Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jak wybrać mięso dobrej jakości? Na co zwrócić uwagę przy zakupie szynki?

Jak wybrać mięso dobrej jakości? Na co zwrócić uwagę przy zakupie szynki?

Zobacz film: Jak wybrać mięso dobrej jakości? Źródło: 36,6

Jak kupić dobre mięso? Na co zwrócić uwagę przy zakupie wędliny? Jakie triki są stosowane przez producentów, by zwiększyć wagę kupowanych przez nas produktów? Na wszystkie pytania udziela odpowiedzi prof. Krzysztof Łabuzek.

Przy kupowaniu mięsa możemy zdać się jedynie na jego wygląd i zapach. To najważniejsze, czym powinniśmy się kierować przy jego wyborze. Oczywiście pod uwagę należy wziąć także warunki, w jakich jest przechowywane: czy jest czysto, czy znajduje się w zimnym miejscu. Mięso nie powinno być obeschnięte lub zasinione, wykluczone jest także, że będzie brzydko pachnieć. 

Przy wyborze dobrej wędliny należy bezwzględnie zapoznać się z etykietą produktu. Na początek należy ocenić ile gram mięsa znajduje się w wędlinie i jakie zostały użyte środki konserwujące. Na prezentowanym powyżej filmie zostały porównane dwie etykiety różnych wędlin. Jedna z nich zwiera 120 g mięsa na 100 g produktu oraz sól, jako substancję konserwującą. Natomiast na drugiej etykiecie wyraźnie widać, że mięsa jest zaledwie 60 g, a cała reszta to substancje konserwujące, wypełniacze i wzmacniacze smaku.

Pamiętajmy także o tym, że kupując wędlinę w plastrach na stoisku, sprzedawca ma obowiązek pokazać nam etykietę produktu.

Wielu producentów próbuje ostrzykiwać mięso solanką, aby zwiększyć wagę kupowanego produktu. Jedyną skuteczną metodą, by ustrzec się takiego mięsa jest właśnie czytanie etykiet lub przygotowywanie domowych wędlin.

Polecamy: Jak przygotować domową wędlinę?

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
13
1
Polecamy
Schab po szwajcarsku – klasyka w naszej kuchni
Schab po szwajcarsku – klasyka w naszej kuchni Dzień Dobry TVN
Najzdrowsze pieczywo – jaki chleb warto włączyć do diety?
Najzdrowsze pieczywo – jaki chleb warto włączyć do diety? Dzień Dobry TVN
Dobra wędlina, czyli jaka?
Dobra wędlina, czyli jaka? TVN zdrowie
Odświeżanie mięsa. Oto sklepowe triki napędzające sprzedaż
Odświeżanie mięsa. Oto sklepowe triki napędzające sprzedaż TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Czy temperatura prania ma znaczenie?
Czy temperatura prania ma znaczenie? Materiał sponsorowany
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik Materiał sponsorowany
Seks oralny – czym jest stosunek oralny? Najlepsze pozycje w seksie oralnym
Seks oralny – czym jest stosunek oralny? Najlepsze pozycje w seksie oralnym
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?