Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jakie produkty stosować na poprawę kondycji skóry?

Jakie produkty stosować na poprawę kondycji skóry?

Kobieta, która problemy ze skórą

Fot: nensuria / gettyimages.com

Odpowiedź: Na poprawę kondycji skóry mają wpływ produkty bogate w kwasy omega-3 (tłuste ryby morskie i oleje - lniany, rzepakowy), ponieważ są one składnikiem cementu międzykomórkowego, który zapobiega wysuszeniu i łuszczeniu się skóry. Rzodkiewki, rzepa biała i czarna zwierają znaczne ilości krzemu, który również wpływa na kondycje skóry włosów i paznokci. Dodatkowo warto wprowadzić do diety białko kolagenowe (najlepsze to żelatyna np. w postaci słodkich lub wytrawnych galaretek), do tego duże ilości świeżych warzyw i owoców, które zawierają witaminę C. Ma ona działanie keratolityczne, a to oznacza, że przyspiesza regenerację skóry i zmniejsza zmarszczki. Warto codziennie zjeść garść orzechów (np. włoskich), które zawierają duże ilości witaminy E, zwanej witaminą młodości.

Na pytanie odpowiedziała dietetyk Agnieszka Piskała. Agnieszka Piskała jest absolwentką Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW oraz podyplomowych studiów pedagogicznych. Należy do wąskiego grona diet coach’ów certyfikowanych w Polsce przez Instytut Psychoimmunologii Wojciecha Eichelbergera. Właścicielka Instytutu NUTRITION LAB, którego celem jest budowa świadomości prawidłowego odżywiania wśród Polaków. Propagatorka nutridietetyki. Prelegent najważniejszych konferencji poświęconych żywieniu i zdrowiu człowieka. Autorka wielu artykułów nt. żywienia, ekspert w porannych programach telewizyjnych i radiowych. Współautorka książek „Mama i tata to my” i „Chrzań te diety”, w których obala dobrze znane i powszechne mity żywieniowe.

Agnieszka Piskała przez 13 lat zdobywała doświadczenie w największym, międzynarodowym koncernie spożywczym - w firmie Nestle. Pracowała na stanowiskach specjalisty w Serwisie Konsumenta, gdzie – jako ekspert – udzielała m.in. porad dietetycznych. Następnie współtworzyła komunikację żywieniową dla produktów firmy oraz prowadziła szkolenia w zakresie zdrowego żywienia. Liderka I, II i III edycji projektu żywieniowego skierowanego do studentów dietetyki w całej Polsce, realizowanego w ramach międzynarodowej strategii Nutrition, Health&Wellness.

Kolejne pytania:

Jak szybko i bezpiecznie przytyć?

Lepiej ćwiczyć na czczo czy po śniadaniu?

Jak ułożyć dietę wegetariańską? O czym trzeba pamiętać i czego nie może w niej zabraknąć?

Zobacz także: Metabolizm zwolnił, a diety nie działają? Poradź się eksperta! Zobacz zapis czatu z Agnieszką Piskałą, dietetykiem

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
0
0
Polecamy
Olej z awokado - sposób na zdrową skórę. Stosowanie oleju z awokado
Olej z awokado - sposób na zdrową skórę. Stosowanie oleju z awokado Dzień Dobry TVN
Przeciwutleniacze - czym są, jaką pełnią funkcję? Czy znajdziemy przeciwutleniacze w żywności?
Przeciwutleniacze - czym są, jaką pełnią funkcję? Czy znajdziemy przeciwutleniacze w żywności? Dzień Dobry TVN
Co jeść przy łojotokowym zapaleniu skóry? Czy można zażegnać problem dietą?
Co jeść przy łojotokowym zapaleniu skóry? Czy można zażegnać problem dietą? TVN zdrowie
Czy są produkty, które powinniśmy jeść każdego dnia?
Czy są produkty, które powinniśmy jeść każdego dnia? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Czy temperatura prania ma znaczenie?
Czy temperatura prania ma znaczenie? Materiał sponsorowany
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik Materiał sponsorowany
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Wysoki puls: co oznacza i kiedy występuje?
Wysoki puls: co oznacza i kiedy występuje?
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?