Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jak powinno się przygotowywać zdrowego grilla? 
menu
Polub nas na Facebooku

Jak powinno się przygotowywać zdrowego grilla? 

grill

Fot. DisobeyArt / Getty Images

Wiosna i lato to najlepszy czas na grilla. Dla większości z nas jest to świetny sposób spędzania wolnego czasu na świeżym powietrzu. Jednak czy grill jest zdrowy? Jak powinno się przygotowywać potrawy na grilla, by były smaczne i przy tym zdrowe? 

Po pierwsze wybór grilla

Na rynku dostępne są trzy rodzaje sprzętów do grillowania: węglowe, gazowe i elektryczne. Grill węglowy budzi największe kontrowersje wśród dietetyków. Dlaczego? Kładąc mięso na kracie nad rozżarzonymi węglami wytopiony tłuszcz ścieka na węgiel, ulega spaleniu i przekształca się w szkodliwe związki, które potem osiadają na jedzeniu (mowa tu o węglowodorach aromatycznych, rakotwórczych substancjach - benzoapiren, metalach ciężkich czy o wolnych rodnikach). Tak "nasączone" jedzenie sprzyja powstawaniu nowotworów. Z punktu widzenia dietetyków o wiele lepiej wybrać nowsze technologie - np. grille elektryczne. Można także korzystać ze specjalnych tacek aluminiowych, które będą naturalną barierą między jedzeniem a płomieniami. Jednak z punktu widzenia smakowego - najlepiej smakuje mięso z grilla węglowego. Należy je jednak odpowiednio przyrządzić oraz pamiętać o kilku zasadach. Jakich?

Zobacz film: Jak grillować zdrowo i smacznie? Źródło: 36,6

Mięso z grilla

Na grillu zwykle lądują niezdrowe produkty, np. kiełbasa czy karkówka. Dodatkowo spalone i oblepione niezdrowymi substancjami chemicznymi (w tym pyłami PM2,5 obecnymi także w smogu) stanowią zagrożenie dla naszego zdrowia. Oto złote zasady:

  1. Pilnujmy, aby kłaść mięso nad rozżarzonymi węglem, ale bez płomieni. 
  2. Nie polewajmy mięsa niczym, zwłaszcza piwem - sprawi to, że wytworzy się para, która wraz z popiołem oblepi nasze potrawy.
  3. Wybierajmy na grilla produkty wysokiej jakości.
  4. Marynowane mięso powinno być dobrze nasączone, jednak nic nie powinno z niego ściekać.
  5. Do mięs dołączmy warzywa - zawierają one dużo błonnika, który sprawi, że w naszym organizmie pozostanie mniej tłuszczu ze spożytych mięs. Pijmy także soki owocowe. Unikajmy alkoholu, który działa prooksydacyjnie i wzmaga negatywne działanie wolnych rodników.
  6. Pamiętajmy, że im dłużej mięso będzie na grillu, tym więcej substancji odżywczych i smakowych traci.

  7. Nigdy nie jedz spalenizny.

Dania na grilla

Na naszych grillach zwykle ląduje mięso, w dodatku tłuste. Jest wiele alternatyw, które są o wiele zdrowsze, jak choćby ryby. Dobrze przygotowana ryba z grilla będzie przepyszna, a przy tym o wiele zdrowsza. Można także przyrządzać drób, chude mięsa jak cielęcinę, a nawet warzywa. Do grillowanych potraw należy używać świeżych ziół, które nie tylko są zdrowe, ale o wiele smaczniejsze niż przyprawy sproszkowane.

Zobacz film: Czy kupowanie gotowego mięsa ma grilla jest bezpieczne? Źródło: Stylowy Magazyn.

Zdrowe przepisy na grilla

  • faszerowany bakłażan

Bakłażana należy pokroić na plastry, delikatnie posolić, a następnie zgrillować. Aby cieszyć się pełnią smaku warto przygotować sos, z którym można go zjeść. W tym celu 1/3 opakowania fety, 3 ząbki czosnku oraz 3 łyżki jogurtu greckiego należy zblendować. I gotowe. 

  • kurczak z Caprese

Filety z kurczaka należy pokroić na równe kawałki i dodatkowo rozbić tłuczkiem, aby były podobnej grubości. Tak przygotowany drób należy doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano i wysmarować 1 łyżką oliwy. Filety położyć na grillu, najlepiej na tacce - w połowie grillowania, po obróceniu ich na drugą stronę należy skropić je miodem i octem balsamicznym. Do mięsa,  na sam koniec, należy dodać sałatę Caprese - koktajlowe pomidorki przekrojone na pół, drobno pokrojoną mozarellę, posiekaną cebulkę szalotkę oraz świeżą bazylię. Sałatka idealnie skomponuje się z delikatnym mięsem, powinna być na grillu chwilkę - tak, by była ciepła, nie gorąca. Całość można doprawić pieprzem. 

  • szaszłyki ze szparagów i sera

Szparagi należy najpierw gotować przez około 2 minuty - warto je obrać z twardych końcówek. Szparagi i ser do grillowania (np. oscypek, halloumi) nadziać na patyki - aby to zrobić należy pokroić je w podobnej wielkości kawałki. Ser grillujemy aż się zarumieni. Do naszej potrawy idealnie sprawdzi się sos pomarańczowy (podgrzane w garnku 4 łyżki dżemu pomarańczowego i 2 łyżki soku z cytryny).

Co grillujesz najczęściej?

Zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki
  • ryba z grilla

Ryby najczęściej grillujemy w postaci steków lub łatwo rozpadających się filetów. Aby nasza ryba pozostała w jednym kawałku najlepiej zawinąć ją w folię aluminiową. Marynatę do ryb można przygotować z oliwy, białego wina, czosnku i soku z cytryny. 

  • tradycyjne szaszłyki

Do przygotowania szaszłyków najlepiej wykorzystać mięso drobiowe. Jego smak urozmaicą warzywa: cukinia, papryka, cebula, bakłażan. Aby wydobyć głębię smaku wszystkie składniki można posmarować marynatą z oliwy, kurkumy, oregano, kolendry i chili. 

  • banany z grilla

Na grillu przygotować można także desery! Popularne są banany - obrane układa się w folii aluminiowej, polewa miodem, posypuje cynamonem. Zawinięte w folię powinny grillować się około 5 minut. Idealnie smakują z lodami!

  • szaszłyki z rabarbaru

Obrane banany i rabarbar kroimy na około 4 centymetrowe kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny i nadziewamy na patyki do szaszłyków. Całość posypujemy cukrem i grillujemy do miękkości (cukier powinien się skarmelizować).

Zobacz film: Co naprawdę znajduje się w mięsie? Źródło: Stylowy ?Magazyn.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
7
1
Polecamy
Przekąski na grilla dla dzieci i dorosłych. Z czego zrobić przekąski na grilla?
Przekąski na grilla dla dzieci i dorosłych. Z czego zrobić przekąski na grilla? Dzień Dobry TVN
Szaszłyki z grilla dla każdego. Jak przygotować tę piknikową przekąskę?
Szaszłyki z grilla dla każdego. Jak przygotować tę piknikową przekąskę? Dzień Dobry TVN
Zdrowe grillowanie. Jak robić to zdrowo oraz jakich błędów nie popełniać?
Zdrowe grillowanie. Jak robić to zdrowo oraz jakich błędów nie popełniać? TVN zdrowie
Święta w wersji light: lżejsze odpowiedniki tradycyjnych potraw
Święta w wersji light: lżejsze odpowiedniki tradycyjnych potraw TVN zdrowie
Komentarze (1)
Karo
W ogóle nie przepadam za grillem. Znajomi co chwila zapraszają, a ja już mam dosyć tych wszystkich kiełbas, marynat i tłustego mięsa. grilla. Już nawet nie o zdrowie chodzi, tylko wiecznie to samo. Muszę w końcu wziąć sprawy w swoje ręce i zaproponować coś innego.
Czytaj całość
Nie przegap
Seks oralny – czym jest stosunek oralny? Najlepsze pozycje w seksie oralnym
Seks oralny – czym jest stosunek oralny? Najlepsze pozycje w seksie oralnym
Czym jest detektor tętna płodu i jak działa? Od kiedy można go używać?
Czym jest detektor tętna płodu i jak działa? Od kiedy można go używać?
Pierwszy rok w przedszkolu? Zobacz, jak uchronić dziecko przed infekcjami
Pierwszy rok w przedszkolu? Zobacz, jak uchronić dziecko przed infekcjami Materiał sponsorowany
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?