Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jak wybrać mięso dobrej jakości? Na co zwrócić uwagę przy zakupie szynki?
menu
Polub nas na Facebooku

Jak wybrać mięso dobrej jakości? Na co zwrócić uwagę przy zakupie szynki?

Zobacz film: Jak wybrać mięso dobrej jakości? Źródło: 36,6

Jak kupić dobre mięso? Na co zwrócić uwagę przy zakupie wędliny? Jakie triki są stosowane przez producentów, by zwiększyć wagę kupowanych przez nas produktów? Na wszystkie pytania udziela odpowiedzi prof. Krzysztof Łabuzek.

Przy kupowaniu mięsa możemy zdać się jedynie na jego wygląd i zapach. To najważniejsze, czym powinniśmy się kierować przy jego wyborze. Oczywiście pod uwagę należy wziąć także warunki, w jakich jest przechowywane: czy jest czysto, czy znajduje się w zimnym miejscu. Mięso nie powinno być obeschnięte lub zasinione, wykluczone jest także, że będzie brzydko pachnieć. 

Przy wyborze dobrej wędliny należy bezwzględnie zapoznać się z etykietą produktu. Na początek należy ocenić ile gram mięsa znajduje się w wędlinie i jakie zostały użyte środki konserwujące. Na prezentowanym powyżej filmie zostały porównane dwie etykiety różnych wędlin. Jedna z nich zwiera 120 g mięsa na 100 g produktu oraz sól, jako substancję konserwującą. Natomiast na drugiej etykiecie wyraźnie widać, że mięsa jest zaledwie 60 g, a cała reszta to substancje konserwujące, wypełniacze i wzmacniacze smaku.

Pamiętajmy także o tym, że kupując wędlinę w plastrach na stoisku, sprzedawca ma obowiązek pokazać nam etykietę produktu.

Wielu producentów próbuje ostrzykiwać mięso solanką, aby zwiększyć wagę kupowanego produktu. Jedyną skuteczną metodą, by ustrzec się takiego mięsa jest właśnie czytanie etykiet lub przygotowywanie domowych wędlin.

Polecamy: Jak przygotować domową wędlinę?

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
13
1
Polecamy
Dobra wędlina, czyli jaka?
Dobra wędlina, czyli jaka? TVN zdrowie
Jak kupić dobre kabanosy?
Co powinny zawierać i jak czytać etykiety?
Jak kupić dobre kabanosy? Co powinny zawierać i jak czytać etykiety? TVN zdrowie
Jak ocenić jakość mięsa?
Po kolorze czy zapachu?
Jak ocenić jakość mięsa? Po kolorze czy zapachu? Dzień Dobry TVN
Schab po szwajcarsku – klasyka w naszej kuchni
Schab po szwajcarsku – klasyka w naszej kuchni Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Współcześni seniorzy są w lepszej kondycji, niż ich rówieśnicy z lat 90. - donoszą fińscy naukowcy
Współcześni seniorzy są w lepszej kondycji, niż ich rówieśnicy z lat 90. - donoszą fińscy naukowcy
Poziom cukru we krwi - o jakiej porze dnia go mierzyć i jak odczytywać wyniki?
Poziom cukru we krwi - o jakiej porze dnia go mierzyć i jak odczytywać wyniki?
Ponad połowa Polaków uważa, że noszenie maseczek szkodzi zdrowiu - wynika z nowego sondażu CBOS
Ponad połowa Polaków uważa, że noszenie maseczek szkodzi zdrowiu - wynika z nowego sondażu CBOS
Kryzysy psychiczne nastolatków. Jak rozpoznać, że dziecko ma problemy i gdzie szukać pomocy
Kryzysy psychiczne nastolatków. Jak rozpoznać, że dziecko ma problemy i gdzie szukać pomocy
Para z e-papierosów jest tak samo groźna, jak dym ze zwykłych papierosów
Para z e-papierosów jest tak samo groźna, jak dym ze zwykłych papierosów
Zdrowa dieta jest ważniejsza, niż szczupła sylwetka - dowodzą najnowsze badania
Zdrowa dieta jest ważniejsza, niż szczupła sylwetka - dowodzą najnowsze badania