Polub nas na Facebooku
Czytasz: Herbata - czy jest zdrowa? Co zawiera herbata i jak ją parzyć? Zobacz nieemitowany fragment programu 36,6 °C

Herbata - czy jest zdrowa? Co zawiera herbata i jak ją parzyć? Zobacz nieemitowany fragment programu 36,6 °C

Fot. Prof. Krzysztof Łabuzek w herbaciarni / x-news.pl

Fot. Prof. Krzysztof Łabuzek w herbaciarni / x-news.pl

Polacy bardzo lubią pić herbatę. Smak i właściwości herbaty zależą w dużej mierzy od sposobu jej parzenia, a nie zawsze robimy to dobrze. Jak zatem parzyć herbatę, żeby wydobyć z niej głębię smaku i aromatu? Dowiecie się tego z programu  36,6 °C.

Herbaty różnią się od siebie, ale dobra herbata kosztuje. W przypadku tego produktu bardzo dobrze widać zależność między jakością a ceną. Lepiej wybierać herbaty droższe, a najlepiej - liściaste i sypane. Wtedy widać co pijemy i mamy pełną kontrolę nad jakością. Herbaty ekspresowe nie są zdrowe - często jest to po prostu herbaciany miał.

Zobacz także: Herbata matcha – właściwości lecznicze i zastosowanie. Jak parzyć herbatę matcha?

Profesor Krzysztof Łabuzek osobiście sprawdził, jak powinno się parzyć różne rodzaje herbat, żeby wydobyć z nich głębię smaku i wszystkie właściwości zdrowotne. Dowiecie się tego z nieemitowanego fragmentu programu 36,6 °C, który obejrzycie tylko u nas! A poniżej - mała ściąga, jak powinno się parzyć herbaty.

Zobacz film: Nieemitowany fragment programu 36,6 °C o herbatach. Źródło: 36,6 °C

Herbata czarna

  • zalewamy wrzątkiem,
  • parzymy 3 minuty, jeśli chcemy otrzymać bardziej pobudzający napój,
  • parzymy 5 minut, jeśli chcemy zmniejszyć ilość teiny,
  • przy parzeniu dłuższym niż 5 minut wydzielają się szczawiany i garbniki, które powodują, że będzie gorzka,
  • parzymy tylko raz.

Herbata zielona

  • zalewamy wodą w temperaturze 70-80 stopni, wodą jednokrotnie gotowaną,
  • parzymy 2-3 minuty,
  • herbatę można parzyć 2-3 razy z tych samych listków.

Warto wiedzieć: Zielona herbata – właściwości odchudzające i inne. Parzenie herbaty

Herbata czerwona

  • zalewamy wrzątkiem,
  • parzymy 5-7 minut,
  • przyspiesza trawienie, ale nie powinny jej pić ciężarne i dzieci oraz osoby z wrażliwym układem pokarmowym.

Polecamy: Czerwona herbata – właściwości prozdrowotne i odchudzające. Sposób parzenia i skutki uboczne

Co wolisz?

Zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Herbata biała 

  • zalewamy wodą o temperaturze do 85 stopni,
  • parzymy od 2 do 12 minut - im dłużej parzymy, tym bardziej intensywny smak,
  • robiona jest z najmłodszych listków herbaty, które zawierają najwięcej teiny,
  • ma najwyższą zawartość polifenoli ze wszystkich herbat.

Polecamy: Biała herbata – właściwości i działanie. Jak parzyć białą herbatę?

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
10
0
Polecamy
Jeśli nie kawa to co? Alternatywa dla kawy
Jeśli nie kawa to co? Alternatywa dla kawy Dzień Dobry TVN
Zielona kawa – recepta na zdrowie i piękną sylwetkę?
Zielona kawa – recepta na zdrowie i piękną sylwetkę? Dzień Dobry TVN
Zielona herbata – właściwości odchudzające i inne. Parzenie herbaty
Zielona herbata – właściwości odchudzające i inne. Parzenie herbaty TVN zdrowie
Sencha – właściwości i sposób parzenia japońskiej zielonej herbaty
Sencha – właściwości i sposób parzenia japońskiej zielonej herbaty TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Co gwarantuje Karta Praw Pacjenta?
Co gwarantuje Karta Praw Pacjenta? Materiał sponsorowany
Czy temperatura prania ma znaczenie?
Czy temperatura prania ma znaczenie? Materiał sponsorowany
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik Materiał sponsorowany
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?
Wysoki puls: co oznacza i kiedy występuje?
Wysoki puls: co oznacza i kiedy występuje?