Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jukka – właściwości lecznicze i zastosowanie w kosmetyce
menu
Polub nas na Facebooku

Jukka – właściwości lecznicze i zastosowanie w kosmetyce

Kobieta przycina jukkę. Jukka.

Fot. Imgorthand / Getty Images

Jukka to roślina stosowana w fitoterapii i przemyśle kosmetycznym. Ze względu na zdolność do rozszerzania oskrzeli i oskrzelików jest też pomocna w leczeniu alergicznych nieżytów układu oddechowego oraz dychawicy (astmy) oskrzelowej. Działa seboregulująco i przeciwzaskórnikowo.

Jukka to powszechnie znana roślina ozdobna. Na uwagę zasługują także jej właściwości lecznicze. Używana jest przede wszystkim w leczeniu stanów zapalnych stawów. Dodatkowo wykazuje działanie przeciwobrzękowe, przeciwzapalne, oczyszczające i odtruwające. Ułatwia odkrztuszanie zalegającej w drogach oddechowych wydzieliny. Pomaga chronić wątrobę i trzustkę, gdyż ogranicza uwalnianie w jelicie grubym szkodzącym im gazów kałowych.

Jukka – wiadomości ogólne

Jukka (łac. Yucca L.) to rodzaj roślin zaliczany do rodziny agawowatych (łac. Agavoideae Herbert), liczący około 50 gatunków, z których większość występuje na terenie Ameryki Północnej i Środkowej. Roślina ceniona jest zwłaszcza za walory ozdobne i lecznicze (Indianie określają ją nawet jako „drzewo życia”). W fitoterapii zastosowanie znajdują zwłaszcza gatunki takie jak:

Polecamy również:
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik Materiał sponsorowany
Czy temperatura prania ma znaczenie? Materiał sponsorowany
Najbrudniejsze rzeczy świata, których dotykasz każdego dnia Materiał sponsorowany
  • juka kalifornijska (z łac. Yucca schidigera Roezl ex Ortgies),
  • juka krótkolistna (z łac. Yucca brevifolia Engelm.),
  • juka włóknista, zwana też karolińską (z łac. Yucca filamentosa L.).

Jukka jako surowiec leczniczy

Surowiec leczniczy stanowią liść i korzeń jukki (z łac. Folium et Radix Yuccae). Produkowane są z nich suche ekstrakty standaryzowane na zawartość saponin. Ich zawartość naturalna szacowana jest na 1–6%, podczas gdy w ekstrakcie osiąga poziom 10%, 30%, 45%, 50%, a nawet 60%. W składzie jukki znajdują się m.in. związki fenolowe (resveratrol, jukkaol A- E, lariksinol, jukkaon A), sapogeniny (smilagenina, sarsapogenina, gitogenina, tigogenina), chlorofil, antyoksydanty, enzymy (biokatalizatory przyspieszające różne reakcje chemiczne w organizmie).

Oczyszczanie i odtruwanie organizmu za pomocą jukki

Yucca ma cenne właściwości lecznicze. Na uwagę zasługuje zwłaszcza działanie oczyszczające i odtruwające organizm. Zawarte w roślinie saponiny należą do grupy związków powierzchniowo czynnych. Skutecznie oczyszczają ze szkodliwych drobnoustrojów i resztek pokarmowych powierzchnię błon śluzowych przewodu pokarmowego. Jukka ma też właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, dzięki czemu ogranicza zachodzący w jelicie grubym proces dekarboksylacji aminokwasów, którego konsekwencją jest powstawanie toksycznych związków (m.in. siarkowodoru, amoniaku, metanu). Oddziałują one niekorzystnie na pracę wątroby i mięśni szkieletowych oraz pogarszają ogólne samopoczucie. Saponiny wiążą wiele toksycznych związków, dzięki czemu usprawniają ich usuwanie z organizmu.

Medycyna staropolska wykorzystywała zioła. Zobaczcie, do czego:

Zobacz film: Medycyna staropolska - zioła lecznicze. Źródło: W dobrym stylu

Inne właściwości lecznicze jukki

Jukka wykazuje działanie przeciwzapalne, sekretolityczne (zwiększają wydzielanie śluzu w oskrzelach i powodują jego upłynnienie, łagodzą obrzęk błon śluzowych górnych dróg oddechowych), mukolityczne (upłynniają i zmniejszają lepkość wydzieliny zalegającej w drogach oddechowych). Stosowana jest w leczeniu stanów zapalnych jelit, oskrzeli, opłucnej, płuc, dróg moczowych, trzustki, wątroby, okrężnicy oraz zespołu nieszczelnego jelita. Jukka pobudza odporność, tonizuje i wzmacnia układ pokarmowy.

Jukka to ziele wpływające korzystnie na kondycję skóry. To często składnik kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji skóry wrażliwej, problematycznej, skłonnej do alergii. Działa na nią oczyszczająco, przeciwzaskórnikowo, antyseptycznie, przeciwłojotokowo, nawilżająco. Roślina bywa stosowana bezpośrednio na skórę, w przypadku drobnych ran. Wspomaga też zwalczanie zmian trądzikowych. Część badaczy wskazuje na cytotoksyczne oddziaływanie jukki na czerniaka, czyli złośliwy nowotwór skóry. Jukka wpływa na komórki nowotworowe, zaburzając cykl komórkowy, co prowadzi do zahamowania rozwoju i podziału lub nawet ich śmierci.

Jak przygotować alkoholowy wyciąg z jukki?

Alkoholowy wyciąg z juki (z łac. Tinctura Yuccae) jest dość prosty w przygotowaniu. Należy 1 część rozdrobnionych korzeni zalać 5 częściami 30% alkoholu i przez miesiąc poddawać maceracji. Po tym czasie miksturę przecedza się i zlewa do butelek. Zalecane spożycie wyciągu z jukki to 15 ml 2 razy dziennie.

Pozalecznicze zastosowanie jukki

Wyciąg z jukki jest stosowany w przemyśle spożywczym i kosmetycznym, gdzie pełni funkcję środka pianotwórczego m.in. w piwie, mydłach i szamponach. Roślina używana jest również w sztuce kulinarnej. Jej młode kłącza w Ameryce Środkowej traktowane są jak warzywo. Uprawia się ją w wielu krajach jako roślinę ozdobną. Yucca zawdzięcza walory estetyczne kwiatom i liściom. Roślina jest dość łatwa w uprawie. Najlepiej rośnie na słonecznym stanowisku, lekkim piaszczysto-próchniczym podłożu. Należy ją umiarkowanie podlewać, a zimą nawet przesuszać.

Jukka – suplementy diety

Jukka dostępna jest w formie suplementów diety. Opakowanie 100 kapsułek, gdzie 1 tabletka zawiera 500 mg ekstraktu z rośliny, kosztuje około 33 zł. Dość często spotyka się ją w połączeniu z ekstraktem z czosnku niedźwiedziego. W sklepie zielarskim można nabyć sproszkowany korzeń rośliny. Opakowanie 50 g kosztuje około 17 zł.

Bibliografia:

1. Longman D., Pielęgnowanie roślin pokojowych, Warszawa 1997.

2. Strzelecka H., Kowalski J., Encyklopedia zielarstwa i ziołolecznictwa, Warszawa 2000.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
26
0
Polecamy
Rzepik pospolity – właściwości lecznicze popularnej rośliny.
Kiedy warto stosować ziele rzepiku?
Rzepik pospolity – właściwości lecznicze popularnej rośliny. Kiedy warto stosować ziele rzepiku? Dzień Dobry TVN
Bluszczyk kurdybanek – poznaj tajemnice rośliny
Bluszczyk kurdybanek – poznaj tajemnice rośliny Dzień Dobry TVN
Rdest japoński – właściwości i zastosowanie.
Jak używać rdestu japońskiego?
Rdest japoński – właściwości i zastosowanie. Jak używać rdestu japońskiego? TVN zdrowie
Gorzknik kanadyjski – właściwości lecznicze i zastosowanie rośliny
Gorzknik kanadyjski – właściwości lecznicze i zastosowanie rośliny TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Jak zrobić żel antybakteryjny? Koszt, zastosowanie i działanie żelu dezynfekującego ręce
Jak zrobić żel antybakteryjny? Koszt, zastosowanie i działanie żelu dezynfekującego ręce
Ozonowanie mieszkania – czemu służy, na czym polega, jak wykonać?
Ozonowanie mieszkania – czemu służy, na czym polega, jak wykonać?
Syrop imbirowy z dodatkiem miodu i cytryny – skuteczna walka z infekcjami. Zastosowanie, właściwości, dawkowanie. Przepis na przygotowanie domowego syropu
Syrop imbirowy z dodatkiem miodu i cytryny – skuteczna walka z infekcjami. Zastosowanie, właściwości, dawkowanie. Przepis na przygotowanie domowego syropu
Ból płuc przy oddychaniu, połączony z kaszlem i bólem pleców – o czym może świadczyć?
Ból płuc przy oddychaniu, połączony z kaszlem i bólem pleców – o czym może świadczyć?
#ObiadNaZdrowie: Chlebek bananowy fit – jak go przygotować i dlaczego warto jeść banany?
#ObiadNaZdrowie: Chlebek bananowy fit – jak go przygotować i dlaczego warto jeść banany?
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis