Polub nas na Facebooku
Czytasz: Kasza orkiszowa - archaiczny produkt powraca do diety. Właściwości, wartości odżywcze, kalorie, indeks glikemiczny, przepisy

Kasza orkiszowa - archaiczny produkt powraca do diety. Właściwości, wartości odżywcze, kalorie, indeks glikemiczny, przepisy

Zainteresował Cię ten artykuł?
rożne rodzaje kasz rozsypane na ziemi

Fot. Janine Lamontagne / Getty Images

Kasza orkiszowa jest bogatym źródłem substancji odżywczych dostarczających energii i wzmacniających organizm. Związki w niej zawarte obniżają poziom cholesterolu zapobiegając chorobom sercowo-naczyniowym. Kasza orkiszowa wspiera pracę wątroby chroniąc przed schorzeniami tego narządu i ułatwiając usuwanie toksyn z organizmu. 

Kasza orkiszowa jest bogactwem związków odpowiedzialnych za wspieranie układu odpornościowego, regulowanie trawienia i poprawiających pamięć. Na bazie kaszy orkiszowej w prosty sposób przygotowuje się pożywne śniadania na słodko oraz wytrawne dania.

Kasza orkiszowa - wartości odżywcze

Kasza orkiszowa jest produktem wykorzystywanym w kuchni i medycynie naturalnej już od tysięcy lat. Produkowana jest z ziaren orkiszu, który należy do jednej z najstarszych odmian pszenicy. Orkisz zaliczany jest do zbóż archaicznych obecnie na nowo odkrywanych i znajdujących szerokie zastosowanie w kuchniach europejskich. Kasza orkiszowa jest surowcem o wysokiej wartości odżywczej. W 100 g dostarcza: 15 g białka, 2,4 g tłuszczów i 70 g węglowodanów. Stanowi bogate źródło błonnika pokarmowego wspierającego pracę układu pokarmowego i chroniącego przed chorobami sercowo-naczyniowymi. W 100 g kaszy orkiszowej zawiera się aż 9,6 g tego cennego dla organizmu związku. W kaszy orkiszowej znajduje się łatwo przyswajalne białko roślinne będące ważnym elementem budulcowym mięśni. Ten rodzaj kaszy jest także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspierają pracę serca, przeciwdziałają arytmii i wykazują właściwości przeciwzapalne. Kasza orkiszowa dostarcza wielu ważnych składników mineralnych, wśród których wyróżnia się: żelazo, cynk, fosfor, miedź, wapń, magnez, selen, potas. Jest również źródłem witamin, takich jak: witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, kwas foliowy) oraz witamina A, E i K.

Kasza orkiszowa - kalorie, IG

Kasza orkiszowa w 100 g dostarcza około 384 kcal. Jest dobrym źródłem węglowodanów złożonych i białka będących głównymi źródłami energii dla organizmu. Kasza orkiszowa cechuje się niskim indeksem glikemicznym (IG). Jest to wskaźnik określający, jak szybko po spożyciu produktu dojdzie do wzrostu poziomu glukozy we krwi. Produkty o niskim indeksie glikemicznym nie powodują nagłych skoków stężenia cukru, a tym samym gwałtownych wyrzutów insuliny do krwi, które sprzyjają cukrzycy i przyrostom masy ciała. Z tego powodu stosowanie kaszy orkiszowej zalecane jest osobom chorującym na cukrzycę oraz w profilaktyce tej jednostki chorobowej. Kasza orkiszowa powinna pojawić się również w jadłospisie diety odchudzającej.

Zobaczcie, z czym najlepiej spożywać obiad. Co polecają lekarze: makaron, ryż, ziemniaki czy kaszę?

Zobacz film: Zobacz film: Test: Z czym obiad będzie najzdrowszy - z ryżem, kaszą, ziemniakami czy makaronem? Źródło: 36,6

Kasza orkiszowa - właściwości

Właściwości kaszy orkiszowej są bardzo szerokie i mogą być wykorzystywane w profilaktyce różnych chorób. Orkisz, z które otrzymuje się ten rodzaj kaszy od tysięcy lat uznawany jest za zboże o działaniu wzmacniającym, podnoszące witalność i dodające sił. Kasza orkiszowa ma dobroczynny wpływ na funkcjonowanie wątroby i woreczka żółciowego, dzięki czemu wspomaga detoksykację organizmu i przeciwdziała chorobom tych narządów. Wskazana jest w okresach rekonwalescencji po długotrwałych kuracjach lekowych, które obciążają wątrobę odpowiedzialną za metabolizowanie preparatów farmakologicznych. Kasza orkiszowa jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który zapewnia prawidłowe działanie przewodu pokarmowego. Związek ten pobudza perystaltykę jelit, dzięki czemu reguluje rytm wypróżnień i zapobiega zaparciom. Przyspiesza procesy przemiany materii i daje długotrwałe uczucie sytości, a tym samym wspomaga odchudzanie. Błonnik pokarmowy wykazuje także właściwości przeciwnowotworowe zmniejszając ryzyko rozwoju raka jelita grubego. Ponadto, obniża poziom “złego” cholesterolu chroniąc przed miażdżycą i reguluje stężenie cukru we krwi, co jest szczególnie ważne u diabetyków. Kasza orkiszowa cechuje się wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka stanowiącego źródło energii i budującego mięśnie. Orkisz ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy. Wspiera jego funkcjonowanie, a dzięki temu zmniejsza podatność na różnego rodzaju infekcje: bakteryjne, wirusowe i grzybicze. Kasza orkiszowa korzystnie oddziałuje na funkcjonowanie układu nerwowego. Przyczynia się do poprawy pamięci i zwiększa bystrość umysłu. Minerały zawarte w kaszy orkiszowej działają wzmacniająco na włosy, skórę i paznokcie. Ten rodzaj kaszy jest także źródłem naturalnych przeciwutleniaczy, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników tlenowych. W ten sposób opóźniają procesy starzenia się skóry oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu chorób określanych jako schorzenia cywilizacyjne, np. miażdżyca, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, choroba wieńcowa, nowotwory.

Kasza orkiszowa - przepisy

Kasza orkiszowa znajduje szerokie zastosowanie w kuchni, gdyż może stanowić składnik zarówno potraw na słono, jak też na słodko. Wykorzystywana jest do przyrządzania pełnowartościowych i bogatych w energię śniadań. Jedną z propozycji jest kasza orkiszowa na mleku z dodatkiem jagód, płatków migdałowych i siemienia lnianego. Ten rodzaj kaszy doskonale komponuje się z warzywami, np. pomidorami, cukinią, papryką.

Kasza orkiszowa z warzywami - przepis

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: około 40 minut

Składniki:

  • 100 g kaszy orkiszowej,
  • 1 cukinia,
  • ½ czerwonej papryki,
  • ½ żółtej papryki,
  • 8 małych pieczarek,
  • 1 cebula,
  • ½ pęczka natki pietruszki,
  • 4 łyżki oleju,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

1. Kasza orkiszowa - jak gotować? Przed gotowaniem kaszę orkiszową przepłucz naprzemiennie zimną i ciepłą wodą. Następnie wrzuć ją do wrzącej wody, stosując proporcje 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody. Całość co chwilę przemieszaj. Gotuj kaszę przez około 20-30 minut na małym ogniu.

2. Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę pokrojoną w plasterki i smaż przez około 3 minuty. Następnie dodaj pokrojone pieczarki i smaż, aż do odparowania soku.

3. Na patelnię dodaj pokrojone w kostkę: czerwoną i żółtą paprykę oraz cukinię. Smaż przez kilka minut.

4. Do uduszonych warzyw dodaj ugotowaną kaszę orkiszową i posiekaną natkę pietruszki. Przypraw do smaku solą i pieprzem. 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
5
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Jak dbać o skórę zimą, jakie kosmetyki pielęgnacyjne wybrać?
Jak dbać o skórę zimą, jakie kosmetyki pielęgnacyjne wybrać? Materiał sponsorowany
Najgroźniejsze dla naszego zdrowia sztuczne barwniki. Gdzie je znajdziemy?
Najgroźniejsze dla naszego zdrowia sztuczne barwniki. Gdzie je znajdziemy?
Aparaty ortodontyczne – rodzaje, zakładanie, higiena i koszty
Aparaty ortodontyczne – rodzaje, zakładanie, higiena i koszty
Elektroniczna recepta. Wszystko, co musisz wiedzieć o e-receptach
Elektroniczna recepta. Wszystko, co musisz wiedzieć o e-receptach
E-zwolnienia lekarskie. Co trzeba wiedzieć o nowym systemie wystawiania L4?
E-zwolnienia lekarskie. Co trzeba wiedzieć o nowym systemie wystawiania L4?
Kawa z masłem – jakie ma właściwości? Jak przygotować kawę z masłem?
Kawa z masłem – jakie ma właściwości? Jak przygotować kawę z masłem?