Polub nas na Facebooku
Czytasz: Kardamon – jakie ma właściwości lecznicze i gdzie znajduje zastosowanie

Kardamon – jakie ma właściwości lecznicze i gdzie znajduje zastosowanie

NAN

Fot: anetlanda / fotolia.com

Kardamon jest przyprawą, która dodawana do potraw nadaje im nie tylko wyjątkowy smak i aromat, ale też korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Pomaga w walce z przeziębieniem, przyspiesza przemianę materii, odświeża oddech, a nawet poprawia potencję.

Co to jest kardamon? Przyprawę tę uważa się za jedną z najstarszych i najdroższych na świecie. Sama roślina jest byliną z rodziny imbirowatych. Jej łodygi osiągają wysokość 2 – 3 metrów i to w nich znajdują się nasiona, wykorzystywane później, jako przyprawy. Dostępne są 2 rodzaje kardamonu – czarny, o dużych, brunatnych owocach i zielony z niewielkimi owocami. Kardamon czarny pochodzi Himalajów, a zielony z Indii i Sri Lanki. W Polsce dostępny jest głównie kardamon zielony.

Kardamon – właściwości

Prozdrowotne i lecznicze właściwości kardamonu są niezwykle rozległe. Stosowany był już w starożytnej Grecji na problemy żołądkowe, takie jak wzdęcia, niestrawność i skurcze żołądka. W medycynie niekonwencjonalnej wykorzystywany jest do leczenia astmy, zapalenia oskrzeli czy chorób przewodu pokarmowego. W Azji bywa stosowany jako lekarstwo na jadowite ukąszenia. Kardamon ma też właściwości odchudzające, a także wykorzystywany jest jako aromat perfum oraz składnik olejków eterycznych i pielęgnacyjnych.

Zobacz film: Dlaczego warto sięgnąć po kardamon? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Współcześnie wymienia się następujące właściwości kardamonu:

  • Pobudza apetyt – ma charakterystyczny korzenny, słodki, lekko piekący, cytrynowo-imbirowy aromat. Osoby, które skarżą się na brak apetytu, powinny włączyć kardamon do swojej diety.
  • Reguluje procesy trawienne – olejki eteryczne zawarte w kardamonie pobudzają wydzielanie soków trawiennych i rozkurczają żołądek. Polecany jest osobom z nieżytem żołądka i innymi problemami trawiennymi.
  • Przyspiesza przemianę materii – może być stosowany w dietach odchudzających.
  • Pomaga zwalczać otyłość i cukrzycę – zawiera melatoninę, hormon pomocny w walce z cukrzycą, a także odpowiedzialny za powstawanie brunatnej tkanki tłuszczowej, spalającej kalorie.
  • Działa oczyszczająco na drogi moczowe, pomaga usuwać toksyny z organizmu – stosowany jest jako składnik dań i koktajli detoksykacyjnych organizm.
  • Ma działanie przeciwkonwulsyjneolejek kardamonowy może być stosowany przy wzdęciach, kolkach i skurczach.
  • Obniża ciśnienie krwi – usuwa nadmiar soli z organizmu.
  • Wspomaga produkcję endorfin – herbata z kardamonu działa antydepresyjnie, poprawia samopoczucie.
  • Odświeża oddech – takie działanie ma żucie ziaren kardamonu.
  • Przeciwdziała zapaleniom jamy ustnej.
  • Zapobiega powstawaniu wrzodów – kardamon niszczy bakterie H.pylori, które wywołują wrzody.
  • Poprawia potencję – poprawia ukrwienie narządów płciowych, dzięki czemu wpływa na wzmocnienie i wydłużenie erekcji.
  • Pomaga w walce z przeziębieniem i schorzeniami dróg oddechowych – łagodzi kaszel, udrożnia drogi oddechowe, odtyka zatkany nos, wzmacnia odporność.

Poza tym kardamon zawiera wiele cennych witamin i minerałów, takich jak:

  • witamina C,
  • witamina B6,
  • ryboflawina,
  • wapń, żelazo,
  • fosfor,
  • magnez,
  • potas,
  • sód,
  • cynk.

Kardamon – do czego i jak go wykorzystywać

Kardamon można stosować na różne sposoby. Do najpopularniejszych należą:

  • Olejek kardamonowy – ma właściwości antyseptyczne. Cztery do pięciu kropli należy rozpuścić w miodzie lub mleku z miodem i pić trzy razy dziennie. Olejek kardamonowy może być też stosowany w aromaterapii, podczas masaży relaksacyjnych, kąpieli (zmiękcza i wygładza skórę), a także do produkcji perfum oraz kosmetyków ujędrniających i wyszczuplających. Olejek kardamonowy może też zmniejszać świąd skóry, rozgrzewać ją i zmniejszać bóle reumatyczne. Wcierany w plecy i klatkę piersiową ułatwia oddychanie.

Olejek z kardamonu bywa nazywany afrodyzjakiem, ponieważ ogrzewany w specjalnych podgrzewaczach lub dodawany do kominka, pobudza zmysły i działa odprężająco.

  • Napar z kardamonu – pity podczas przeziębienia rozgrzewa i dostarcza witaminy, minerały oraz substancje odżywcze niezbędne do walki z chorobą. Wzmacnia fizycznie i poprawia samopoczucie.
  • Suplementy diety i leki na receptę – kardamon jest składnikiem między innymi leków na zaburzenia łaknienia i pracy układu pokarmowego, a także składnikiem suplementów diety wspomagających odchudzanie.

Oczywiście jednym z najpopularniejszych zastosowań kardamonu jest wykorzystanie go, jako przyprawy do dań, napojów i deserów.

Kardamon – przyprawa

Nasiona kardamonu dodaje się do potraw w całości, rozdrobnione lub sproszkowane. Smak kardamonu jest ciepły, z nutą cytrynowo-kamforową. Zapach z kolei jest intensywny, ostry, ale przy tym ciepły i aromatyczny.

Przyprawę dodaje się do mięs, ryb, pieczeni, pasztetów, gulaszów, a także zup. Dzięki cytrynowemu i lekko pikantnemu aromatowi wykorzystywana jest również do ciast, likierów, sosów, owocowych sałatek, a nawet do nadawania niepowtarzalnego smaku czekolady i kawy.

Oprócz tego, że kardamon można stosować, jako przyprawę samodzielnie, stanowi on też składnik innych przypraw, takich jak garam masala czy curry.

Kardamon jest przyprawą drogą, jednak intensywną, dlatego wystarczy jej odrobina, aby nadać potrawom wyjątkowy aromat.

Zobacz film: Zdrowe nawyki żywieniowe. Źródło: Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
265
7
Polecamy
Kardamon – właściwości i zastosowanie przyprawy
Kardamon – właściwości i zastosowanie przyprawy Dzień Dobry TVN
Działanie kminku – do czego go dodawać? Naturalny lek na problemy z żołądkiem
Działanie kminku – do czego go dodawać? Naturalny lek na problemy z żołądkiem Dzień Dobry TVN
Imbir – właściwości i zastosowanie. Jakie są jego efekty działania?
Imbir – właściwości i zastosowanie. Jakie są jego efekty działania? TVN zdrowie
Imbir na przeziębienie – przepis na herbatę i napój z imbiru
Imbir na przeziębienie – przepis na herbatę i napój z imbiru TVN zdrowie
Komentarze (2)
Szczepada4
Jan
Bardzo pomocny.Dodaję go do kurkumy i mieszam z zupą lub olejem.Dziękuję pozdrawiam.
Czytaj całość
Nie przegap
Małe AGD, które warto mieć w domu
Małe AGD, które warto mieć w domu Materiał sponsorowany
Woda w uchu po basenie lub kąpieli – jak ją usunąć i odetkać ucho?
Woda w uchu po basenie lub kąpieli – jak ją usunąć i odetkać ucho?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Smog latem. Jak się przed nim chronić?
Smog latem. Jak się przed nim chronić? Materiał sponsorowany
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego