Polub nas na Facebooku
Czytasz: Guma ksantanowa - spożywcza, w kosmetykach. Zastosowanie i wpływ na zdrowie 
menu
Polub nas na Facebooku

Guma ksantanowa - spożywcza, w kosmetykach. Zastosowanie i wpływ na zdrowie 

Chleb paczkowany wolny od glutenu.

Fot. chameleonseye / Getty Images

Guma ksantanowa jest popularnym dodatkiem do żywności zapewniającym odpowiednią strukturę i konsystencję produktów żywnościowych. Może stanowić zamiennik tłuszczu w beztłuszczowych dressingach do sałatek. Ksantan jest szeroko wykorzystywany w produkcji pieczywa bezglutenowego, któremu nadaje pożądaną lepkość.  

Guma ksantanowa należy do jednych z najpopularniejszych dodatków do żywności. Pełni rolę emulgatora, stabilizatora i zagęstnika, dzięki czemu pojawia się w składzie takich produktów, jak sosy, dressingi, dżemy, marmolady. Dodawana jest również do preparatów kosmetycznych.

Guma ksantanowa - co to jest?

Guma ksantanowa, określana inaczej jako ksantan, jest polisacharydem (inaczej cukrem złożonym, wielocukrem) zbudowanym z glukozy, mannozy oraz kwasów: glukuronowego, octowego, pirogronowego. Jest otrzymywana w wyniku enzymatycznej syntezy węglowodanów pod wpływem bakterii Xanthomonas campestris. Guma ksantanowa znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. Stanowi jeden z najpopularniejszych dodatków do żywności stosowanych w Unii Europejskiej i USA. 

Ma postać białego proszku powstającego w wyniku wysuszenia, a następnie zmielenia substancji wytworzonej przez bakterie. Guma ksantanowa cechuje się wysoką lepkością, która w niewielkim stopniu jest zależna od pH środowiska i jego temperatury. Dodatek gumy ksantanowej do roztworów nie powoduje utraty ich właściwości w wyniku mieszania, zamrażania i rozmrażania. Guma ksantanowa samodzielnie nie tworzy żelu, jednak w połączeniu z mączką chleba świętojańskiego uzyskuje się elastyczną i sprężystą masę o dużej odporności na zrywanie.

Guma ksantanowa spożywcza - zastosowanie

Guma ksantanowa znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Należy do popularnych dodatków do żywności, gdyż posiada właściwości emulgujące, zagęszczające i stabilizujące. Jej działanie polega na stworzeniu i utrzymaniu jednorodnej emulsji, czyli mieszaniny dwóch lub więcej składników. Ponadto guma ksantanowa zapewnia utrzymanie właściwej struktury produktu oraz odpowiednią kleistość, lepkość i konsystencję. Ksantan w przemyśle spożywczym oznaczany jest symbolem E415. Występuje w produktach przemysłowo przetworzonych, m.in. w sterylizowanych konserwach, mrożonkach oraz przekąskach. 

Zobaczcie, co jeszcze producenci dodają do żywności. Lista szkodliwych E jest bardzo długa:

Zobacz film: Chemia w żywności. Lista szkodliwych E. Źródło: Co nas truje

Guma ksantanowa dodawana jest do galaretek, produktów mlecznych, dżemów, marmolad, kisieli owocowych, sosów pomidorowych, musztard, słodyczy, polew do ciast i deserów, płatków zbożowych, a także do żywności bezglutenowej oraz przeznaczonej dla dzieci i niemowląt. Guma ksantanowa jest dobrym emulgatorem, dzięki czemu przyczynia się do spajania wody z tłuszczami zapobiegając ich rozwarstwianiu. Z tego powodu ksantan nierzadko stanowi dodatek służący stabilizowaniu sosów, kremów i dressingów. Guma ksantanowa wykorzystywana jest również jako zamiennik tłuszczu w dressingach do sałatek. Wykazuje korzystne działanie na wyroby cukiernicze, gdyż ograniczania wyciekanie wody i rozmiękanie ciasta. 

Guma ksantanowa cechuje się stabilnością i odpornością na warunki środowiska oraz procesy fizyczne, dlatego stosowana jest do zagęszczania silnie kwaśnych i zasadowych roztworów, a także jako składnik produktów zamrożonych oraz przeznaczonych do obróbki termicznej. Dodatek ksantanu do lodów przyczynia się do nadania im kremowej gładkości, gdyż przeciwdziała tworzeniu się kryształków lodu, które są wyczuwalne w trakcie spożywania produktu. Guma ksantanowa jest również powszechnie stosowana w produkcji pieczywa bezglutenowego ze względu na nadawanie ciastu pożądanej lepkiej konsystencji, za którą w zwykłych produktach odpowiada gluten.

Guma ksantanowa w kosmetyce

Guma ksantanowa jest wykorzystywana w przemyśle kosmetycznym, gdyż ma korzystny wpływ na konsystencję preparatu. Przyczynia się do jego zagęszczenia oraz zwiększenia lepkości i plastyczności. Guma ksantanowa stanowi dodatek do takich kosmetyków, jak: szampony, pasty do zębów, płyny do mycia, kremy do twarzy oraz emulsje do ciała. Ksantan stosowany jest również jako składnik tuszów do rzęs, dzięki czemu maskara jest trwalsza i nie rozpływa się.

Guma ksantanowa - szkodliwość i wpływ na zdrowie

Guma ksantanowa jest bezpiecznym dodatkiem do żywności, chociaż nie została ustalona jej dzienna maksymalna dawka do spożycia. O nieszkodliwości gumy ksantanowej świadczy fakt, że jest dodawana do żywności przeznaczonej dla dzieci i niemowląt. Ksantan otrzymywany jest z kukurydzy, pszenicy i soi. Z tego powodu produkty żywnościowe zawierające gumę ksantanową nie powinny pojawić się w diecie osób z alergią na te składniki. Ksantan spożywany w nadmiarze (podobnie jak każda inna substancja) może doprowadzić do zatrucia pokarmowego oraz przyczynić się do wystąpienia takich objawów jak: wysypka, biegunki i wzdęcia. Jest to substancja nie trawiona przez przewód pokarmowy, dlatego ryzyko jej przedawkowania jest niewielkie. Guma ksantanowa ma również korzystny wpływ na zdrowie, gdyż utrudnia wchłanianie cholesterolu z jelit do krwi. Ulega pęcznieniu w żołądku, dzięki czemu przynosi szybkie uczucie sytości.

Guma ksantanowa - gdzie kupić?

Guma ksantanowa jest produktem dostępnym w sprzedaży stacjonarnej i internetowej. Ma postać proszku o kremowej barwie, który wykorzystywany jest do poprawy konsystencji produktów. Guma ksantanowa stosowana jest m.in. do zagęszczania sosów oraz w produkcji domowych lodów. Cena ksantanu waha się w granicach od kilku do kilkunastu złotych. 

Czy wiesz, jak zdrowo się odżywiać? Sprawdź swoją wiedzę!

Odpowiedz na 7 pytań
Rozpocznij quiz
Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
12
1
Polecamy
Karagen - stabilizator w przemyśle spożywczym.
Właściwości, zastosowanie, wpływ na zdrowie 
Karagen - stabilizator w przemyśle spożywczym. Właściwości, zastosowanie, wpływ na zdrowie  TVN zdrowie
Guma gellan - dodatek do żywności i preparatów kosmetycznych.
Czy jest bezpieczna dla zdrowia?
Guma gellan - dodatek do żywności i preparatów kosmetycznych. Czy jest bezpieczna dla zdrowia? TVN zdrowie
Syrop glukozowo-fruktozowy – skład i wpływ na zdrowie.
Źródła syropu glukozowo-fruktozowego
Syrop glukozowo-fruktozowy – skład i wpływ na zdrowie. Źródła syropu glukozowo-fruktozowego Dzień Dobry TVN
Liofilizacja – co to jest i na czym polega?
Liofilizacja – co to jest i na czym polega? Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Zwężenie przestrzeni międzykręgowej – czy jest niebezpieczne?
Zwężenie przestrzeni międzykręgowej – czy jest niebezpieczne?
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia