Polub nas na Facebooku
Czytasz: Kiszone buraki: właściwości lecznicze. Przepis na czerwony barszcz

Kiszone buraki: właściwości lecznicze. Przepis na czerwony barszcz

NAN

Fot.: B. and E. Dudziński / stock.adobe.com

Buraki są bardzo zdrowe, ale zdrowsze od nich są kiszone buraki. Bogate w żelazo i inne składniki odżywcze pomogą uniknąć zgagi i uchronią przed katarem. Sok z kiszonych buraków można dodać do świątecznego barszczu. Dzięki temu nasze święta będą nie tylko pyszne, ale i zdrowe.

Kiszenie to stara metoda zabezpieczania żywności przed zepsuciem. Jeśli kojarzy ci się tylko z kapustą lub ogórkami, to pora poszerzyć spektrum kiszonych warzyw. Buraki w tej formie to prawdziwa bomba witaminowa. 

Buraki same w sobie są bogate w żelazo, dzięki czemu są świetne w walce z anemią. Pozytywnie wpływają na układ krwionośny (zwiększając wchłanianie tlenu przez komórki), wspomagają leczenie białaczki i nowotworów (niszcząc wolne rodniki). Azotany, również obecne w burakach, pomagają obniżyć ciśnienie krwi, a kwas foliowy zapobiega m. in. chorobom serca. Regularne jedzenie buraków lub picie soku z nich pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, oczyszcza organizm z toksyn wspomagając pracę nerek i wątroby oraz pomaga uregulować pracę jelit. Buraki świetnie sprawdzą się także przy kaszlu (mają działanie wykrztuśne) oraz w okresie menopauzy (dotleniają serce, wyrównują jego pracę, zmniejszają ciśnienie krwi, łagodzą dokuczliwe uderzenia gorąca i nawracające migreny, zapobiegają zachorowaniu na osteoporozę).

Które warzywa  i owoce można kisić? Odpowiedź znajdziesz w naszym filmie:

Zobacz film: Co nadaje się do kiszenia? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Co zawierają buraki?

W burakach znajdziemy witaminy A, C, E, K, PP i witaminy z grupy B oraz wapń, potas, magnez, żelazo i fosfor. Dodatkowo kiszone buraki zawierają szczepy bakterii, powstałe w trakcie fermentacji, które  pomagają chronić przed grzybicami, mają także silne właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe (dużo silniejsze niż surowe buraki).

Jak kisić buraki?

Potrzebujemy: 3 kg buraków umytych i obranych, 4 litrów przegotowanej wody, główka czosnku, sól (1/2 lub 1 łyżka soli na 1 litr wody), kromka razowego żytniego chleba na zakwasie lub sok z kiszonej kapusty/ogórków, czarny pieprz, liście laurowe, ziele angielskie.

Buraki należy pokroić w plastry, a następnie zalać solanką i dodać przyprawy. Po około 4-7 dniach można już pić sok z kiszonych buraków.

Opcjonalnie można dodać czosnek i pietruszkę.

Czy małe dzieci mogą jeść kiszonki? Dowiesz się tego z naszego filmu:

Zobacz film: Czy kiszone warzywa i owoce można podawać dzieciom? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Polecamy: Święta Bożego Narodzenia - jak spędzić je zdrowo i spokojnie

Barszcz z sokiem z kiszonych buraków

Zakwas buraczany jest świetną bazą pod barszcz. Warto jednak pamiętać o tym, że dodajemy go pod koniec gotowania. W ten sposób zachowa cenne wartości odżywcze.

Przepis na barszcz wigilijny

Potrzebujemy: 1 kg buraków + szklanka soku z kiszonych buraków, marchewka, pietruszka, 1/4 selera, 4 ząbki czosnku, cebula, sok z 1/2 cytryny, łyżeczka majeranku, szklanka suszonych grzybów, sól i dwa litry wody.

Przygotowanie zaczynamy od opłukania grzybów, zalania ich wodą i odstawienia na kilka godzin. Potem gotujemy przez około godzinę w tej samej wodzie. Buraki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki, podobnie robimy z marchewką, pietruszką oraz selerem. Cebulę kroimy na ćwiartki, tak samo czosnek. Warzywa zalewamy wodą i gotujemy przez około 30 minut (mają być miękkie). Barszcz odcedzamy z jarzyn, dodajemy do niego wywar z grzybów oraz sok z kiszonych buraków. Całość gotujemy jeszcze chwilę.

Polecamy: Bezpieczne święta - pierwsza pomoc w nagłych wypadkach

Przekonajcie się także, co powinniście jeść, jeśli cierpicie na anemię:

Zobacz film: Masz anemię? Zobacz, co powinieneś jeść. Źródło: Bez recepty

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
249
11
Polecamy
Burak dobry na wszystko! Dlaczego warto pić sok buraka? Zobacz proste przepisy!
Burak dobry na wszystko! Dlaczego warto pić sok buraka? Zobacz proste przepisy! Dzień Dobry TVN
Ogórki małosolne bez tajemnic
Ogórki małosolne bez tajemnic Dzień Dobry TVN
Chipsy z selera i z buraka
Chipsy z selera i z buraka TVN zdrowie
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis TVN zdrowie
Komentarze (2)
L.S
Kiszone buraki nie wymagają nic więcej oprócz słoja,ciepłej wody,czosnku i....buraków,które należy obrać,pokroić w grubsze kawałki i ułożyć ciasno w słoju plus czosnek na spód,zalać ciepłą wodą ok,2-3 cm powyżej.Słój przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.Po 3-4 dniach mamy wspaniały napój.Buraki ze słoja przepuszczam przez sokowirówkę i otrzymany sok łączę z wcześniej zlanym kwasem do butelek i w ten sposób otrzymamy najzdrowszy kwas buraczany. Buraki same w sobie mają dużo puryn i sodu więc dodatkiem soli czy innych przypraw wcale ich nie uszlachetnimy. Radzę wypróbować. Lucyna S.
Czytaj całość
Halin a
Mnie chodzi o konkretną odpowiedz .Cz w przypadku stwierdzonej dny moczanowej 7.30 można stosować
picie soku z kiszonych buraków.
Czytaj całość
Nie przegap
Najlepsze prezenty dla pary młodej - co kupić na ślub?
Najlepsze prezenty dla pary młodej - co kupić na ślub? Materiał sponsorowany
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Czy przed okresem można zajść w ciążę? Zapłodnienie przed miesiączką
Czy przed okresem można zajść w ciążę? Zapłodnienie przed miesiączką