Polub nas na Facebooku
Czytasz: Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
menu
Polub nas na Facebooku

Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?

Koźlak

Fot. Piotr Wytrazek / Getty Images

Koźlak, czy też nazywany inaczej koźlak babka, kozak, huba podbrzeźniak, brzozak, stojaczek lub żydek jest grzybek z rodziny borowikowatych. Rośnie w lasach liściastych i mieszanych, bardzo często na obrzeżach, od maja do października. 

Kozak (koźlak babka) jest bardzo pospolitym grzybem, który ma wiele nazw i występuje zazwyczaj w grupach. Owocnik koźlarza babki osiąga średnicę od 4 do 20 cm. Zwykle młode osobniki mają kapelusz o półkolistym kształcie. Z wiekiem kapelusz grzyba staje się bardziej wypukły. Kapelusz grzyba przybiera różne kolory - od szarego, orzechowego po brązowy. Wyróżnia go sucha, jedwabiście gładka powierzchnia. Skórę kapelusza bardzo trudno oddzielić od miąższu.

Trzon grzyba jest bardzo wysoki - od 8 do 20 cm i grubości do 3,5 cm. Usiany jest ciemnymi orchowo-brązowymi lub czarnymi łuseczkami. Ma podłużne bruzdy, a pod kapeluszem jest często pokryty siateczką. Rozszerza się u podstawy i ma cylindryczny kształt. Trzony koźlaków nie nadają się do jedzenia.

Zobaczcie ciekawostki na temat grzybów na filmie poniżej:

Zobacz film: Ciekawostki na temat grzybów. Źródło: X-Bank Gallery

Miąższ u młodych grzybów jest zwarty, twardy i elastyczny, u starszych mięknie. Kolor miąższu w kapeluszu jest biały, z wiekiem szarzeje. Grzyb ma przyjemny zapach, lekko owocowy.

Kozak - co można z niego zrobić?

Grzyby można z powodzeniem suszyć, marynować i gotować. Starze okazy są mniej smaczne. Bardzo często młode osobniki są marynowane w occie. Należy liczyć się z tym, że miąższ koźlaka podczas obróbki termicznej ciemnieje. Porcja 100 g świeżych koźlaków zaspokoi około 20 proc. dziennego zapotrzebowania na niacynę oraz około 20 proc. na witaminę B2.

Kozak - z czym można pomylić?

Koźlaka bardzo łatwo pomylić z goryczakiem żółciowym. Nie jest to grzyb trujący, ale bardzo niesmaczny - ma gorzki, piekący smak. Rurki goryczaka przy najlżejszym dotknięciu różowieją, a później brązowieją. Z kolei rurki u koźlaka na spodzie kapelusza są białawe, u starszych osobników szarobrązowe lub szare. 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
102
8
Polecamy
Grzyby rurkowe – trujące i niejadalne.
Co je cechuje?
Grzyby rurkowe – trujące i niejadalne. Co je cechuje? Dzień Dobry TVN
Grzyby niejadalne z gąbką – jak je poznać i jakie okazy do nich należą?
Grzyby niejadalne z gąbką – jak je poznać i jakie okazy do nich należą? Dzień Dobry TVN
Borowik – jakie są rodzaje borowików?
Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące? TVN zdrowie
Grzyby jadalne i trujące – jak je rozróżnić?
Grzyby jadalne i trujące – jak je rozróżnić? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Maść niedźwiedzia - jak działa i kiedy warto ją stosować?
Maść niedźwiedzia - jak działa i kiedy warto ją stosować?
Dzieci bezobjawowo chore na malarię mogą zakażać komary - zaskakujące wyniki badań
Dzieci bezobjawowo chore na malarię mogą zakażać komary - zaskakujące wyniki badań
Chcesz być zdrowy? Jedz kiszonki!
Chcesz być zdrowy? Jedz kiszonki!
Polacy kupują coraz więcej antydepresantów
Polacy kupują coraz więcej antydepresantów
Zwapnienie szyszynki - jakie są objawy? Jak leczyć?
Zwapnienie szyszynki - jakie są objawy? Jak leczyć?
Koronawirus. Napary z szałwii mogą pomóc w leczeniu COVID-19 - wykazały najnowsze badania 
Koronawirus. Napary z szałwii mogą pomóc w leczeniu COVID-19 - wykazały najnowsze badania