Polub nas na Facebooku
Czytasz: Grzyby mun – właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie

Grzyby mun – właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie

Zainteresował Cię ten artykuł?
grzyby mun

Fot. gkrphoto / Getty Images

Grzyby mun, nazywane także chińskimi smardzami, to niezwykle popularny składnik potraw kuchni azjatyckiej. W tradycyjnej medycynie chińskiej cenione są za szereg właściwości prozdrowotnych i od setek lat wykorzystywane są w leczeniu licznych schorzeń. W Polsce dostępne są głównie w formie suszonej.

Botaniczna nazwa grzybów mun to uszaki bzowe, ponieważ kształtem przypominają one ludzkie uszy. Najczęściej rosną na pniach czarnego bzu. Grzyby mun porastają także wierzby, akacje i buki. Rozwijają się na martwych lub osłabionych drzewach. Najobficiej występują w okresie wiosennym. Spotkać je można głównie na terenie Azji Wschodniej. Są tam także celowo uprawiane ze względu na ich szerokie zastosowanie w kuchni i medycynie niekonwencjonalnej. Światowa produkcja grzybów mun wynosi obecnie około pół miliona ton rocznie.

Grzyby mun – charakterystyka

Świeże grzyby mun mają brunatny kolor, są cienkie, elastyczne, o galaretowatej konsystencji. Ich owocniki są powyginane i osiągają średnicę 2–10 cm. Zwykle są zrośnięte w kępki i często nie mają trzonów (albo tak krótkie, że niemal niewidoczne). Do pnia grzyby przyrastają bokiem lub spodem miseczki owocnika.

Po ususzeniu grzyby mun kurczą się mniej więcej pięciokrotnie i przybierają czarno-szarą barwę. Namoczone w wodzie odzyskują pierwotne właściwości. Mają chrupką, sprężystą konsystencję i łagodny, niezbyt wyrazisty smak. Zaletą grzybów mun jest jednak to, że bardzo dobrze chłoną smaki i zapachy towarzyszących im produktów. Dzięki temu doskonale podkreślają walory przyrządzanych dań.

Suszone grzyby mun są łatwo dostępne w Polsce, zarówno w sklepach z żywnością orientalną, jak i w supermarketach. W porównaniu z grzybami krajowymi są stosunkowo niedrogie.

Skład i wartości odżywcze grzybów mun

Świeże owocniki grzybów mun w 90% składają się z wody. Po ususzeniu, około 40% ich masy stanowi błonnik, 25% to cukry, 14% – białka (bogate w aminokwasy egzogenne – niesyntetyzowane przez organizm), a 1,2% – tłuszcze. Grzyby mun zawierają pewne ilości witamin (przede wszystkim witaminy z grupy B oraz witaminę D), substancji mineralnych (głównie potasu i wapnia, a także magnezu, fosforu, krzemu i sodu) oraz liczne związki polifenolowe (substancje o silnym działaniu antyoksydacyjnym). Wartość energetyczna 100 g suchej masy to 306 kcal.

Zobacz film: Leczenie przez jedzenie - produkty, które leczą. Źródło: W dobrym stylu

Grzyby mun – właściwości prozdrowotne

Właściwości prozdrowotne grzybów mun doceniano w Chinach już w starożytności. Suszono je wówczas na słońcu i spożywano jako remedium na liczne dolegliwości. Zgodnie z chińską tradycją grzyby mun oddziałują leczniczo m.in. na bóle zębów, brzucha i serca, regenerują skórę i włosy, poprawiają nastrój. Do europejskiej medycyny ludowej grzyby mun trafiły w XIX w. jako skuteczny materiał do okładów stosowanych w stanach zapalnych oczu i szyi. W tym samym czasie podjęto próby wytworzenia z owocników preparatów kosmetycznych.

Chińczycy przypisują grzybom mun szereg prozdrowotnych cech. Niektóre z nich zostały potwierdzone różnego rodzaju badaniami naukowymi. Za najcenniejszą dowiedzioną właściwość uznaje się korzystny wpływ na układ krążenia. Zawarte w grzybach mun substancje zmniejszają krzepliwość krwi, dzięki czemu:

  • poprawiają krążenie,
  • obniżają ciśnienie tętnicze,
  • rozrzedzają krew,
  • zapobiegają zatorom, zawałom, udarom i arteriosklerozie,
  • ograniczają ryzyko choroby niedokrwiennej serca,
  • przeciwdziałają tzw. chromaniu przestankowemu.

Grzyby mun stanowią źródło substancji, które stymulują system odpornościowy i działają przeciwzapalnie. Dlatego ich stała obecność w diecie może przeciwdziałać niektórym chorobom. W przypadku infekcji m.in. łagodzą kaszel i działają kojąco na podrażnioną błonę śluzową.

Ze względu na sporą zawartość przeciwutleniaczy grzyby mun wykazują działanie antyoksydacyjne. Hamują procesy starzenia się organizmu, zmiany nowotworowe, rozwój miażdżycy i schorzeń zwyrodnieniowych, takich jak choroba Parkinsona czy Alzheimera.

Jako bogate źródło błonnika grzyby mun są zalecanym produktem dla osób, które starają się o utratę zbędnych kilogramów. Błonnik wpływa korzystnie na przemianę materii, poprawia perystaltykę jelit, stymuluje spalanie rezerw tłuszczu, a także na długo zapewnia uczucie sytości, dzięki czemu można uniknąć podjadania między posiłkami.

Jak przygotować grzyby mun?

Grzyby mun wykorzystywane są przede wszystkim do dań azjatyckich. Stanowią jeden z podstawowych składników wegetariańskich potraw kuchni dalekowschodniej – chińskiej, tajskiej, malezyjskiej czy indonezyjskiej. Są doskonałym dodatkiem do sosów, zup, gulaszów, farszów do sajgonek czy pierogów, a także dań typu stir-frying (z ang. – smażenie w ruchu) z woka. Warto łączyć je z ryżem czy makaronem ryżowym. Ze względu na właściwości smakowe świetnie komponują się z wyrazistymi przyprawami – czosnkiem, chili, curry, sosem sojowym.

Przed wykorzystaniem grzyby mun należy moczyć w gorącej wodzie przez mniej więcej 20 minut, pamiętając, że kilkukrotnie zwiększą przy tym objętość (trzeba włożyć je do odpowiednio dużego naczynia). Następnie dobrze jest je wypłukać i pokroić w cienkie paseczki – wówczas najlepiej wtopią się w danie, wchłaniając jego smak. Grzyby mun dodaje się do potraw na 10 minut przed końcem ich przygotowania – tyle czasu potrzebują, by uzyskać wyjątkową, chrupką konsystencję.

Zobacz film: Ciekawostki na temat grzybów. Źródło: X-Bank Gallery


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
1
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Nadciśnienie tętnicze a zaburzenia erekcji - czy to ma związek? Wszystko, co musicie wiedzieć o nadciśnieniu
Nadciśnienie tętnicze a zaburzenia erekcji - czy to ma związek? Wszystko, co musicie wiedzieć o nadciśnieniu
Pudding chia – składniki i przepis. Wartość odżywcza i właściwości nasion chia
Pudding chia – składniki i przepis. Wartość odżywcza i właściwości nasion chia
Ejakulacja – damskie wytryski, brak wytrysku, ejakulacja przedwczesna
Ejakulacja – damskie wytryski, brak wytrysku, ejakulacja przedwczesna
Apteczka samochodowa – czy jest obowiązkowym wyposażeniem auta?
Apteczka samochodowa – czy jest obowiązkowym wyposażeniem auta?
Medycyna podróży. Wszystko, co musisz wiedzieć przed wyjazdem na wakacje
Medycyna podróży. Wszystko, co musisz wiedzieć przed wyjazdem na wakacje
Nowa choroba psychiczna na liście WHO. W Polsce chorych jest ponad 2 miliony!
Nowa choroba psychiczna na liście WHO. W Polsce chorych jest ponad 2 miliony!