Polub nas na Facebooku
Czytasz: Kiszone buraki: właściwości lecznicze. Przepis na czerwony barszcz

Kiszone buraki: właściwości lecznicze. Przepis na czerwony barszcz

Zainteresował Cię ten artykuł?
NAN

Fot.: B. and E. Dudziński / stock.adobe.com

Buraki są bardzo zdrowe, ale zdrowsze od nich są kiszone buraki. Bogate w żelazo i inne składniki odżywcze pomogą uniknąć zgagi i uchronią przed katarem. Sok z kiszonych buraków można dodać do świątecznego barszczu. Dzięki temu nasze święta będą nie tylko pyszne, ale i zdrowe.

Kiszenie to stara metoda zabezpieczania żywności przed zepsuciem. Jeśli kojarzy ci się tylko z kapustą lub ogórkami, to pora poszerzyć spektrum kiszonych warzyw. Buraki w tej formie to prawdziwa bomba witaminowa. 

Buraki same w sobie są bogate w żelazo, dzięki czemu są świetne w walce z anemią. Pozytywnie wpływają na układ krwionośny (zwiększając wchłanianie tlenu przez komórki), wspomagają leczenie białaczki i nowotworów (niszcząc wolne rodniki). Azotany, również obecne w burakach, pomagają obniżyć ciśnienie krwi, a kwas foliowy zapobiega m. in. chorobom serca. Regularne jedzenie buraków lub picie soku z nich pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, oczyszcza organizm z toksyn wspomagając pracę nerek i wątroby oraz pomaga uregulować pracę jelit. Buraki świetnie sprawdzą się także przy kaszlu (mają działanie wykrztuśne) oraz w okresie menopauzy (dotleniają serce, wyrównują jego pracę, zmniejszają ciśnienie krwi, łagodzą dokuczliwe uderzenia gorąca i nawracające migreny, zapobiegają zachorowaniu na osteoporozę).

Które warzywa  i owoce można kisić? Odpowiedź znajdziesz w naszym filmie

Zobacz film: Co nadaje się do kiszenia? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Co zawierają buraki?

W burakach znajdziemy witaminy A, C, E, K, PP i witaminy z grupy B oraz wapń, potas, magnez, żelazo i fosfor. Dodatkowo kiszone buraki zawierają szczepy bakterii, powstałe w trakcie fermentacji, które  pomagają chronić przed grzybicami, mają także silne właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe (dużo silniejsze niż surowe buraki).

Jak kisić buraki?

Potrzebujemy: 3 kg buraków umytych i obranych, 4 litrów przegotowanej wody, główka czosnku, sól (1/2 lub 1 łyżka soli na 1 litr wody), kromka razowego żytniego chleba na zakwasie lub sok z kiszonej kapusty/ogórków, czarny pieprz, liście laurowe, ziele angielskie.

Buraki należy pokroić w plastry, a następnie zalać solanką i dodać przyprawy. Po około 4-7 dniach można już pić sok z kiszonych buraków.

Opcjonalnie można dodać czosnek i pietruszkę.

Czy małe dzieci mogą jeść kiszonki? Dowiesz się tego z naszego filmu

Zobacz film: Czy kiszone warzywa i owoce można podawać dzieciom? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Polecamy: Święta Bożego Narodzenia - jak spędzić je zdrowo i spokojnie

Barszcz z sokiem z kiszonych buraków

Zakwas buraczany jest świetną bazą pod barszcz. Warto jednak pamiętać o tym, że dodajemy go pod koniec gotowania. W ten sposób zachowa cenne wartości odżywcze.

Przepis na barszcz wigilijny

Potrzebujemy: 1 kg buraków + szklanka soku z kiszonych buraków, marchewka, pietruszka, 1/4 selera, 4 ząbki czosnku, cebula, sok z 1/2 cytryny, łyżeczka majeranku, szklanka suszonych grzybów, sól i dwa litry wody.

Przygotowanie zaczynamy od opłukania grzybów, zalania ich wodą i odstawienia na kilka godzin. Potem gotujemy przez około godzinę w tej samej wodzie. Buraki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki, podobnie robimy z marchewką, pietruszką oraz selerem. Cebulę kroimy na ćwiartki, tak samo czosnek. Warzywa zalewamy wodą i gotujemy przez około 30 minut (mają być miękkie). Barszcz odcedzamy z jarzyn, dodajemy do niego wywar z grzybów oraz sok z kiszonych buraków. Całość gotujemy jeszcze chwilę.

Polecamy: Bezpieczne święta - pierwsza pomoc w nagłych wypadkach

Zobacz film: Masz anemię? Zobacz, co powinieneś jeść. Źródło: Bez recepty

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
75
2
Komentarze (2)
L.S
Kiszone buraki nie wymagają nic więcej oprócz słoja,ciepłej wody,czosnku i....buraków,które należy obrać,pokroić w grubsze kawałki i ułożyć ciasno w słoju plus czosnek na spód,zalać ciepłą wodą ok,2-3 cm powyżej.Słój przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.Po 3-4 dniach mamy wspaniały napój.Buraki ze słoja przepuszczam przez sokowirówkę i otrzymany sok łączę z wcześniej zlanym kwasem do butelek i w ten sposób otrzymamy najzdrowszy kwas buraczany. Buraki same w sobie mają dużo puryn i sodu więc dodatkiem soli czy innych przypraw wcale ich nie uszlachetnimy. Radzę wypróbować. Lucyna S.
Czytaj całość
Halin a
Mnie chodzi o konkretną odpowiedz .Cz w przypadku stwierdzonej dny moczanowej 7.30 można stosować
picie soku z kiszonych buraków.
Czytaj całość
Nie przegap
Czy pranie w niskiej temperaturze zabija bakterie?
Czy pranie w niskiej temperaturze zabija bakterie? Reklama
Sposoby na użądlenie osy - czym okładać opuchliznę?
Sposoby na użądlenie osy - czym okładać opuchliznę?
Jakich produktów nie należy przechowywać w lodówce?
Jakich produktów nie należy przechowywać w lodówce? Reklama
Jak rozmrozić lodówkę?
Jak rozmrozić lodówkę? Reklama
Nadmierne pocenie się może być objawem choroby. Przyczyny i sposoby na nadmierne pocenie
Nadmierne pocenie się może być objawem choroby. Przyczyny i sposoby na nadmierne pocenie
Domowe sposoby na ból i zapalenie ucha. Jak leczyć u dziecka i u dorosłego?
Domowe sposoby na ból i zapalenie ucha. Jak leczyć u dziecka i u dorosłego?