Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jak przygotować domową wędlinę?
menu
Polub nas na Facebooku

Jak przygotować domową wędlinę?

Zobacz film: Jak przygotować domową wędlinę? Źródło: 36,6

Wielu producentów ostrzykuje mięso solanką, by zwiększyć wagę kupowanego przez nas produktu. Niektórzy dodają także liczne substancje konserwujące, wypełniacze oraz wzmacniacze smaku, co sprawia, że wędliny nie są zdrowe. Jak ustrzec się przed złym wyborem? Przede wszystkim należy czytać etykiety, ale można także przygotować domową wędlinę.

Polecamy: Jak wybrać mięso dobrej jakości? Na co zwrócić uwagę przy zakupie szynki?

Jak przygotować wędlinę w domu?

Przede wszystkim należy wybrać świeże mięso (np. szynkę), które później nacieramy przyprawami. W skład marynaty wchodzą: liście laurowe, sól, pieprz, gorczyca biała oraz ziele angielskie.Przyprawy należy zmiksować, a później natrzeć nimi mięso. Odpowiednio przygotowaną szynkę odstawiamy do lodówki na 12 godzin.

Z innym mięsem można zrobić podobnie, dobierając jedynie inne zioła. 

Po 12 godzinach wyjmujemy mięso z lodówki, zdejmujemy z niego nadmiar przypraw, a następnie smażymy w oleju rzepakowym przy bardzo wysokiej temperaturze. W języku kulinarnym nazywa się to "zamykaniem mięsa". Kolejnym krokiem jest pieczenie szynki w temperaturze 100 stopni przez około 2 godziny.

Warto wiedzieć: Fakty i mity na temat mięsa. Czy mięso jest rakotwórcze?

Zobacz film: Co naprawdę znajduje się w mięsie? Źródło: Stylowy Magazyn.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
14
1
Polecamy
Zdrowe grillowanie.
Jak robić to zdrowo oraz jakich błędów nie popełniać?
Zdrowe grillowanie. Jak robić to zdrowo oraz jakich błędów nie popełniać? TVN zdrowie
Jak jedzenie mięsa drobiowego wpływa na nasze zdrowie?
Jak jedzenie mięsa drobiowego wpływa na nasze zdrowie? TVN zdrowie
Suszona wołowina – jak zrobić i gdzie kupić gotową beef jerky?
Suszona wołowina – jak zrobić i gdzie kupić gotową beef jerky? Dzień Dobry TVN
Czy dziczyzna jest zdrowa?
Jak ją przyrządzać i jak marynować?
Czy dziczyzna jest zdrowa? Jak ją przyrządzać i jak marynować? Dzień Dobry TVN
Komentarze (1)
Joanna
Szkoda, że nie jest napisane czy piec pod przykryciem
Czytaj całość
Nie przegap
Co to są odleżyny? Skala Torrance’a do klasyfikacji stopnia zaawansowania odleżyn
Co to są odleżyny? Skala Torrance’a do klasyfikacji stopnia zaawansowania odleżyn
Przeszczep rogówki – wskazania, powikłania i rekonwalescencja
Przeszczep rogówki – wskazania, powikłania i rekonwalescencja
Czym jest zespół Wallenberga? Objawy i przyczyny zespołu bocznego opuszki
Czym jest zespół Wallenberga? Objawy i przyczyny zespołu bocznego opuszki
Katar u dziecka – przyczyny i rodzaje. Jak można go zwalczyć?
Katar u dziecka – przyczyny i rodzaje. Jak można go zwalczyć?
Zdrowe odżywianie – jakie są zasady zdrowego odżywiania i o czym należy pamiętać, układając dietę?
Zdrowe odżywianie – jakie są zasady zdrowego odżywiania i o czym należy pamiętać, układając dietę?
Pękające pięty, czyli problem kosmetyczny i zdrowotny. Przyczyny pękania pięt. Leczenie – zalecane składniki preparatów i domowe sposoby na suche i spękane pięty
Pękające pięty, czyli problem kosmetyczny i zdrowotny. Przyczyny pękania pięt. Leczenie – zalecane składniki preparatów i domowe sposoby na suche i spękane pięty