Polub nas na Facebooku
Czytasz: Herbata - czy jest zdrowa? Co zawiera herbata i jak ją parzyć? Zobacz nieemitowany fragment programu 36,6 °C
menu
Polub nas na Facebooku

Herbata - czy jest zdrowa? Co zawiera herbata i jak ją parzyć? Zobacz nieemitowany fragment programu 36,6 °C

Fot. Prof. Krzysztof Łabuzek w herbaciarni / x-news.pl

Fot. Prof. Krzysztof Łabuzek w herbaciarni / x-news.pl

Polacy bardzo lubią pić herbatę. Smak i właściwości herbaty zależą w dużej mierzy od sposobu jej parzenia, a nie zawsze robimy to dobrze. Jak zatem parzyć herbatę, żeby wydobyć z niej głębię smaku i aromatu? Dowiecie się tego z programu  36,6 °C.

Herbaty różnią się od siebie, ale dobra herbata kosztuje. W przypadku tego produktu bardzo dobrze widać zależność między jakością a ceną. Lepiej wybierać herbaty droższe, a najlepiej - liściaste i sypane. Wtedy widać co pijemy i mamy pełną kontrolę nad jakością. Herbaty ekspresowe nie są zdrowe - często jest to po prostu herbaciany miał.

Zobacz także: Herbata matcha – właściwości lecznicze i zastosowanie. Jak parzyć herbatę matcha?

Profesor Krzysztof Łabuzek osobiście sprawdził, jak powinno się parzyć różne rodzaje herbat, żeby wydobyć z nich głębię smaku i wszystkie właściwości zdrowotne. Dowiecie się tego z nieemitowanego fragmentu programu 36,6 °C, który obejrzycie tylko u nas! A poniżej - mała ściąga, jak powinno się parzyć herbaty.

Zobacz film: Nieemitowany fragment programu 36,6 °C o herbatach. Źródło: 36,6 °C

Herbata czarna

  • zalewamy wrzątkiem,
  • parzymy 3 minuty, jeśli chcemy otrzymać bardziej pobudzający napój,
  • parzymy 5 minut, jeśli chcemy zmniejszyć ilość teiny,
  • przy parzeniu dłuższym niż 5 minut wydzielają się szczawiany i garbniki, które powodują, że będzie gorzka,
  • parzymy tylko raz.

Herbata zielona

  • zalewamy wodą w temperaturze 70-80 stopni, wodą jednokrotnie gotowaną,
  • parzymy 2-3 minuty,
  • herbatę można parzyć 2-3 razy z tych samych listków.

Warto wiedzieć: Zielona herbata – właściwości odchudzające i inne. Parzenie herbaty

Herbata czerwona

  • zalewamy wrzątkiem,
  • parzymy 5-7 minut,
  • przyspiesza trawienie, ale nie powinny jej pić ciężarne i dzieci oraz osoby z wrażliwym układem pokarmowym.

Polecamy: Czerwona herbata – właściwości prozdrowotne i odchudzające. Sposób parzenia i skutki uboczne

Co wolisz?

Zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Herbata biała 

  • zalewamy wodą o temperaturze do 85 stopni,
  • parzymy od 2 do 12 minut - im dłużej parzymy, tym bardziej intensywny smak,
  • robiona jest z najmłodszych listków herbaty, które zawierają najwięcej teiny,
  • ma najwyższą zawartość polifenoli ze wszystkich herbat.

Polecamy: Biała herbata – właściwości i działanie. Jak parzyć białą herbatę?

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
10
0
Polecamy
Sencha – właściwości i sposób parzenia japońskiej zielonej herbaty
Sencha – właściwości i sposób parzenia japońskiej zielonej herbaty TVN zdrowie
Zielona herbata – właściwości odchudzające i inne.
Parzenie herbaty
Zielona herbata – właściwości odchudzające i inne. Parzenie herbaty TVN zdrowie
Parzenie i właściwości żółtej herbaty
Parzenie i właściwości żółtej herbaty Dzień Dobry TVN
Parzenie i właściwości herbaty oolong
Parzenie i właściwości herbaty oolong Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Postaw kręgosłup na nogi. Co zrobić, aby plecy przestały boleć?
Postaw kręgosłup na nogi. Co zrobić, aby plecy przestały boleć? Materiał sponsorowany
Pierwsza pomoc przy zespole suchego oka
Pierwsza pomoc przy zespole suchego oka Materiał sponsorowany
Jak chronić skórę przed słońcem?
Jak chronić skórę przed słońcem?
"Taki trening jest bardziej treściwy i konkretny" - zapytaliśmy eksperta, dlaczego warto postawić na trening online?
"Taki trening jest bardziej treściwy i konkretny" - zapytaliśmy eksperta, dlaczego warto postawić na trening online?
Zioła na menopauzę – które łagodzą nieprzyjemne objawy przekwitania?
Zioła na menopauzę – które łagodzą nieprzyjemne objawy przekwitania?
Ocet spirytusowy- właściwości i zastosowanie. Do czego można go użyć?
Ocet spirytusowy- właściwości i zastosowanie. Do czego można go użyć?