Polub nas na Facebooku
Czytasz: Kalafior – chroni przed wrzodami i pomaga osobom z reumatyzmem. Jak go ugotować?
menu
Polub nas na Facebooku

Kalafior – chroni przed wrzodami i pomaga osobom z reumatyzmem. Jak go ugotować?

kalafior

Naked King GettyImages

Kalafior jest rośliną, która spożywana regularnie, może zapobiegać niektórym typom nowotworów, chronić przed wrzodami, a także działać pomocniczo w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów. Jest cennym źródłem wielu witamin i minerałów.

Kalafior jest rośliną jednoroczną, która należy do rodziny kapustowatych. Jest jednym z najbardziej popularnych warzyw, goszczących na polskich stołach. Podawany bardzo często pod postacią ugotowaną, obsypany złocistą bułką tartą. Kalafior można przyrządzać jednak na wiele innych sposobów – piec, jeść w postaci surowej, blendować i łączyć z innymi składnikami.

Poza walorami smakowymi i uniwersalnym zastosowaniem w kuchni kalafior jest także rośliną, która wykazuje szerokie właściwości prozdrowotne. Jest skarbnicą wielu witamin (m.in. witaminy A, witamin z grupy B, witamin C, E oraz K), a także składników mineralnych takich jak żelazo, magnez, potas, sód czy mangan. Ponadto kalafior jest niskokaloryczny, a jego indeks glikemiczny (IG) wynosi zaledwie 15, w związku z czym może być spożywany przez osoby cierpiące na cukrzycę, a także wszystkich, którzy chcą zgubić zbędne kilogramy.

Dostępne są różne odmiany tej rośliny, np. kalafior fioletowy czy zielony. Najbardziej popularnym i najłatwiej dostępnym jest kalafior biały.

Kalafior – właściwości

Ze względu na niezwykle bogaty skład chemiczny i zawartość wielu witamin oraz minerałów, kalafior wykazuje szerokie właściwości prozdrowotne:

  • Zapobieganie rakowi prostaty – spożywanie kalafiora może hamować rozwój nowotworu prostaty, a także przeciwdziałać jego powstawaniu. Szczególne działanie przeciwnowotworowe kalafior wykazuje w połączeniu z przyprawą curry.
  • Zapobieganie rakowi pęcherza – naturalne przeciwutleniacze (izotiocyjany) hamują namnażanie i neutralizują działanie wolnych rodników, mających destrukcyjny wpływ na komórki organizmu i przyczyniających się do powstawania nowotworów, w tym także nowotworów pęcherza.
  • Zmniejszanie ryzyka wystąpienia nowotworów jamy ustnej, krtani i gardła – podobne działanie wykazuje spożywanie kalafiora i innych warzyw nieskrobiowych.
  • Wspomaganie walki ze wrzodami żołądka – dzięki zawartości izotiocyjanów kalafior wykazuje właściwości bakteriobójcze (niszczy np. Helicobacter pylori), a także pomaga zapobiegać powstawaniu zapalenia błony śluzowej żołądka, przełyku czy raka żołądka.
  • Wsparcie w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów – badania wykazały, że spożywanie warzyw z rodziny kapustowatych (w tym także brokułów) zmniejsza ryzyko zachorowania na RZS oraz wspomaga jego leczenie.
  • Wsparcie dla układu pokarmowego – regularne spożywanie kalafiora zapobiega występowaniu zaparć, chorób układu pokarmowego oraz raka jelita grubego. Takie działanie kalafior zawdzięcza wysokiej zawartości błonnika pokarmowego oraz wody.
  • Poprawa odporności – również dzięki zawartości błonnika, a także witamin i minerałów, kalafior wspomaga działanie układu immunologicznego.
  • Wspomaganie pamięci i koncentracji – cholina, która jest jednym ze składników kalafiora, wspomaga zapamiętywanie koncentrację i ułatwia zasypianie. Wspomaga ogólne funkcjonowanie układu nerwowego. Wpływa na zmniejszenie skutków stresu i pomaga regenerować organizm.
  • Zapobieganie osteoporozie – dzięki zawartości witaminy K kalafior ułatwia absorpcję wapnia (pierwiastka odpowiedzialnego za zdrowie kości) i zmniejsza jego wydalanie z organizmu. W związku z tym zmniejsza prawdopodobieństwo złamań kości oraz zachorowania na osteoporozę.

Ponadto kalafior jest bezpieczny dla alergików. Badania naukowe wykazały, że jest warzywem hipoalergicznym.

Kalafior – kalorie i właściwości odżywcze

Kalafior jest warzywem niskokalorycznym – w 100 gramach rośliny znajdują się jedynie 23 kalorie. W związku z tym mogą go spożywać osoby będące na dietach odchudzających. Zawarty w nim błonnik utrzymuje uczucie sytości przez długi czas. Polecany jest także diabetykom, ponieważ ma niski indeks glikemiczny.

Warto jednak pamiętać, że kalafior jest ciężkostrawny i może wywoływać gazy, dlatego nie jest polecane spożywanie go na kolację.

Zobacz, co zdrowego i pysznego ugotować z kalafiora

Źródło: X-news

Gotowanie kalafiora – jak przyrządzić kalafior

Sposobów na to, jak ugotować kalafior jest kilka. Oto dwie sprawdzone metody:

Gotowanie kalafiora w całości

Kalafior należy obrać z liści, odciąć łodygi i dokładnie opłukać pod zimną wodą. W garnku należy zagotować około 3 litrów wody (w zależności od wielkości kalafiora), dodać 3-4 łyżeczki soli i łyżkę cukru. Po zagotowaniu się wody należy delikatnie umieścić kalafior w garnku, uważając, aby nie ochlapać rąk wrzącą wodą. Kalafior średniej wielkości należy gotować bez przykrycia około 15 minut, co jakiś czas sprawdzając widelcem, czy jest już miękki. Po tym czasie należy odlać wodę i wyłożyć kalafior na półmisek.

Gotowanie kalafiora w różyczkach

Kalafior, jak w poprzednim przypadku, należy obrać z liści, a następnie podzielić go na różyczki, odciąć twarde części i opłukać w zimnej wodzie. Do około 3 litrów wody należy wsypać 3-4 łyżeczki soli i 1 łyżkę cukru. Różyczki trzeba umieścić ostrożnie we wrzącej wodzie i gotować około 10 minut.

Sposobów na przyrządzenie kalafiora jest wiele. Można podawać go po prostu z bułką tartą, przyrządzić z niego zupę na bulionie i z innymi warzywami, wykorzystać do przyrządzenia zupy-kremu. Surowy lub ugotowany kalafior można dodawać do sałatek. Purée z kalafiora może zastąpić klasyczne ziemniaczane purée albo zostać wykorzystane np. jako podstawa ciasta do dietetycznej pizzy. Kalafior nadaje się także do pieczenia i smażenia. Jego smak jest delikatny, dlatego można wykorzystywać go na wiele sposobów. 


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
31
4
Polecamy
Warzywo sezonu – seler naciowy.
Jakie ma właściwości odżywcze i prozdrowotne?
Warzywo sezonu – seler naciowy. Jakie ma właściwości odżywcze i prozdrowotne? Dzień Dobry TVN
Co jemy w czerwcu?
Jakie sezonowe warzywa i owoce są najpyszniejsze właśnie teraz?
Co jemy w czerwcu? Jakie sezonowe warzywa i owoce są najpyszniejsze właśnie teraz? Dzień Dobry TVN
Kalarepa – kalorie, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne.
Jak jeść kalarepę?
Kalarepa – kalorie, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Jak jeść kalarepę? TVN zdrowie
Kalarepa - czy jest zdrowa?
Zastosowanie kulinarne, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne kalarepy 
Kalarepa - czy jest zdrowa? Zastosowanie kulinarne, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne kalarepy  TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego
Czym jest zapaść krążeniowa? Przyczyny, objawy i leczenie
Czym jest zapaść krążeniowa? Przyczyny, objawy i leczenie
Regulują poziom cukru, wspomagają odchudzanie, a także poprawiają nastrój. Dlaczego warto jeść daktyle?
Regulują poziom cukru, wspomagają odchudzanie, a także poprawiają nastrój. Dlaczego warto jeść daktyle?
Idealna pora na rodzeństwo dla jedynaka
Idealna pora na rodzeństwo dla jedynaka
Kawa z kardamonem ‒ właściwości i najlepsze przepisy 
Kawa z kardamonem ‒ właściwości i najlepsze przepisy 
Rwa barkowa - przyczyny, ćwiczenia, objawy, leczenie, trwanie
Rwa barkowa - przyczyny, ćwiczenia, objawy, leczenie, trwanie