Polub nas na Facebooku
Czytasz: Konopne superfoods w Twojej kuchni
menu
Polub nas na Facebooku

Konopne superfoods w Twojej kuchni

mat. prasowe 

Jeśli chcesz zadbać o swoje zdrowie, zwracasz uwagę na to, co jesz i zależy Ci na tym, by wesprzeć swój organizm od środka, koniecznie sprawdź właściwości oraz zastosowanie konopnych superfoods.

Czy kojarzysz pojęcie superfoods? To rodzaj nieprzetworzonej żywności naturalnego pochodzenia. Jej podstawową zaletą jest bogactwo składników mineralnych oraz witamin, a także wysoki współczynnik gęstości odżywczej w stosunku do gęstości energetycznej. Oznacza to, że produkty z tej rodziny są niezwykle wartościowe. Termin "superfood" został po raz pierwszy użyty w 1998 roku przez redaktora Aarona Mossa piszącego dla czasopisma Nature Nutrition. Bardzo szybko to określenie przyjęło się na całym świecie. W kategorii superfood znajdujemy takie produkty jak: jagody goji, amarantus, siemię lniane, woda kokosowa, dynia, nasiona chia, komosa ryżowa, nasiona kakaowca i cieszące się coraz większą popularnością konopie siewne.

Białko konopne, czyli białko dla każdego

Ludzie od lat szukają zdrowych zamienników białka zwierzęcego. Dotyczy to nie tylko wegetarian, wegan i alergików, ale wszystkich tych, którzy interesują się zdrową dietą lub odczuwają negatywny wpływ nadmiaru produktów odzwierzęcych na swoje samopoczucie.

Białko konopne HempKing jest doskonałą alternatywą. Poleca się je szczególnie mocno osobom stosującym dietę bezmięsną lub bardzo aktywnym fizycznie, ale także wszystkim tym, którym zależy na uzupełnieniu w organizmie protein.

Dodatkowo zawiera ono również aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasze organizmy nie wytwarzają samodzielnie (fenyloalaninę, metioninę, treoninę, walinę, izoleucynę, leucynę, tryptofan, lizynę, histydynę). Ich działanie ma znaczenie w procesie prawidłowego wzrostu i funkcjonowania organizmu ludzkiego. Stanowią budulec białek, mają wpływ na nasz układ nerwowy, mięśniowy oraz gospodarkę hormonalną.

Białko konopne zawiera kwasy tłuszczowe omega 3-6-9, które dbają o kondycję włosów, skóry i paznokci i wspierają odporność. W tym superfood znajdziemy także minerały oraz witaminy:

  • witamina A — wspomaga prawidłowe działanie narządu wzroku;
  • witaminy z grupy B — wspierają funkcjonowanie układu nerwowego;
  • witaminę C — wzmacnia układ odpornościowy organizmu;
  • cynk — reguluje pracę układu krążenia;
  • fosfor — wzmacnia kości;
  • żelazo — bierze udział w produkcji czerwonych krwinek, zapobiega anemii;
  • wapń — budulec kości, wpływa na prawidłowy proces krzepnięcia krwi.

Białko konopne występuje w postaci proszku, który jest świetnym dodatkiem do koktajli, soków, omletów, galaretek, sałatek, ciast, musów owocowych, lodów lub jogurtów.

mat. prasowe

Nasiona konopne — wielofunkcyjny superfoods

Nasiona konopi zawierają:

  • błonnik, który wspiera działanie układu trawiennego i przyspiesza przemianę materii, co doceniają szczególnie osoby pragnące zrzucić zbędne kilogramy;
  • białko będącego budulcem mięśni;
  • witaminy (A, B1, B2, B3, B6, C i E);
  • minerały (fosfor, magnez, cynk czy żelazo).

Ziarna konopne wprowadzą do Twojej diety wszystkie powyższe witaminy i wartościowe składniki, dlatego warto je włączyć na stałe do swojej codziennej diety. Wielofunkcyjny superfoods można dodawać do past kanapkowych, deserów, sosów, hummusu, zup, sałatek, pieczywa i ciast. Nasiona z powodzeniem nadają się również do jedzenia samodzielnie, a zatem stanowią wyśmienitą przekąskę.

mat. prasowe

Olej konopny jako urozmaicenie diety

Olej spożywczy z konopi to doskonałe źródło kwasów Omega-3 i Omega-6, błonnika, witamin B i E, magnezu, fosforu, potasu oraz żelaza. Wpływa więc korzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego, pracę mózgu, a także odporność.

Z uwagi na fakt, że olej konopny ulega spalaniu w stosunkowo niskiej temperaturze, zaleca się podawanie go na zimno np. w sałatkach, dressingach czy pastach do chleba. Optymalną ilością jest stosowanie 1-2 łyżek dziennie.

materiały partnera

Konopne superfoods to fantastyczne produkty, dzięki którym w łatwy sposób urozmaicisz dietę w pyszny sposób, wesprzesz swoją odporność, dostarczysz sobie białka roślinnego i cennych składników odżywczych.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
53
5
Polecamy
Jakie są najlepsze witaminy dla sportowców?
Jakie są najlepsze witaminy dla sportowców? Dzień Dobry TVN
Produkty bogatobiałkowe - wyłącznie dla aktywnych fizycznie?
Źródła aminokwasów
Produkty bogatobiałkowe - wyłącznie dla aktywnych fizycznie? Źródła aminokwasów Dzień Dobry TVN
Białko roślinne – gdzie się znajduje i dlaczego warto je jeść?
Białko roślinne – gdzie się znajduje i dlaczego warto je jeść? TVN zdrowie
Chcesz zrezygnować z jedzenia mięsa?
Sprawdź, czym je zastąpić!
Chcesz zrezygnować z jedzenia mięsa? Sprawdź, czym je zastąpić! TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Ból w mostku – powód do paniki? Nie zawsze oznacza zawał
Ból w mostku – powód do paniki? Nie zawsze oznacza zawał
Kolendra – właściwości lecznicze i zastosowanie zioła w kuchni
Kolendra – właściwości lecznicze i zastosowanie zioła w kuchni
Objawy glejaka nerwu wzrokowego. Diagnostyka i leczenie
Objawy glejaka nerwu wzrokowego. Diagnostyka i leczenie
Beta hCG – normy, wyniki
Beta hCG – normy, wyniki
Nerwica lękowa - przyczyny, objawy somatyczne i psychiczne, leczenie
Nerwica lękowa - przyczyny, objawy somatyczne i psychiczne, leczenie
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?