Kiwano jest egzotycznym owocem, który wyglądem przypomina skrzyżowanie cytryny i ogórka. Jest niskokaloryczny i bogaty w wartości odżywcze. Kiwano znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej, w kuchni, a także w kosmetyce ze względu na swoje właściwości odmładzające i regeneracyjne.
Kiwano - czym jest? Smak owocu kiwano
Kiwano, nazywane inaczej ogórkiem kolczastym lub rogatym jest egzotycznym owocem pochodzącym z Afryki. Ma podłużny kształt i pomarańczową skórkę pokrytą tępymi kolcami. Osiąga długość 10-15 cm i wagę około 200-300 g. Wnętrze owocu wypełnione jest zielono-żółtym miąższem i licznymi pestkami, dlatego kiwano nierzadko określane jest jako skrzyżowanie ogórka z cytryną. Nazwa owocu wynika z jego charakterystycznego i unikalnego smaku przypominającego połączenie kiwi z bananem.
Kiwano - wartości odżywcze afrykańskiego ogórka
Kiwano jest owocem o wysokich wartościach odżywczych, a przy tym niskokalorycznym. W 100 g dostarcza jedynie około 44 kcal. Zawiera niewielkie ilości węglowodanów i tłuszczów, natomiast stanowi bogactwo witamin i składników mineralnych. W kiwano występują witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, kwas foliowy) oraz witamina C i beta karoten zaliczane do substancji antyoksydacyjnych. Ten egzotyczny owoc jest źródłem potasu, żelaza, magnezu, fosforu, miedzi, cynku i manganu.
Kiwano - czy warto go jeść? Właściwości prozdrowotne
Kiwano dzięki wysokiej wartości odżywczej wykazuje liczne właściwości prozdrowotne. Substancje w nim obecne zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego chroniąc przed różnymi schorzeniami, m.in. nadciśnieniem tętniczym i miażdżycą. Kiwano dostarcza naturalnych antyoksydantów, które pobudzają układ immunologiczny i zwiększają odporność organizmu. Wykazuje właściwości moczopędne i lekkie działanie przeczyszczające, dzięki czemu ułatwia eliminację szkodliwych toksyn.
Kiwano wpływa na prawidłową pracę wątroby i nerek. Zawartość witamin z grupy B sprawia, że afrykański ogórek kiwano reguluje funkcjonowanie układu nerwowego i przyczynia się do poprawy zdolności poznawczych, takich jak pamięć, koncentracja i uwaga. Kiwano jest źródłem kwasu foliowego - minerału niezbędnego do prawidłowego rozwoju układu nerwowego dziecka, dlatego zalecany jest kobietom ciężarnym. Ze względu na niską kaloryczność owoc kiwano wskazany jest osobom z nadwagą i otyłością. Wspomaga procesy przemiany materii i sprzyja regularnym wypróżnieniom. Kiwano przyczynia się do wzmocnienia i uelastycznienia naczyń krwionośnych. Beta karoten, czyli prowitamina A, zawarty w owocu kiwano zapewnia prawidłowe działanie narządu wzroku i przeciwdziała chorobom siatkówki oka.
Owoc kiwano - właściwości kosmetyczne
Owoc kiwano posiada nie tylko właściwości prozdrowotne, ale również kosmetyczne i pielęgnacyjne. Witamina C obecna w kiwano uczestniczy w procesie wytwarzania kolagenu zapewniając miękką i jędrną skórę. Wyciągi z owocu są częstym składnikiem kremów, balsamów i preparatów anti-aging. Kosmetyki z dodatkiem kiwano działają przeciwzmarszczkowo, odmładzająco, regeneracyjnie i upiększająco. Afrykański ogórek dodawany jest do preparatów przeznaczonych do pielęgnacji skóry po opalaniu, gdyż działa kojąco na podrażnioną skórę.
Kiwano - zastosowanie kulinarne. Jak jeść?
Owoce kiwano doskonale smakują w wersji na surowo. Ten tropikalny owoc je się po przecięciu go wzdłuż na pół i wydrążeniu miąższu za pomocą łyżeczki. Na bazie kiwano przygotowuje się rozmaite desery, sałatki owocowe oraz domowe przetwory, takie jak: dżemy, powidła, kompoty, konfitury. Można go również jeść w zestawianiu z jogurtem naturalnym jako smaczna i zdrowa przekąska. Kiwano podaje się z potrawami mięsnymi i rybnymi, a także w towarzystwie kurczaka i ryżu. Świetnie smakuje w roli przystawki w połączeniu z kozim serem. Kiwano jest również wykorzystywany jako element dekoracyjny różnych potraw i napojów. Jego znaczną zaletą jest możliwość długoterminowego przechowywania - owoc kiwano utrzymuje świeżość nawet do 6 miesięcy przechowywania.
Kiwano - czy może być uprawiany w ogródku?
Kiwano jest rośliną pnącą o żółtych kwiatach. Można go uprawiać na gruncie w przydomowych ogródkach. Należy jednak pamiętać, że ta egzotyczna roślina przestaje rosnąć, gdy temperatura osiągnie wartość poniżej 15 stopni Celsjusza. Ważne jest, by gleba była spulchniona i regularnie nawadniana. Kiwano wysadza się do gruntu na przełomie maja i czerwca, kiedy nie ma niebezpieczeństwa związanego z przymrozkami. Wskazane jest uprawianie rośliny w szklarniach lub w foliowych tunelach. Kiwano kwitnie około 6-8 tygodni. Po upływie 2 tygodni po kwitnieniu roślina wydaje owoce. Ogórki afrykańskie najlepiej jest zbierać w sierpniu i we wrześniu, gdy owoce mają pomarańczowy kolor.
Jakie wartości odżywcze mają owoce? Przekonajcie się na filmie: