Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jak przygotować domową wędlinę?
menu
Polub nas na Facebooku

Jak przygotować domową wędlinę?

Zobacz film: Jak przygotować domową wędlinę? Źródło: 36,6

Wielu producentów ostrzykuje mięso solanką, by zwiększyć wagę kupowanego przez nas produktu. Niektórzy dodają także liczne substancje konserwujące, wypełniacze oraz wzmacniacze smaku, co sprawia, że wędliny nie są zdrowe. Jak ustrzec się przed złym wyborem? Przede wszystkim należy czytać etykiety, ale można także przygotować domową wędlinę.

Polecamy: Jak wybrać mięso dobrej jakości? Na co zwrócić uwagę przy zakupie szynki?

Jak przygotować wędlinę w domu?

Przede wszystkim należy wybrać świeże mięso (np. szynkę), które później nacieramy przyprawami. W skład marynaty wchodzą: liście laurowe, sól, pieprz, gorczyca biała oraz ziele angielskie.Przyprawy należy zmiksować, a później natrzeć nimi mięso. Odpowiednio przygotowaną szynkę odstawiamy do lodówki na 12 godzin.

Z innym mięsem można zrobić podobnie, dobierając jedynie inne zioła. 

Po 12 godzinach wyjmujemy mięso z lodówki, zdejmujemy z niego nadmiar przypraw, a następnie smażymy w oleju rzepakowym przy bardzo wysokiej temperaturze. W języku kulinarnym nazywa się to "zamykaniem mięsa". Kolejnym krokiem jest pieczenie szynki w temperaturze 100 stopni przez około 2 godziny.

Warto wiedzieć: Fakty i mity na temat mięsa. Czy mięso jest rakotwórcze?

Zobacz film: Co naprawdę znajduje się w mięsie? Źródło: Stylowy Magazyn.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
14
1
Polecamy
Zdrowe grillowanie.
Jak robić to zdrowo oraz jakich błędów nie popełniać?
Zdrowe grillowanie. Jak robić to zdrowo oraz jakich błędów nie popełniać? TVN zdrowie
Jak powinno się przygotowywać zdrowego grilla? 
Jak powinno się przygotowywać zdrowego grilla?  TVN zdrowie
Mięso – czy powinno znajdować się w naszej diecie? 
Mięso – czy powinno znajdować się w naszej diecie?  Dzień Dobry TVN
Karkówka z grilla - jak zamarynować, przyprawić i przygotować karkówkę na grilla
Karkówka z grilla - jak zamarynować, przyprawić i przygotować karkówkę na grilla Dzień Dobry TVN
Komentarze (1)
Joanna
Szkoda, że nie jest napisane czy piec pod przykryciem
Czytaj całość
Nie przegap
Borówka amerykańska – ile jeść, by wzmocnić serce?
Borówka amerykańska – ile jeść, by wzmocnić serce?
Czym jest peptyd C? Interpretacja wyników badania peptydu C
Czym jest peptyd C? Interpretacja wyników badania peptydu C
Czy ty też odkładasz sprawy na później? Sprawdź jak sobie radzić z prokrastynacją
Czy ty też odkładasz sprawy na później? Sprawdź jak sobie radzić z prokrastynacją
Jakie badania należy zrobić, aby wykryć pasożyty?
Jakie badania należy zrobić, aby wykryć pasożyty?
Czym jest zespół Costello? Objawy i przyczyny zespołu twarzowo-skórno-szkieletowego
Czym jest zespół Costello? Objawy i przyczyny zespołu twarzowo-skórno-szkieletowego
Mięsak – przyczyny, objawy i rodzaje, leczenie
Mięsak – przyczyny, objawy i rodzaje, leczenie