Polub nas na Facebooku
Czytasz: Herbata z imbirem – właściwości, sposób przygotowania

Herbata z imbirem – właściwości, sposób przygotowania

Zainteresował Cię ten artykuł?
herbata z imbirem

Fot: kuzelv / gettyimages.com

Herbata z imbirem to napar, który łączy prozdrowotne właściwości obu roślin. Ten rozgrzewający trunek, chętnie spożywany w czasie przeziębienia, okazuje się pomocny w walce z nadwagą, przeciwdziała chorobie lokomocyjnej, hamuje rozwój nowotworów i jest sprawdzonym afrodyzjakiem.

Herbata z imbirem swoje niezwykłe właściwości napar zawdzięcza dwóm orientalnym roślinom: od lat uwielbianej przez Polaków herbacie oraz imbirowi – do niedawna znanemu w Polsce jedynie jako sproszkowana przyprawa, a obecnie zyskującemu popularność w postaci świeżej. Imbir ma bardzo intensywny, pikantny smak, dlatego nie spożywa się go samodzielnie. Stanowi za to doskonały dodatek do potraw, jednocześnie nadaje im dodatkowe walory prozdrowotne. Odpowiednio przyrządzona herbata z imbirem jest bardzo smaczna i stanowi remedium na wiele dolegliwości.

Herbata z imbirem – prozdrowotne właściwości herbaty

Liście herbaty stanowią bogate źródło flawonoidów, alkaloidów i garbników – związków o działaniu prozdrowotnym. Herbaciane napary od tysiącleci zalecane są przez wschodnią medycynę ludową, dzięki epoce wielkich odkryć geograficznych szturmem podbiły cały świat. Współcześnie cieszą się bardzo dobrą opinią światowych organizacji dietetycznych (m.in. polskiego Instytutu Żywności i Żywienia).

Herbata ma działanie rozgrzewające i bakteriobójcze, dzięki czemu warto pić ją przy infekcji górnych dróg oddechowych. Wzmacnia odporność organizmu, więc może być także pomocna w profilaktyce przeziębień czy grypy.

Zawarte w herbacie związki polifenolowe są silnymi przeciwutleniaczami. Z tego względu regularne picie naparu hamuje procesy starzenia, ogranicza ryzyko wielu chorób (m.in. nowotworów), wpływa korzystnie na stan skóry i układu sercowo-naczyniowego.

Substancje zawarte w herbacie wzmacniają i uszczelniają naczynia krwionośne, przeciwdziałają tworzeniu się zakrzepów, obniżają poziom „złego cholesterolu”. Spożywanie herbaty chroni przed rozwojem miażdżycy, ogranicza niebezpieczeństwo choroby niedokrwiennej, zawału serca czy udaru mózgu.

Herbata ma dobroczynny wpływ na układ pokarmowy. Obecne w niej garbniki działają detoksykująco. Teina wzmaga wydzielanie soków trawiennych, dzięki czemu przyspiesza przemianę materii. Herbatę warto pić po ciężkostrawnych posiłkach, a także w czasie diety odchudzającej.

Odpowiednio przygotowana (parzona nie dłużej niż 4–5 minut) herbata działa pobudzająco, usuwa oznaki zmęczenia, poprawia zdolność myślenia i zapamiętywania. Po dłuższym czasie zaparzania ma właściwości uspokajające.

Herbata z imbirem – lecznicza moc imbiru

Obok bogactwa witamin (C, E, B) i minerałów (m.in. wapnia, żelaza, magnezu, potasu, sodu), a także błonnika i białka, imbir zawiera rzadko spotykane w naturze, bardzo cenne dla zdrowia substancje:

• zingiberol, wchodzący w skład olejku eterycznego odpowiedzialnego za zapach rośliny,

• gingerol i zinferon – związki fenolowe, które nadają kłączom ostry, palący smak.

To właśnie ich obecności imbir zawdzięcza wyjątkowe właściwości lecznicze.

Imbir działa przeciwzapalnie i antyseptycznie – zwalcza wiele chorobotwórczych drobnoustrojów, a nawet niektóre wirusy. Odpowiednio przyrządzonym naparem można leczyć łagodne infekcje. Co więcej, imbir działa silnie rozgrzewająco, co jest bardzo pomocne podczas przeziębienia. Dzięki właściwościom odkażającym może być remedium nie tylko na ból gardła, ale i nieprzyjemny zapach w ustach.

Obecne w imbirze substancje mają dobroczynny wpływ na układ trawienny – zarówno jego funkcje fizjologiczne, jak i dolegliwości. Pobudzają apetyt, wspierają produkcję soków żołądkowych, działają rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, poprawiają perystaltykę jelit, łagodzą objawy wzdęcia lub zespołu jelita drażliwego. Przyspieszając przemianę materii, imbir wspomaga odchudzanie.

Imbir to naturalny środek łagodzący nudności i wymioty. Mogą stosować go osoby cierpiące na chorobę lokomocyjną, kobiety w ciąży czy chorzy po narkozie lub w trakcie chemioterapii.

Dzięki silnemu działaniu rozgrzewającemu imbir poprawia krążenie krwi. Wpływa tym samym na lepsze ukrwienie mózgu (podnosi sprawność intelektualną), przeciwdziała chorobie niedokrwiennej serca, zmniejsza prawdopodobieństwo powstawania zakrzepów. Dodatkowo ma właściwości, dzięki którym obniża poziom szkodliwej frakcji cholesterolu (LDL). Pobudzając krążenie, imbir zwiększa także ukrwienie narządów płciowych, dzięki czemu wzmacnia i przedłuża doznania erotyczne.

Związki bioaktywne obecne w imbirze wykazują działanie przeciwbólowe. Łagodzą bóle menstruacyjne, migreny, a także dolegliwości związane z reumatoidalnym zapaleniem stawów.

Podobnie jak herbata, imbir wykazuje działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu jego spożycie redukuje aktywność wolnych rodników. Zapobiega to rozwojowi nowotworów i spowalnia procesy starzenia się organizmu.

Zobacz film: Zalety świeżego imbiru. Źródło: Dzień dobry TVN, X-Bank Gallery

Jak zrobić herbatę z imbirem?

By herbata i imbir zadziałały z całą mocą, napar należy odpowiednio przygotować. W tym celu świeże kłącze (suszony imbir jest pozbawiony wielu wyżej wymienionych właściwości!) ściera się na tarce o drobnych oczkach, by wydobyć z niego sok. Wrzucenie do herbaty kilku plasterków imbiru przyniesie słabsze efekty, ponieważ do naparu nie uwolnią się jego cenne substancje.

Według niektórych źródeł starty imbir zalewa się wrzątkiem, a nawet gotuje na wolnym ogniu. Inne zwracają uwagę, że w temperaturze powyżej 70°C cenne składniki rośliny ulegają zniszczeniu. Najbezpieczniej zatem zalać imbir nieco przestudzoną herbatą, po czym trzymać napar pod przykryciem, by nie wyparowały olejki eteryczne. Prozdrowotne działanie napoju zyskuje na sile z upływem czasu, ale jeśli ma mieć działanie rozgrzewające, warto wypić go, nim wystygnie. Herbatę można posłodzić miodem, co dodatkowo podniesie jej lecznicze walory.

Aby herbata z imbirem wspomogła walkę z infekcją czy bólem, należy pić ją co 2–3 godziny. Nie istnieje ryzyko przedawkowania naparu, aczkolwiek ostrożność powinny zachować osoby cierpiące na wrzody żołądka lub dwunastnicy, refluks itp., a także kobiety w ciąży lub w okresie laktacji.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
36
1
Komentarze (0)
Nie przegap
Sposoby na użądlenie osy - czym okładać opuchliznę?
Sposoby na użądlenie osy - czym okładać opuchliznę?
Jakie stany chorobowe odpowiadają za podwyższone monocyty?
Jakie stany chorobowe odpowiadają za podwyższone monocyty?
Trójglicerydy: ich rola w organizmie, normy, interpretacja wyników i sposoby na obniżenie
Trójglicerydy: ich rola w organizmie, normy, interpretacja wyników i sposoby na obniżenie
Co oznaczają podwyższone limfocyty u dorosłych i dzieci?
Co oznaczają podwyższone limfocyty u dorosłych i dzieci?
Leukocyty w moczu – o czym może świadczyć obecność białych krwinek w moczu?
Leukocyty w moczu – o czym może świadczyć obecność białych krwinek w moczu?
Kreatynina – badanie surowicy krwi – normy i interpretacja wyników 
Kreatynina – badanie surowicy krwi – normy i interpretacja wyników