Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jak zrobić chipsy warzywne z piekarnika – przepis
menu
Polub nas na Facebooku

Jak zrobić chipsy warzywne z piekarnika – przepis

Jenifoto / gettyimages.com

Panująca moda na bycie fit skłania do zmiany nawyków żywieniowych. Trudno jest jednak żyć zdrowo, kiedy kochamy niezdrowe przekąski, takie jak chipsy, krakersy czy paluszki. Doskonałą alternatywą jest zrobienie chipsów warzywnych samemu w domowym zaciszu. Mamy wtedy pewność, że przekąska jest zdrowa, nie zawiera zbędnych tłuszczów, glutaminianu sodu i innych szkodzących zdrowiu składników.  

Domowe chipsy z warzyw są chrupiące, mają ciekawy smak i nie zawierają tłuszczu. Są wręcz zdrowe – w zależności od sposobu ich przyrządzenia zachowują większość zawartych w nich witamin i innych substancji odżywczych. Zrobienie chipsów warzywnych jest dość proste i nie wymaga wiele czasu. Można przyrządzić chipsy warzywne z suszarki lub z piekarnika.

Niezdrowe chipsy ze sklepu

Chipsy ze sklepu mają w składzie wiele niezdrowych składników, które mają poważny wpływ na układ krwionośny, masę ciała i trawienie. Chipsy oczywiście są robione z ziemniaków. To też są chipsy warzywne. Problem w tym, że w cienkim i chrupiącym chipsie ziemniaka jest niewiele. A substancji odżywczych po obróbce nie ma już w nim wcale. 150 g gotowanych ziemniaków to 130 kcal. W tej dawce otrzymamy mnóstwo witaminy C i potasu. Wydaje się, że chipsy to inaczej pokrojone w cienkie plasterki ziemniaki – nie jest to zawsze prawda. Bardzo często chipsy są formowane z pulpy lub płatków ziemniaczanych. Tradycyjne chipsy zawierają mnóstwo oleju, a co za tym idzie – są bardzo kaloryczne. Do smażenia chipsów używa się często oleju palmowego. W temperaturze pokojowej zaczyna on tężeć – dlatego chipsy są chrupiące. Ich spożywanie sprawia, że wzrasta poziom cholesterolu, a ryzyko miażdżycy zwiększa się. Chipsy to również niebezpieczny nadmiar soli. Zalecana dzienna dawka soli w diecie to zaledwie 5 g. Tymczasem 100 g chipsów zawiera aż 2 g soli, co daje prawie połowę dziennego zapotrzebowania. Nadmiar soli w organizmie doprowadza do zatrzymania wody. Powstają opuchlizny, pojawia się uczucie ciężkości. Jesteśmy narażeni na wystąpienie nadciśnienia tętniczego, mogą zacząć dokuczać nam nerki.

Zobacz film i sprawdź jak przygotować zdrowe przekąski? 

Zobacz film: Jak przygotować zdrowe przekąski. Źródło: Wiem co jem, wiem co kupuję

Chipsy z warzyw – przepis

Niezdrowe wyroby ze sklepu można zastąpić o wiele lepszymi dla organizmu chipsami warzywnymi domowej roboty. Jak zrobić chipsy z warzyw?

Chipsy warzywne z piekarnika

Składniki: marchew, seler, pietruszka, burak, sól, pieprz, cynamon, oliwa z oliwek, ocet balsamiczny (najlepiej czerwony), ząbek czosnku.

Przygotowanie: warzywa obieramy i kroimy na jak najcieńsze plasterki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Plasterki buraka kropimy octem balsamicznym, pietruszkę i seler smarujemy oliwą zmieszaną z czosnkiem, solą i pieprzem. Marchew doprawiamy za pomocą cynamonu. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Warzywa pieczemy przez pół godziny z użyciem tylko górnej grzałki. Po 30 minutach piekarnik należy wyłączyć i chipsy zostawić jeszcze na około godzinę w środku, aby dobrze się wysuszyły i były chrupiące.

Zdrowe chipsy warzywne z ziemniaka

Składniki: 5 dużych ziemniaków, oliwa z oliwek. Przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, chili.

Przygotowanie: ziemniaki obieramy i kroimy na bardzo cienkie plasterki. Wkładamy je do miski wypełnionej oliwą i przyprawami. Możemy również posmarować je za pomocą kuchennego pędzelka. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Plasterki układamy tak, aby się nie stykały i nie nachodziły na siebie. Pieczemy je przez 10 minut w temperaturze 220 stopni z termoobiegiem. Następnie wyłączamy piekarnik i nie otwieramy go. Pozwalamy chipsom wyschnąć w środku, aby były chrupiące.

Chipsy warzywne z suszarki możemy wykonać w taki sam sposób jak powyżej, z tą różnicą, że zamiast je piec, suszymy je. Czas suszenia uzależniony jest od warzywa, jakiego używamy, i mocy suszarki.

Zdrowe chipsy warzywne – uwaga na te ze sklepu

Chipsy warzywne są dostępne również w sklepach. Należy jednak przestrzec przed nimi, ponieważ zazwyczaj są tak samo niezdrowe, jak zwykłe chipsy ziemniaczane. Również smaży się je na głębokim oleju i dodaje do nich przypraw z dodatkiem glutaminianu sodu.

Najzdrowszą alternatywą dla tradycyjnych chipsów są więc te zrobione w domu, nie kupione w sklepie. Chipsy z warzyw upieczone w piekarniku lub suszone w suszarce, zachowują swoje składniki odżywcze. Są więc doskonałym źródłem cennych witamin i mikroelementów. Dostarczają organizmowi również błonnika, który jest niezwykle ważny w regulacji procesu trawienia. Chipsy buraczane zawierają witaminy B, kwas foliowy oraz sporą dawkę witaminy C. W ich składzie znajduje się również żelazo. Domowe chipsy z warzyw, takich jak ziemniak (na słono) czy marchew (na słodko), to spora dawka witamin z grupy B, żelaza, miedzi, cynku, witaminy A i beta-karotenu. Jest to więc samo zdrowie – warto zamienić przekąski ze sklepu na chipsy warzywne własnej roboty.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
61
6
Polecamy
Wegańskie chipsy to jedna z przekąsek na imprezę
Wegańskie chipsy to jedna z przekąsek na imprezę Dzień Dobry TVN
Proste i smaczne przepisy na zdrowe słodkie ziemniaki – bataty w różnych odsłonach
Proste i smaczne przepisy na zdrowe słodkie ziemniaki – bataty w różnych odsłonach Dzień Dobry TVN
Chipsy z selera i z buraka
Chipsy z selera i z buraka TVN zdrowie
Czerwony ziemniak – co go wyróżnia?
Jakie są jego właściwości?
Czerwony ziemniak – co go wyróżnia? Jakie są jego właściwości? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Postaw kręgosłup na nogi. Co zrobić, aby plecy przestały boleć?
Postaw kręgosłup na nogi. Co zrobić, aby plecy przestały boleć? Materiał sponsorowany
Pierwsza pomoc przy zespole suchego oka
Pierwsza pomoc przy zespole suchego oka Materiał sponsorowany
Jak chronić skórę przed słońcem?
Jak chronić skórę przed słońcem?
"Taki trening jest bardziej treściwy i konkretny" - zapytaliśmy eksperta, dlaczego warto postawić na trening online?
"Taki trening jest bardziej treściwy i konkretny" - zapytaliśmy eksperta, dlaczego warto postawić na trening online?
Zioła na menopauzę – które łagodzą nieprzyjemne objawy przekwitania?
Zioła na menopauzę – które łagodzą nieprzyjemne objawy przekwitania?
Ocet spirytusowy- właściwości i zastosowanie. Do czego można go użyć?
Ocet spirytusowy- właściwości i zastosowanie. Do czego można go użyć?