Czytasz: Grypa w ciąży – jak ją leczyć? Czy szkodzi dziecku?

Grypa w ciąży – jak ją leczyć? Czy szkodzi dziecku?

NAN

Fot.: VadimGuzhva / stock.adobe.com

Grypa w ciąży bywa problemem przyszłych matek i nie wolno jej lekceważyć. Mimo że choroba może pojawić się w każdym wieku i stanie, podczas ciąży może być wyjątkowo groźna i należy skonsultować się z lekarzem, który pomoże podjąć odpowiednie leczenie.

Grypa może pojawić się zarówno na początku, jak i w 9 miesiącu ciąży. Nieleczona może zagrażać rozwijającemu się dziecku. Objawia się znacznie silniej niż u ludzi niebędących w ciąży i może trwać dłużej.

Grypa w ciąży – jak ją rozpoznać?

Objawy grypy w ciąży zazwyczaj są bardziej dotkliwe. Dlatego przyszła matka powinna zwracać szczególną uwagę na swój stan zdrowia. Dotyczy to także kobiet o naturalnie wysokim poziomie odporności, chociaż zdrowy styl życia nie zawsze ustrzeże przed drobnoustrojami, które mogą przyczynić się do zachorowania. Ciąża niestety sprzyja różnym infekcjom – podczas tego stanu może pojawić się zwykłe przeziębienie, zakażenie grzybicze czy grypa.

Grypę w ciąży, tak samo jak i poza ciążą, powodują wirusy. Pierwsze objawy pojawiają się nagle, podczas gdy przeziębienie rozwija się stosunkowo powoli. Grypę można rozpoznać w przypadku pojawienia się wysokiej gorączki – nawet 39°C. Towarzyszą jej bóle mięśni i stawów, powstaje także ból głowy, uczucie ogólnego osłabienia i tzw. rozbicia. Występuje kaszel, katar i brak apetytu. Dolegliwości ze strony jelit czy żołądka raczej się nie pojawiają.

Czy grypa może być objawem ciąży?

Zachorowanie samo w sobie nie jest bezpośrednio związane z zapłodnieniem. Mimo że grypa nie jest objawem ciąży, warto zdawać sobie sprawę z tego, że podwyższona temperatura ciała, mdłości, brak apetytu czy zawroty głowy mogą rzeczywiście oznaczać, że kobieta zostanie matką.

Grypa w ciąży – czy szkodzi dziecku?

Grypa na początku ciąży, czyli kiedy pojawia się w jej pierwszym trymestrze i towarzyszą jej dreszcze oraz wysoka gorączka, powoduje, że kobieta jest narażona na skurcze macicy, a w konsekwencji – poronienie. Grypa w 9 miesiącu ciąży może przyczynić się do przedwczesnego porodu. Kiedy pojawiają się pierwsze objawy, należy niezwłocznie skonsultować się z lekarzem. Grypa a ciąża to bardzo niebezpieczna zależność – wirus może przyczynić się do uszkodzeń serca i kości dziecka, a także jego układu pokarmowego i nerwowego, a ponadto spowodować niską wagę urodzeniową. Może też być przyczyną obumarcia płodu.

Grypa a ciąża – jak się uchronić?

Wirus grypy przenosi się drogą kropelkową, dlatego, aby się przed nim chronić, należy unikać przebywania w towarzystwie osób, które mają katar bądź kaszel – potencjalne oznaki grypy. Niekorzystne jest przebywanie w środkach transportu publicznego, centrach handlowych czy dużych skupiskach ludzi. Należy zachować szczególną ostrożność przy dotykaniu poręczy, klamek, czy klawiatury komputera – np. w miejscu pracy. Nawet w takich miejscach wirus grypy może pozostać aktywny do 24 godzin. Nie powinno się zbliżać wówczas rąk w okolice ust ani oczu, ponieważ tymi drogami również można wprowadzić wirusa do organizmu.

Jeżeli przed ciążą kobieta nie była zaszczepiona przeciwko wirusowi grypy, istnieje możliwość przyjęcia takiej szczepionki po zapłodnieniu. Nie należy jednak działać w tym przypadku samodzielnie – taki zabieg musi być skonsultowany z lekarzem, który prowadzi ciążę. Na podstawie badań i ogólnego stanu zdrowia przyszła matka zostaje poinformowana o tym, jaki wpływ na jej organizm będzie miała szczepionka.

Jeżeli zaistnieje potrzeba wykonania takiego szczepienia, należy zaplanować je na ten czas, kiedy zachorowania na grypę nie są jeszcze powszechne. Pełną odporność uzyskuje się dopiero po 2 tygodniach od momentu iniekcji ochronnej. Powinno się ją wykonać w 2 bądź 3 trymestrze ciąży. Dobrym rozwiązaniem może okazać się tzw. szczepionka homeopatyczna – o jej podaniu również decyduje lekarz, a pozwala ona w naturalny sposób podnieść poziom odporności organizmu ciężarnej.

Zobacz film: Czy można się szczepić w ciąży? Źródło: 36,6

Grypa w ciąży – dieta

Podczas ciąży kobiety zazwyczaj zmieniają nawyki żywieniowe na znacznie zdrowsze. Dieta przyszłych mam jest wtedy bogata w witaminy i mikroelementy. Aby uchronić się przed grypą, warto spożywać produkty z dużą zawartością witaminy C, która pozwala zmniejszyć podatność komórek organizmu na różne zakażenia. Do takich pokarmów można zaliczyć konfitury z dzikiej róży i czarnych porzeczek. Warto również wprowadzić do diety kiszoną kapustę. Pomocny będzie także czosnek, który można określić mianem naturalnego antybiotyku. Pozwala zwalczyć drobnoustroje chorobotwórcze i nie jest szkodliwy dla organizmu.

Dietę warto uzupełnić zdrowym trybem życia i unikaniem stresu, który jest często powodem zmniejszenia odporności. Niezbędna jest odpowiednia dawka snu – co najmniej 8 godzin w ciągu doby. Dobra kondycja ciężarnej kobiety nie jest przeciwwskazaniem do ruchu na świeżym powietrzu, dlatego, jeżeli lekarz nie zaleci inaczej, warto odbywać spacery. Istotne jest także wietrzenie mieszkania, zwłaszcza przed snem.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
1
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Co to jest śmierć kliniczna? Świadectwa osób, które jej doświadczyły
Konizacja szyjki macicy – wskazania, przebieg zabiegu, gojenie i rekonwalescencja
Co to jest transplantologia? Definicja, statystyki, etyka
Skręt kiszek – objawy, przyczyny oraz leczenie
Ból w mostku – powód do paniki? Nie zawsze oznacza zawał
Niewydolność serca - przyczyny, rodzaje, objawy, diagnoza, leczenie i rokowania