Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jak wybrać mięso dobrej jakości? Na co zwrócić uwagę przy zakupie szynki?

Jak wybrać mięso dobrej jakości? Na co zwrócić uwagę przy zakupie szynki?

Zainteresował Cię ten artykuł?

Zobacz film: Jak wybrać mięso dobrej jakości? Źródło: 36,6

Jak kupić dobre mięso? Na co zwrócić uwagę przy zakupie wędliny? Jakie triki są stosowane przez producentów, by zwiększyć wagę kupowanych przez nas produktów? Na wszystkie pytania udziela odpowiedzi prof. Krzysztof Łabuzek.

Przy kupowaniu mięsa możemy zdać się jedynie na jego wygląd i zapach. To najważniejsze, czym powinniśmy się kierować przy jego wyborze. Oczywiście pod uwagę należy wziąć także warunki, w jakich jest przechowywane: czy jest czysto, czy znajduje się w zimnym miejscu. Mięso nie powinno być obeschnięte lub zasinione, wykluczone jest także, że będzie brzydko pachnieć. 

Przy wyborze dobrej wędliny należy bezwzględnie zapoznać się z etykietą produktu. Na początek należy ocenić ile gram mięsa znajduje się w wędlinie i jakie zostały użyte środki konserwujące. Na prezentowanym powyżej filmie zostały porównane dwie etykiety różnych wędlin. Jedna z nich zwiera 120 g mięsa na 100 g produktu oraz sól, jako substancję konserwującą. Natomiast na drugiej etykiecie wyraźnie widać, że mięsa jest zaledwie 60 g, a cała reszta to substancje konserwujące, wypełniacze i wzmacniacze smaku.

Pamiętajmy także o tym, że kupując wędlinę w plastrach na stoisku, sprzedawca ma obowiązek pokazać nam etykietę produktu.

Wielu producentów próbuje ostrzykiwać mięso solanką, aby zwiększyć wagę kupowanego produktu. Jedyną skuteczną metodą, by ustrzec się takiego mięsa jest właśnie czytanie etykiet lub przygotowywanie domowych wędlin.

Polecamy: Jak przygotować domową wędlinę?

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
5
0
Więcej na temat
Rekonstrukcja brodawki - czy warto?
Rekonstrukcja brodawki - czy warto?
Czy krowie mleko jest zdrowe i czym jest sms-owa szyja? Odpowiedzi w programie 36,6°C w sobotę 21 kwietnia
Czy krowie mleko jest zdrowe i czym jest sms-owa szyja? Odpowiedzi w programie 36,6°C w sobotę 21 kwietnia
Przepis na domowy chleb
Przepis na domowy chleb
Oglądasz program 36,6°C? Sprawdź, co zapamiętałeś z ostatniego odcinka
Oglądasz program 36,6°C? Sprawdź, co zapamiętałeś z ostatniego odcinka
Komentarze (0)
Nie przegap
Choroby, które dziecko może przynieść z przedszkola 
Choroby, które dziecko może przynieść z przedszkola 
Normy poziomu cukru we krwi i sposoby regulacji stężenia glukozy w organizmie
Normy poziomu cukru we krwi i sposoby regulacji stężenia glukozy w organizmie
Siemię lniane -  właściwości lecznicze. Jak przygotować i pić siemię?
Siemię lniane -  właściwości lecznicze. Jak przygotować i pić siemię?
Jakie stany chorobowe odpowiadają za podwyższone monocyty?
Jakie stany chorobowe odpowiadają za podwyższone monocyty?
Kreatynina – badanie surowicy krwi – normy i interpretacja wyników 
Kreatynina – badanie surowicy krwi – normy i interpretacja wyników 
Trójglicerydy: ich rola w organizmie, normy, interpretacja wyników i sposoby na obniżenie
Trójglicerydy: ich rola w organizmie, normy, interpretacja wyników i sposoby na obniżenie