Polub nas na Facebooku
Czytasz: Herbata z pokrzywy – właściwości, zastosowanie, sposób przygotowania
menu
Polub nas na Facebooku

Herbata z pokrzywy – właściwości, zastosowanie, sposób przygotowania

Herbata z pokrzywy

Fot: Madeleine_Steinbach / gettyimages.com

Herbata z pokrzywy to napar ziołowy o wyjątkowo szerokim spektrum zastosowania. Dzięki bogactwu substancji bioaktywnych pokrzywa wzmacnia odporność, zwalcza objawy alergii, oddziałuje korzystnie na układ krwionośny, trawienny, moczowy, poprawia stan skóry, włosów i paznokci.

Pokrzywa zwyczajna to wieloletnia, rozłogowa roślina z gatunku pokrzywowatych, która w stanie dzikim występuje głównie w Europie, Azji, Afryce Północnej i Ameryce Północnej. Osiąga wysokość do 3 m. Porasta żyzne, wilgotne gleby lasów i zarośli, ale można ją też często spotkać na terenach poddanych intensywnej działalności człowieka.

Choć pokrzywa od lat wykorzystywana była z powodzeniem w medycynie ludowej w wielu regionach świata, współcześnie często uważana jest za chwast. Budzi nie najlepsze skojarzenia, ponieważ niespodziewany kontakt z nią zwykle kończy się dotkliwym poparzeniem. Tymczasem warto wzbogacać codzienną dietę o tę roślinę, gdyż dostarcza organizmowi wiele cennych dla zdrowia substancji. Pokrzywę, stosowaną niegdyś np. jako baza do zup, obecnie najczęściej spożywa się w formie przyprawy lub herbaty.

Wartości odżywcze herbaty z pokrzywy

Pokrzywa zawiera znaczne ilości witamin – A, B (w tym B1, B2, B3 i B5), C i K. Stanowi cenne źródło mikro- i makroelementów, w szczególności wapnia, magnezu, żelaza, fosforu i krzemu. W składzie pokrzywy znajdują się także:

  • lektyny, aglutyniny,
  • kwasy organiczne (m.in. mrówkowy, octowy, glikolowy, glicerolowy),
  • flawonoidy,
  • karotenoidy,
  • taniny,
  • fitosterole,
  • alkaloidy,
  • aminy (cholinę, histaminę, serotoninę).

Bogata w powyższe składniki herbata z pokrzywy wykazuje szereg właściwości leczniczych.

Jakie właściwości ma pokrzywa? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Pokrzywa zwyczajna i jej zdrowotne właściwości. Źródło: Dzień Dobry TVN.

Herbata z pokrzywy – właściwości

Napar z pokrzywy – zarówno spożywany w formie herbaty, jak i stosowany miejscowo – wykazuje działanie antyalergiczne. Przeciwdziała objawom kataru siennego. Łagodzi zmiany skórne – świąd, wykwity i inne zmiany zapalne.

Pokrzywa wzmacnia układ odpornościowy organizmu, ma właściwości antybiotyczne. Sporządzona z niej herbata jest pomocna w zwalczaniu infekcji – zarówno bakteryjnych, grzybiczych, jak i niektórych wirusowych.

W związku z działaniem przeciwzapalnym, napar z pokrzywy jest naturalnym środkiem przeciwbólowym przy dolegliwościach związanych z reumatoidalnym zapaleniem stawów. Łagodzi także objawy rwy kulszowej, bóle mięśni czy głowy.

Działanie moczopędne herbaty z pokrzywy

Pokrzywa ma silne działanie moczopędne. Regularne spożywanie sporządzonej z niej herbaty zaleca się osobom cierpiącym na zapalenia dróg moczowych, kamicę nerkową czy łagodny przerost gruczołu krokowego. Pokrzywa jest także remedium na zatrzymywanie wody w organizmie, które może objawiać się obrzękami.

Napar z pokrzywy wykazuje właściwości antytoksyczne. Przyspiesza wydalanie z moczem szkodliwych produktów przemiany materii. Może być pomocny w leczeniu dny moczanowej.

Herbata z pokrzywy a układ sercowo-naczyniowy

Zawarte w pokrzywie substancje obniżają ciśnienie tętnicze, a także poziom cholesterolu i cukru we krwi. W związku z tym regularne spożywanie naparu z tej rośliny ogranicza ryzyko rozwoju zmian miażdżycowych, choroby niedokrwiennej serca czy udaru mózgu. Herbata z pokrzywy, stymulując produkcję czerwonych krwinek, przeciwdziała anemii.

Herbata z pokrywy na trawienie i odchudzanie

Picie naparu z pokrzywy pobudza wydzielanie soków żołądkowych, dzięki czemu przyspiesza trawienie. Jest także pomocne w przypadku nieżytów żołądka czy jelit. W związku z działaniem antyseptycznym, herbata z pokrzywy oczyszcza przewód pokarmowy z substancji toksycznych. Ponadto stanowi skuteczny środek na biegunkę.

Napar z pokrzywy na włosy, skórę i paznokcie

Zawarte w pokrzywie minerały i fitozwiązki są niezbędne do utrzymania właściwego stanu skóry, włosów i paznokci. Nie tylko zapewniają ich zdrowy wygląd, ale też wspomagają leczenie częstych schorzeń. Ze względu na silne właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze napar z pokrzywy warto zastosować jako lekarstwo na trądzik, łupież czy nadmierny łojotok.

Herbata z pokrzywy w ciąży

Pokrzywie tradycyjnie przypisuje się wiele właściwości cennych dla kobiet w ciąży i w okresie laktacji – od naturalnego wzmocnienia odporności, przez działanie moczopędne, które pomaga pozbyć się zbędnych kilogramów, po zwiększenie produkcji pokarmu. Cenny napar może jednak wywoływać niepożądane skutki uboczne. Ponieważ nie przeprowadzono dotąd szczegółowych badań dotyczących wpływu pokrzywy na stan płodu i noworodka, należy zachować ostrożność w jej spożyciu i zasięgnąć porady u specjalisty prowadzącego ciążę.

Przeciwwskazania do spożywania herbaty z pokrzywy

Leczniczy napar silnie oddziałuje na organizm, dlatego jego spożycie w dużych ilościach warto skonsultować z lekarzem. Herbaty z pokrzywy nie należy pić w przypadku niewydolności nerek, zażywania leków na nadciśnienie, cukrzycę lub preparatów zmniejszających krzepliwość krwi. Warto wiedzieć, że przy długotrwałym stosowaniu naparu mogą wystąpić reakcje alergiczne (np. obrzęki powiek) czy bóle brzucha.

Co można przygotować z pokrzywy? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Zastosowanie pokrzywy w kuchni. Źródło: Dzień Dobry TVN.

Jak przyrządzić herbatę z pokrzywy?

Pokrzywa współcześnie dostępna jest na rynku w postaci herbaty ekspresowej. Przygotowuje się ją, zalewając 1 saszetkę szklanką wrzątku i pozostawiając pod przykryciem przez około 10 minut. Zalecana dzienna dawka takiego naparu to 2–3 porcje.

Bardziej wartościowa jest herbata ze świeżych, młodych liści pokrzywy. Zaparza się je nie dłużej niż minutę. Ich ilość powinna być równa jednej łyżeczce suszu (około 5 g) na około 200 ml wody. Uzyskuje się z nich napój o jasnożółtej barwie i intensywnym, cierpkim smaku, który można złagodzić dodatkiem soku z owoców. Walory smakowe naparu można także podnieść, dodając do niego liście mięty.


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
341
10
Polecamy
Właściwości herbaty z bratka. Jak pić bratka na trądzik i odchudzanie?
Właściwości herbaty z bratka. Jak pić bratka na trądzik i odchudzanie? Dzień Dobry TVN
Ostropest plamisty – działanie, właściwości i dawkowanie. Sprawdź, na co pomaga i jak go stosować
Ostropest plamisty – działanie, właściwości i dawkowanie. Sprawdź, na co pomaga i jak go stosować Dzień Dobry TVN
Herbata z imbirem - właściwości, przepis i sposób przygotowania
Herbata z imbirem - właściwości, przepis i sposób przygotowania TVN zdrowie
Pokrzywa zwyczajna – jakie właściwości ma sok i herbata z pokrzywy
Pokrzywa zwyczajna – jakie właściwości ma sok i herbata z pokrzywy TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
 Choroba Alzheimera – objawy, diagnostyka, rokowania
Choroba Alzheimera – objawy, diagnostyka, rokowania
Seks oralny – czym jest stosunek oralny? Najlepsze pozycje w seksie oralnym
Seks oralny – czym jest stosunek oralny? Najlepsze pozycje w seksie oralnym
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Pierwszy rok w przedszkolu? Zobacz, jak uchronić dziecko przed infekcjami
Pierwszy rok w przedszkolu? Zobacz, jak uchronić dziecko przed infekcjami Materiał sponsorowany
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?