywności. Jego główną zaletą jest to, że nie ma właściwości toksycznych i nie ulega rozkładowi w przewodzie pokarmowym. Między innymi dlatego jest coraz częściej wybierany jako zamiennik zwykłego cukru.

Ksylitol a cukier: długa lista różnic

O szkodliwym działaniu zwykłego, białego cukru napisano i powiedziano już chyba wszystko. Jego nadmierne spożywanie może przynieść przykre konsekwencje dla zdrowia. Przede wszystkim duża ilość cukru dostarczana do organizmu człowieka może prowadzić do cukrzycy. Inaczej wygląda sprawa z ksylitolem, który nawet spożywany w dużych ilościach nie jest tak szkodliwy, jak cukier. Wszystko dlatego, że metabolizm węglowodanów ksylitolu odbywa się niezależnie od insuliny. To z kolei nie prowadzi do zwiększenia stężenia glukozy we krwi. Właśnie dlatego cukier brzozowy jest w szczególności polecany osobom z cukrzycą oraz cierpiącym na inne zaburzenia związane z tolerancją glukozy.

Dużą zaletą ksylitolu jest niższa niż w zwykłym cukrze zawartość kalorii. Naturalny słodzik, jakim jest cukier brzozowy zawiera około 2,4 kcal/g, podczas gdy biały cukier już około 4 kcal/g. Taka różnica przy regularnym spożywaniu może mieć spore znaczenie dla osób, którym zależy na kontrolowaniu wagi ciała. Dlatego też ksylitol jest często wybierany przez osoby prowadzące dietę odchudzającą.

Przy okazji porównywania ksylitolu i zwykłego cukru często pojawiają się pytania: czy ksylitol jest szkodliwy? Stosowanie cukru brzozowego ma więcej korzyści aniżeli skutków, które mogą źle wpływać na organizm. Wiele zależy od spożywanych ilości, więc trzeba mieć na uwadze, by nie dostarczać go organizmowi zbyt dużo. Należy również pamiętać o tym, że ksylitol szkodliwie działa na zwierzęta. W organizmie psów ksylitol uszkadza wątrobę do tego stopnia, że może spowodować nawet ich śmierć.

Zobacz film: Czy sztuczne słodziki są obojętne dla zdrowia? Źródło: Wiem co jem

Ksylitol: właściwości zapobiegające chorobom

Znanym działaniem cukru brzozowego jest zapobieganie próchnicy i innym chorobom zębów. Ksylitol bardzo szybko przywraca właściwe pH w ustach, dzięki czemu ogranicza kontakt szkodliwych kwasów z zębami. Ponadto płukanie ust roztworami z ksylitolu pomaga w walce z bakteriami nie tylko jamy ustnej, ale też gardła. Jako ciekawostkę można dodać, że działanie przeciwpróchnicze tego naturalnego słodzika sprawia, że często jest on wykorzystywany przez producentów słodyczy jako dodatek do gum do żucia.

Ksylitol posiada jeszcze wiele innych właściwości zdrowotnych, do których można zaliczyć:

  • zwiększenie odporności organizmu na infekcje,
  • pomoc w leczeniu grzybicy jamy ustnej i układu pokarmowego,
  • zapobieganie infekcjom ucha (szczególnie tym pochodzącym z zakażenia drożdżami Candida albicans),
  • zwiększenie przyswajalności wapnia przez organizm,
  • pomoc w budowie i rozwoju układu kostnego u dzieci.

W przeciwieństwie do zwykłego cukru, ksylitol wykazuje działanie zwiększonego przyswajania soli mineralnych. Jest to szczególnie ważne u osób, które cierpią na osteoporozę oraz u dzieci, u których układ kostny dopiero się rozwija. W tym drugim przypadku należy pamiętać jednak o tym, że ksylitol może być podawany dzieciom dopiero od trzeciego roku życia.

To Cię zainteresuje

Moringa – właściwości proszku, liści i oleju z drzewa chrzanowego Fiołek trójbarwny – naturalny lek na trądzik. Działanie, stosowanie i efekty kuracji Szparagi – doskonałe na lato. Wartości odżywcze i właściwości szparagów

Ksylitol fiński czy chiński? Jaki wybrać?

Nie wszyscy wiedzą, ale cukier brzozowy, który trafia na sklepowe półki, może mieć różne pochodzenie. Najbardziej popularnym i zarazem uznawanym za najzdrowszy jest ksylitol fiński. Drugim, często spotykanym, ale w opinii wielu osób będącym gorszym jakościowo, jest ksylitol chiński. Nie jest tajemnicą, że w Finlandii cukier brzozowy powstaje z wysokiej jakości ksylozy brzozowej. Z kolei w Chinach do jego produkcji często są wykorzystywane różne rodzaje kukurydzy, niekiedy nawet te modyfikowane genetycznie.

Na pierwszy rzut oka ksylitol w opakowaniu na sklepowych półkach wygląda tak samo, niezależnie od kraju pochodzenia. Przed zakupem warto jednak to sprawdzić i sięgać po mający lepsze opinie ksylitol fiński. Osoby poszukujące dobrego cukru brzozowego często zadają pytanie: gdzie kupić ksylitol? Najlepszym wyborem będą sklepy ze zdrową żywnością, zarówno te stacjonarne, jak i internetowe. W nich cukier brzozowy jest najczęściej sprzedawany w opakowaniach po 1 kg. Ceny zaczynają się od około 25 do 40 złotych za opakowanie. 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
0
0
Więcej na temat
Kwas foliowy - niedobór, działanie, dawkowanie i właściwości
Olej z czarnuszki – płynne złoto z domowej apteczki
Witaminy na włosy. Najlepszy sposób na wzmocnienie i skuteczna broń przeciw wypadaniu włosów
Olej konopny – z czego jest wytwarzany? Właściwości zdrowotne oraz pielęgnacyjne
Komentarze (0)
Nie przegap
Czy można słodzić gorącą herbatę miodem? - test
Naturalny antybiotyk z tymianku, który przygotujesz w 5 minut. Idealny na jesień.
Co to jest śmierć kliniczna? Świadectwa osób, które jej doświadczyły
Jakie badania należy wykonać, aby zdiagnozować stan zdrowia?
Konizacja szyjki macicy – wskazania, przebieg zabiegu, gojenie i rekonwalescencja
Skręt kiszek – objawy, przyczyny oraz leczenie