Czytasz: Imbir w ciąży – jak działa i jakie są przeciwwskazania?

Imbir w ciąży – jak działa i jakie są przeciwwskazania?

NAN

Fot: anjokan / fotolia.com

Imbir w ciąży to znakomite remedium na poranne mdłości, wzdęcia czy niestrawność. Sprawdza się w trakcie przeziębień, ponieważ działa rozgrzewająco. Poprawia krążenie krwi, ułatwia trawienie i działa moczopędnie, dzięki czemu zmniejsza obrzęki.

Imbir w ciąży to często najlepszy sposób na nudności, ból żołądka czy zgagę. Sprawdza się również w trakcie jesiennych i zimowych chłodów, ponieważ świetnie rozgrzewa i zmniejsza dolegliwości związane z przeziębieniem. W trakcie ciąży warto wprowadzić go do diety nie tylko w postaci przyprawy do potraw, ale również smacznego napoju czy dodatku do słodkich wypieków. Najlepszy jest świeży imbir, który obecnie można bez problemu kupić przez cały rok.

Imbir w ciąży – przeciwwskazania

Spożywania imbiru należy unikać w niektórych sytuacjach, nie tylko w trakcie ciąży. Przede wszystkim nie mogą go jeść osoby uczulone na imbir oraz borykające się z wysokim ciśnieniem krwi. Jest to szczególnie ważne w ciąży, ponieważ nadciśnienie jest bardzo groźne dla przyszłej mamy i rozwijającego się płodu.

Zobacz też: Wysokie ciśnienie w ciąży – objawy. Czy ciśnienie może wzrosnąć w 9. miesiącu?

Imbir nie jest wskazany również osobom cierpiącym na choroby układu pokarmowego, ponieważ może podrażniać błonę śluzową żołądka. Nie może być stosowany przez kobiety borykające się z kamicą żółciową, gdyż nasila wydzielanie żółci. Dolegliwości związane z kamicą żółciową często nasilają się w ciąży, ale leczenie można podjąć dopiero po porodzie. W żadnym wypadku nie wolno stosować imbiru, jeśli u kobiety został stwierdzony stan przedrzucawkowy, nazywany też gestozą.

Nadmiar imbiru w ciąży także nie jest wskazany, ponieważ może powodować nieregularny rytm serca, nudności i zawroty głowy, a także podrażnienia żołądka.

Imbir a ciąża – na co pomaga?

Imbir pomaga w wielu sytuacjach, ale nie wolno spożywać go bez umiaru. Najczęściej imbir stosowany jest na mdłości w ciąży, zwłaszcza w pierwszym trymestrze, kiedy są one najbardziej dokuczliwe. Zmniejsza wydzielanie śliny, działa przeciwwymiotnie i skutecznie łagodzi nudności. Znakomicie sprawdza się także podczas podróży, ponieważ łagodzi dolegliwości związane z chorobą lokomocyjną.

Kłącze imbiru w ciąży można stosować także na przeziębienie. Herbata z imbirem działa rozgrzewająco i przeciwzapalnie, ułatwia zbicie gorączki oraz udrażnia zapchany nos. Imbir skutecznie łagodzi katar i kaszel, a dzięki dużej zawartości mikroelementów wspiera organizm w walce z infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi. Ułatwia też oczyszczanie zatok, co jest szczególnie pomocne w stanach zapalnych. Ma działanie moczopędne, więc dodatkowo przyspiesza usuwanie drobnoustrojów i jednocześnie zapobiega obrzękom.

Herbata imbirowa w ciąży ma także działanie antydepresyjne. Hormonalne zawirowania powodują częste zmiany nastrojów, apatię, drażliwość i płaczliwość, a imbir nie tylko poprawia nastrój, ale też działa łagodnie uspokajająco i poprawia wydajność umysłową. Jest niezastąpiony w atakach migreny, zwłaszcza że ciężarna kobieta nie może stosować większości środków przeciwbólowych.

Imbir warto używać także zewnętrznie. Wystarczy wsmarować kilka kropli soku w bolące miejsce, aby szybko odczuć ulgę, np. w przypadku bólu stawów czy mięśni.

Jak stosować imbir w ciąży?

Imbir cechuje się charakterystycznym, wyrazistym, lekko ostrym smakiem. Można go spożywać na surowo, w wersji suszonej, marynowanej lub kandyzowanej. Świeże kłącza nadają się do dań gotowanych, pieczonych czy duszonych, a także jako dodatek do sałatek, napojów i herbat. Suszony można dodawać do ciast i ciasteczek, konfitur, sosów czy marynat, natomiast marynowany świetnie komponuje się z sushi.

Najprostszy do przygotowania jest wyciąg z imbiru. Napar z imbiru w ciąży pomaga zwłaszcza w przeziębieniach, ponieważ silnie rozgrzewa. Wystarczy zalać plasterek świeżego imbiru szklanką wody i gotować przez około 2 minuty. Płyn należy przecedzić, dodać plasterek cytryny i posłodzić łyżeczką miodu. Imbir na przeziębienie w ciąży można dodawać także do rosołu czy innych potraw mających działanie rozgrzewające.

Bardzo skuteczny na przeziębienie jest syrop z imbiru, który można łatwo przygotować. W tym celu trzeba zetrzeć na tarce 1–2 ząbki czosnku oraz kawałek imbiru (ok. 2 cm). Dodać do tego ok. 150 ml wody, sok z 1/3 cytryny oraz odrobinę miodu. Syrop pić 3 razy dziennie po 2 łyżeczki. Imbir przed spożyciem warto obrać za pomocą zwykłej obieraczki do jarzyn.

Na wzdęcia i mdłości pomoże żucie plasterka imbiru posypanego szczyptą soli. Można też przygotować koktajl bananowo-imbirowy, dodając do niego odrobinę octu jabłkowego i wody kokosowej. Sproszkowanym imbirem można doprawić słodkie wypieki oraz mięsa, zwłaszcza kaczkę, jagnięcinę czy wieprzowinę.

To Cię zainteresuje

Luteina dopochwowa i podjęzykowa w ciąży pomaga w zapłodnieniu i utrzymaniu zarodka Właściwości czystka, dawkowanie, przeciwwskazania i cena Witamina C w ciąży – nadmiar, niedobór, dawkowanie i jej źródła

Jak wybrać imbir?

Najbardziej aromatyczny jest świeży, młody imbir. Znalezienie takiego okazu nie jest trudne, ponieważ różni się od starego imbiru jaśniejszą, bardziej napiętą i pozbawioną plam skórką. Ponadto po przełamaniu jest soczysty i jasny.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
0
0
Więcej na temat
Od kiedy i po co brać kwas foliowy przed ciążą? Czy można go przedawkować?
Co można jeść w ciąży? Jak jeść, żeby za dużo nie przytyć?
Czego nie można jeść i pić w ciąży? Lista owoców, ryb, serów i innych pokarmów
Co powinna zawierać najlepsza dieta dla kobiet ciężarnych i karmiących piersią?
Komentarze (0)
Nie przegap
Czy można słodzić gorącą herbatę miodem? - test
Naturalny antybiotyk z tymianku, który przygotujesz w 5 minut. Idealny na jesień.
Co to jest śmierć kliniczna? Świadectwa osób, które jej doświadczyły
Jakie badania należy wykonać, aby zdiagnozować stan zdrowia?
Skręt kiszek – objawy, przyczyny oraz leczenie
Konizacja szyjki macicy – wskazania, przebieg zabiegu, gojenie i rekonwalescencja