Polub nas na Facebooku
Czytasz: Grzyby mun – właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie
menu
Polub nas na Facebooku

Grzyby mun – właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie

grzyby mun

Fot. gkrphoto / Getty Images

Grzyby mun, nazywane także chińskimi smardzami, to niezwykle popularny składnik potraw kuchni azjatyckiej. W tradycyjnej medycynie chińskiej cenione są za szereg właściwości prozdrowotnych i od setek lat wykorzystywane są w leczeniu licznych schorzeń. W Polsce dostępne są głównie w formie suszonej.

Botaniczna nazwa grzybów mun to uszaki bzowe, ponieważ kształtem przypominają one ludzkie uszy. Najczęściej rosną na pniach czarnego bzu. Grzyby mun porastają także wierzby, akacje i buki. Rozwijają się na martwych lub osłabionych drzewach. Najobficiej występują w okresie wiosennym. Spotkać je można głównie na terenie Azji Wschodniej. Są tam także celowo uprawiane ze względu na ich szerokie zastosowanie w kuchni i medycynie niekonwencjonalnej. Światowa produkcja grzybów mun wynosi obecnie około pół miliona ton rocznie.

Grzyby mun – charakterystyka

Świeże grzyby mun mają brunatny kolor, są cienkie, elastyczne, o galaretowatej konsystencji. Ich owocniki są powyginane i osiągają średnicę 2–10 cm. Zwykle są zrośnięte w kępki i często nie mają trzonów (albo tak krótkie, że niemal niewidoczne). Do pnia grzyby przyrastają bokiem lub spodem miseczki owocnika.

Redakcja poleca:
Zapalenie gardła u dzieci i dorosłych - jak złagodzić ból domowymi sposobami?
Dieta eliminacyjna – na czym polega i kiedy jest zalecana?
Szczepienia na COVID-19. Rząd zmienia harmonogram szczepień

Po ususzeniu grzyby mun kurczą się mniej więcej pięciokrotnie i przybierają czarno-szarą barwę. Namoczone w wodzie odzyskują pierwotne właściwości. Mają chrupką, sprężystą konsystencję i łagodny, niezbyt wyrazisty smak. Zaletą grzybów mun jest jednak to, że bardzo dobrze chłoną smaki i zapachy towarzyszących im produktów. Dzięki temu doskonale podkreślają walory przyrządzanych dań.

Suszone grzyby mun są łatwo dostępne w Polsce, zarówno w sklepach z żywnością orientalną, jak i w supermarketach. W porównaniu z grzybami krajowymi są stosunkowo niedrogie.

Skład i wartości odżywcze grzybów mun

Świeże owocniki grzybów mun w 90% składają się z wody. Po ususzeniu, około 40% ich masy stanowi błonnik, 25% to cukry, 14% – białka (bogate w aminokwasy egzogenne – niesyntezowane przez organizm), a 1,2% – tłuszcze. Grzyby mun zawierają pewne ilości witamin (przede wszystkim  z grupy B oraz D), substancji mineralnych (głównie potasu i wapnia, a także magnezu, fosforu, krzemu i sodu) oraz liczne związki polifenolowe (substancje o silnym działaniu antyoksydacyjnym). Wartość energetyczna 100 g suchej masy to 306 kcal.

Zobacz film: Leczenie przez jedzenie - produkty, które leczą. Źródło: W dobrym stylu

Grzyby mun – właściwości prozdrowotne

Właściwości prozdrowotne grzybów mun doceniano w Chinach już w starożytności. Suszono je wówczas na słońcu i spożywano jako remedium na liczne dolegliwości. Zgodnie z chińską tradycją grzyby mun oddziałują leczniczo m.in. na bóle zębów, brzucha i serca, regenerują skórę i włosy, poprawiają nastrój. Do europejskiej medycyny ludowej grzyby mun trafiły w XIX w. jako skuteczny materiał do okładów stosowanych w stanach zapalnych oczu i szyi. W tym samym czasie podjęto próby wytworzenia z owocników preparatów kosmetycznych.

Chińczycy przypisują grzybom mun szereg prozdrowotnych cech. Niektóre z nich zostały potwierdzone różnego rodzaju badaniami naukowymi. Za najcenniejszą dowiedzioną właściwość uznaje się korzystny wpływ na układ krążenia. Zawarte w grzybach mun substancje zmniejszają krzepliwość krwi, dzięki czemu:

  • poprawiają krążenie,
  • obniżają ciśnienie tętnicze,
  • rozrzedzają krew,
  • zapobiegają zatorom, zawałom, udarom i arteriosklerozie,
  • ograniczają ryzyko choroby niedokrwiennej serca,
  • ograniczają objawy tzw. chromania przestankowego.

Grzyby mun stanowią źródło substancji, które stymulują system odpornościowy i działają przeciwzapalnie. Dlatego ich stała obecność w diecie może przeciwdziałać niektórym chorobom. W przypadku infekcji m.in. łagodzą kaszel i działają kojąco na podrażnioną błonę śluzową.

Ze względu na sporą zawartość przeciwutleniaczy grzyby mun wykazują działanie antyoksydacyjne. Spowalniają procesy starzenia się organizmu, zmiany nowotworowe, rozwój miażdżycy i schorzeń zwyrodnieniowych, takich jak choroba Parkinsona czy Alzheimera.

Jako bogate źródło błonnika grzyby mun są zalecanym produktem dla osób, które starają się o utratę zbędnych kilogramów. Błonnik wpływa korzystnie na przemianę materii, poprawia perystaltykę jelit, stymuluje spalanie rezerw tłuszczu, a także na długo zapewnia uczucie sytości, dzięki czemu można uniknąć podjadania między posiłkami.

Jak przygotować grzyby mun?

Grzyby mun wykorzystywane są przede wszystkim do dań azjatyckich. Stanowią jeden z podstawowych składników wegetariańskich potraw kuchni dalekowschodniej – chińskiej, tajskiej, malezyjskiej czy indonezyjskiej. Są doskonałym dodatkiem do sosów, zup, gulaszów, farszów do sajgonek czy pierogów, a także dań typu stir-frying (z ang. – smażenie w ruchu) z woka. Warto łączyć je z ryżem czy makaronem ryżowym. Ze względu na właściwości smakowe świetnie komponują się z wyrazistymi przyprawami – czosnkiem, chili, curry, sosem sojowym.

Przed wykorzystaniem grzyby mun należy moczyć w gorącej wodzie przez mniej więcej 20 minut, pamiętając, że kilkukrotnie zwiększą przy tym objętość (trzeba włożyć je do odpowiednio dużego naczynia). Następnie dobrze jest je wypłukać i pokroić w cienkie paseczki – wówczas najlepiej wtopią się w danie, wchłaniając jego smak. Grzyby mun dodaje się do potraw na 10 minut przed końcem ich przygotowania – tyle czasu potrzebują, by uzyskać wyjątkową, chrupką konsystencję.

Zobacz film: Ciekawostki na temat grzybów. Źródło: X-Bank Gallery


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
33
0
Polecamy
Przyprawa chili – jej działanie i właściwości.
Skąd pochodzi papryka chili i jakie ma zastosowanie?
Przyprawa chili – jej działanie i właściwości. Skąd pochodzi papryka chili i jakie ma zastosowanie? Dzień Dobry TVN
Czerwony pieprz – jak smakuje, do czego go stosować?
Właściwości przyprawy
Czerwony pieprz – jak smakuje, do czego go stosować? Właściwości przyprawy Dzień Dobry TVN
Biała rzepa – właściwości prozdrowotne i zastosowanie
Biała rzepa – właściwości prozdrowotne i zastosowanie TVN zdrowie
Goździki – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie
Goździki – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Raka szyjki macicy można pokonać. Trwa Europejski Tydzień Profilaktyki Raka Szyjki Macicy
Raka szyjki macicy można pokonać. Trwa Europejski Tydzień Profilaktyki Raka Szyjki Macicy
Zasady prawidłowego pomiaru ciśnienia krwi
Zasady prawidłowego pomiaru ciśnienia krwi
Hartowanie organizmu – na czym polega i jak zrobić to bezpiecznie?
Hartowanie organizmu – na czym polega i jak zrobić to bezpiecznie?
Ból kolana u dziecka – przyczyny dolegliwości, możliwe choroby
Ból kolana u dziecka – przyczyny dolegliwości, możliwe choroby
Guarana – surowiec bogaty w kofeinę. Korzystne właściwości, dawkowanie, skutki uboczne, przeciwwskazania 
Guarana – surowiec bogaty w kofeinę. Korzystne właściwości, dawkowanie, skutki uboczne, przeciwwskazania 
Zapalenie trzustki: przyczyny, objawy, leczenie ostrego zapalenia trzustki
Zapalenie trzustki: przyczyny, objawy, leczenie ostrego zapalenia trzustki