Polub nas na Facebooku
Czytasz: Grzyby w zalewie octowej – jak je przygotować?
menu
Polub nas na Facebooku

Grzyby w zalewie octowej – jak je przygotować?

Kurki w zalewie octowej

Fot: Elena Moskalenko / gettyimages.com

Koniec lata i początek jesieni to najlepszy czas na robienie przetworów. Warto pamiętać, że można je przygotować nie tylko z owoców i warzyw, ale także z grzybów, których tym okresie jest już całkiem sporo. Choć sposobów na przetwory z grzybami w roli głównej jest bardzo wiele, to największą popularnością cieszą się grzyby w occie. Jak je przygotować?

Grzyby stanowią doskonałe urozmaicenie naszej codziennej diety. Można z nich przygotowywać sosy, marynować, a suszone dodawać do zup czy farszów. Warto jednak pamiętać, że na walorach smakowych zalety grzybów się nie kończą.

Grzyby – wartości odżywcze

Zawarty w grzybach beta-glukan poprawia trawienie, obniża poziom glukozy i chroni przed rozwojem cukrzycy typu 2. Najwięcej mają go grzyby shiitake oraz boczniaki. W bardziej popularnych gatunkach, czyli tych które przynosimy z lasu znajdziemy przede polifenole oraz śladowe ilości karotenoidów (związek ten występuje przede wszystkim w grzybach o zabarwieniu żółto-pomarańczowym, czyli np. w kurkach). Związki te wykazują działanie przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe (zwalczają wolne rodniki, które przyczyniają się powstawania w organizmie zmian nowotworowych). Wspomagają także działanie układa krążenia oraz regulują ciśnienie tętnicze. Karotenoidy dodatkowo mają korzystny wpływ na skórę oraz chronią przez rozwojem AMD, czyli zwyrodnienia plamki żółtej.

Redakcja poleca:
OCZYwiście dieta. Co jeść, żeby mieć dobry wzrok?  Materiał sponsorowany
Dlaczego się topimy? Ratownik: zawodzą nas umiejętności i... psychika
10 zdrowotnych właściwości kardamonu. Na problemy trawienne i na potencję!

Grzyby dostarczają sporo białka oraz witamin z grupy B (przede wszystkim B1 i B2). Te ostanie mają korzystny wpływ na wygląd skóry, włosów oraz paznokci. Dodatkowo oddziałują na układ nerwowy i pomagają zredukować stres.

Grzyby – które są najlepsze do marynowania?

Wbrew pozorom nie każdy grzyb nadaje się do zamarynowania. Najlepiej nadają się do tego młode i twarde grzyby, np. kurki, koźlaki czy maślaki. W przypadku suszenia kluczowe znaczenie ma zawartość wody. Najlepiej nadają się do tego te, które mają jej najmniej. Będą to borowiki, kurki oraz podgrzybki.

Zobacz film i dowiedz się wszystkiego, co warto wiedzieć o grzybach!

Zobacz film: Fakty i mity na temat grzybów. Źródło: Stylowy Magazyn

Grzyby – kiedy mogą szkodzić

Mimo że grzyby doskonale smakują, poprawiają smak potraw i dostarczają cennych substancji odżywczych, to nie można przesadzać z ich ilością. Grzyby zawierają sporo chityny. To właśnie za jej sprawą – po zjedzeniu grzybów – część z nas czuje się ciężko. Związek ten sprawia, że organizm ma spory problem ze strawieniem grzybów. Szczególną ostrożność powinny zachować te osoby, które mają problemy z układem pokarmowym. Dokucza im zgaga lub mają zaburzenia trawienia. Ze względu na chitynę grzybów nie można podawać dzieciom. Ich układ pokarmowy nie jest jeszcze dość sprawny i grzyby mogą wywołać w nim spore spustoszenie. Z wprowadzaniem grzybów do diety dziecka najlepiej poczekać aż skończy ono dziesięć lat.

Grzyby w zalewie octowej – przepis

Sposobów na podanie grzybów jest wiele. Jednym z popularniejszych są grzyby w zalewie. Poniżej znajdziecie prosty przepis na grzyby w zalewie octowej.

  • 1 kg grzybów
  • ok. 2 i 1/2 szklanki wody.

Składniki na zalewę octową:

  • 2 szklanki wody;
  • 1/2 szklanki octu;
  • 2 średnie cebule;
  • 1 łyżka soli;
  • 1 łyżeczka cukru;
  • 2-3 liście laurowe;
  • 2-4 4 kuleczki ziela angielskiego;
  • ziarenka gorczycy (płaska łyżeczka).

Grzyby oczyszczamy i dokładnie myjemy. Następnie wkładamy je do wysokiego garnka zalewamy małą ilością wody (kapelusze powinny znajdować się pod wodą), solimy i gotujemy przez 10 minut. W drugim garnku przygotowujemy zalewę. Wlewamy wodę, ocet, dodajemy pokrojoną cebulę oraz przyprawy i zagotowujemy. Obgotowane grzyby odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Tak przygotowane grzyby wkładamy do wygotowanych wcześniej słoiczków i zalewamy gorącą marynatą octową i dobrze zamykamy. Słoiki obracamy do góry nogami lub pasteryzujemy w dużym garze przez około 15 minut.

Przepis pochodzi ze strony mojegotowanie.pl

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
2
0
Polecamy
Pieprznik jadalny (kurka) – jakie wartości odżywcze ma grzyb?
Jak go rozpoznać i jak podawać?
Pieprznik jadalny (kurka) – jakie wartości odżywcze ma grzyb? Jak go rozpoznać i jak podawać? TVN zdrowie
Grzyby – dlaczego warto wprowadzić je do diety?
Jakie wartości odżywcze mają grzyby?
Ile mają kalorii?
Grzyby – dlaczego warto wprowadzić je do diety? Jakie wartości odżywcze mają grzyby? Ile mają kalorii? TVN zdrowie
Grzyby kiszone – jak je przygotować?
Jakie rodzaje najlepiej wybrać?
Grzyby kiszone – jak je przygotować? Jakie rodzaje najlepiej wybrać? Dzień Dobry TVN
Koźlarz białawy, inaczej kozak – jak można go przyrządzić
Koźlarz białawy, inaczej kozak – jak można go przyrządzić Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Choroba Hashimoto - skąd się bierze? Przyczyny, objawy, najlepsza dieta i leczenie
Choroba Hashimoto - skąd się bierze? Przyczyny, objawy, najlepsza dieta i leczenie
Ekspert: Samo ukłucie kleszcza to za mało, aby zrobić badania. Konieczne są jeszcze objawy
Ekspert: Samo ukłucie kleszcza to za mało, aby zrobić badania. Konieczne są jeszcze objawy
Obsesja na punkcie zdrowego jedzenia - sprawdź, czy ortoreksja zaczyna być twoim problemem
Obsesja na punkcie zdrowego jedzenia - sprawdź, czy ortoreksja zaczyna być twoim problemem
Domowe przetwory. Jak zatrzymać w nich więcej witamin?
Domowe przetwory. Jak zatrzymać w nich więcej witamin?
Fala upałów w Polsce. Wysoka temperatura jest niebezpieczna dla zdrowia. Jak uniknąć odwodnienia, co robić w razie zasłabnięcia?
Fala upałów w Polsce. Wysoka temperatura jest niebezpieczna dla zdrowia. Jak uniknąć odwodnienia, co robić w razie zasłabnięcia?
Miażdżyca może wywołać objawy psychiczne już po 50. roku życia. Do czego może doprowadzić, kiedy rozwija się w mózgu?
Miażdżyca może wywołać objawy psychiczne już po 50. roku życia. Do czego może doprowadzić, kiedy rozwija się w mózgu?