Polub nas na Facebooku
Czytasz: Kawa ziarnista do ekspresu ‒ jaką wybrać?
menu
Polub nas na Facebooku

Kawa ziarnista do ekspresu ‒ jaką wybrać?

Kawa z ekspresu.

Fot. Guido Mieth / Getty Images

Kawa ziarnista jest dostępna na rynku w różnych gatunkach i odmianach. Najlepsza kawa ziarnista to stuprocentowa arabika, która cechuje się oleistą konsystencją oraz łagodnym smakiem pozbawionym goryczy. Dla wielbicieli mocniejszego smaku lepszym rozwiązaniem jest kawa ziarnista robusta o wysokiej zawartości kofeiny. 

Kawa ziarnista jest doskonałym sposobem na zmniejszenie uczucia zmęczenia i poprawę koncentracji. Jej wybór zależy od indywidualnych preferencji oraz sposobu przyrządzania napoju. Za najlepszą kawę ziarnistą uznaje się stuprocentową arabikę, która odznacza się subtelnym smakiem i szlachetnym aromatem.

Jaka kawa ziarnista jest najlepsza?

Kawa ziarnista jest przez smakoszy uznawana za najlepszy rodzaj kawy. W porównaniu do kaw mielonych, odznacza się pełniejszym smakiem i głębszym aromatem. Na rynku dostępne są rozmaite kawy ziarniste, a do najpopularniejszych należą: arabika, robusta i liberika. Za królową kaw uważa się stuprocentową kawę ziarnistą arabikę, która wywodzi się z Etiopii. Arabika w porównaniu do robusty postrzegana jest jako szlachetniejszy rodzaj kawy, gdyż zawiera znacznie więcej olejków zapachowych i jest pozbawiona goryczy. Dobra kawa ziarnista typu arabika tworzy aromatyczną esencję o łagodnym smaku i gęstej, oleistej konsystencji. 

Jest szczególnie zalecana smakoszom preferującym delikatną kawę bez posmaku goryczy. Kawa ziarnista robusta jest mniej wykwintnym i bardziej rozpowszechnionym gatunkiem kawy. Charakteryzuje się wyrazistym, cierpkim i gorzkim smakiem oraz wysoką zawartością kofeiny. W porównaniu do arabiki ma mniej oleistą konsystencję. Kawa ziarnista liberika jest natomiast najlepszym rozwiązaniem dla wielbicieli lekkich napojów kawowych oraz dla osób poszukujących kawy ekonomicznej i wydajnej. Ma bardzo łagodny smak, lekko orzechowy aromat, a pod względem gęstości i zawartości kofeiny znajduje się między arabiką a robustą.

Polecamy: Zielona kawa – właściwości, parzenie, przeciwwskazania

Czy kawa podnosi ciśnienie? odpowiedz znajdziesz w naszym filmie: 

Zobacz film:  Czy kawa podnosi ciśnienie? Źródło: Dzień Dobry TVN

Kawa ziarnista do ekspresu ‒ jaką wybrać?

Wybór kawy ziarnistej jest zależny od indywidualnych preferencji i upodobań smakowych. Osoby gustujące w napojach kawowych o szlachetnym, intensywnym, korzennym i orzechowo-czekoladowym smaku z pewnością powinny wybrać stuprocentową kawę ziarnistą arabika. Dla wielbicieli kawy o ostrym, ziemistym i cierpkim smaku oraz wysokiej zawartości kofeiny lepszym rozwiązaniem będzie kawa ziarnista robusta. Przed dokonaniem zakupu warto dokładnie zapoznać się z etykietą umieszczoną na opakowaniu produktu. Powinna ona zawierać zalecenia na temat parzenia kawy oraz informacje dotyczące miejsca pochodzenia kawy, metody obróbki ziaren, czasu i sposobu ich palenia. Dobór kawy jest również zależny od sposobu parzenia napoju i urządzenia, którym się dysponuje (ekspres ciśnieniowy, przelewowy, kolbowy).

Kto powinien unikać picia kawy? Dowiecie się tego z filmu:

Zobacz film: Kto powinien unikać picia kawy? Źródło: 36,6

Kawa ziarnista do ekspresu ciśnieniowego i kolbowego

Najlepszym urządzeniem do parzenia kawy ziarnistej jest ekspres ciśnieniowy z wbudowanym młynkiem. Kawa przyrządzana w takim ekspresie jest mielona bezpośrednio przed zaparzeniem napoju, dzięki czemu uzyskuje się świeży napar o najwyższej jakości. Niektóre urządzenia są wyposażone w możliwość wyboru stopnia zmielenia ziaren kawy. Dysponując ekspresem ciśnieniowym z wbudowanym młynkiem, przy wyborze kawy ziarnistej warto zwrócić uwagę na sposób wypalania ziaren. Najbardziej zalecanym rodzajem kawy do takiego urządzenia jest kawa ziarnista długotrwale palona w wysokiej temperaturze, dochodzącej do 200 stopni Celsjusza. W ten sposób otrzymuje się aromatyczny napar bez kwaśnego i cierpkiego posmaku. Kawa ziarnista smakowa nie jest zalecana do ekspresu ciśnieniowego, gdyż wydzielające się z niej olejki eteryczne mogą osiadać na częściach urządzenia.

Alternatywą dla ekspresu ciśnieniowego jest ekspres kolbowy, który jest prostym urządzeniem pozbawionym skomplikowanej automatyki i elektroniki. Ekspres kolbowy nie ma wbudowanego młynka, dlatego przed zaparzeniem kawy konieczne jest zmielenie ziaren, najlepiej przy pomocy wolnostojącego młynka żarnowego. Niewskazane jest mielenie ziaren “na zapas”, gdyż przechowywanie w pojemniku może skutkować wietrzeniem ziaren i utratą cennego aromatu.

Jaką wolisz kawę?

Zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Kawa ziarnista bezkofeinowa ‒ dla kogo?

Kawa ziarnista bezkofeinowa to dobre rozwiązanie dla wielbicieli kawy z ekspresu, które z pewnych przyczyn muszą lub chcą zrezygnować z kofeiny. Związek ten wykazuje silne właściwości pobudzające. Kofeina przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia oraz poprawy zdolności poznawczych: koncentracji, myślenia, pamięci. Ponadto, przyspiesza procesy przemiany materii, dzięki czemu sprzyja odchudzaniu. Nadmiar kofeiny w diecie ma jednak niekorzystny wpływ na organizm. Jej przedawkowanie objawia się rozdrażnieniem, silnym pobudzeniem psychoruchowym, nerwowością, bezsennością oraz przyspieszeniem i niemiarowością rytmu serca. Symptomami wskazującymi na przedawkowanie kofeiny są również nudności i wymioty, uderzenia gorąca, uczucie ogólnego osłabienia, zbyt częste oddawanie moczu. Kawa ziarnista bezkofeinowa jest zalecana m.in. wielbicielom napojów kawowych borykających się z problemem bezsenności. W umiarkowanych ilościach może być również stosowana przez kobiety ciężarne i karmiące piersią. 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
19
4
Polecamy
Od czego zacząć przygodę z kawą?
Ekspertka o tym, co warto wiedzieć o kawie 
Od czego zacząć przygodę z kawą? Ekspertka o tym, co warto wiedzieć o kawie  Dzień Dobry TVN
Prosty sposób na kawę bez fusów parzoną w domu.
Jak działa french press?
Prosty sposób na kawę bez fusów parzoną w domu. Jak działa french press? Dzień Dobry TVN
Kawa rozpuszczalna – skład, szkodliwość, kalorie.
Ile kofeiny ma kawa rozpuszczalna?
Kawa rozpuszczalna – skład, szkodliwość, kalorie. Ile kofeiny ma kawa rozpuszczalna? TVN zdrowie
Kawa bezkofeinowa – jest zdrowa czy szkodzi?
Rodzaje, picie kawy bezkofeinowej w ciąży 
Kawa bezkofeinowa – jest zdrowa czy szkodzi? Rodzaje, picie kawy bezkofeinowej w ciąży  TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Zwężenie przestrzeni międzykręgowej – czy jest niebezpieczne?
Zwężenie przestrzeni międzykręgowej – czy jest niebezpieczne?
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia