Polub nas na Facebooku
Czytasz: Gorzka czekolada – właściwości prozdrowotne i dietetyczne

Gorzka czekolada – właściwości prozdrowotne i dietetyczne

Gorzka czekolada

Fot: YelenaYemchuk / gettyimages.com

Gorzka czekolada powstaje z miazgi kakaowej, masła kakaowego oraz substancji słodzącej. Często zawiera różne dodatki, np. orzechy, suszone owoce, przyprawy (wanilię lub chili). Mimo wysokiej zawartości tłuszczu ma wiele właściwości prozdrowotnych i jest zalecana w diecie odchudzającej.

Gorzka czekolada cierpki smak zawdzięcza wysokiej (70–99%) zawartości kakao. W postaci płynnej spożywana była już ponad 3000 lat temu w Ameryce Południowej. Do Europy trafiła w XVI w. po hiszpańskich podbojach terytorium Azteków. W XIX w. pojawiła się czekolada w postaci tabliczki.

Tradycyjny wyrób cukierniczy z ziaren kakaowca występuje współcześnie w kilku odmianach – produkuje się czekoladę gorzką, deserową (słodszą i mniej cierpką od gorzkiej w związku z obniżoną zawartością kakao – 50–70%), mleczną (z dodatkiem mleka i ilością miazgi kakaowej nieprzekraczającą 50% masy), białą (z tłuszczem kakaowym, ale bez miazgi). Dzięki najwyższej zawartości procentowej kakao, spośród wszystkich rodzajów czekolad gorzka ma najwięcej właściwości prozdrowotnych.

Gorzka czekolada – wartości odżywcze

Swoje właściwości gorzka czekolada zawdzięcza wyjątkowym wartościom odżywczym ziaren kakaowca. Oprócz tłuszczu, aminokwasów i ich pochodnych (m.in. fenyloetyloaminy) i węglowodanów (głównie – cukrów złożonych i cennego błonnika) zawierają one wiele innych składników bioaktywnych. Należą do nich:

  • witaminy z grupy B oraz A i E,
  • minerały (w szczególności – magnez, żelazo, fosfor, cynk, potas i wapń),
  • związki polifenolowe (flawanole, procyjanidyny).

Przekonajcie się, czy czekolada jest zdrowa:

Zobacz film: Czy czekolada jest zdrowa? Źródło: Wiem, co jem

Gorzka czekolada na dobry nastrój

Dzięki wysokiej zawartości kakao gorzka czekolada jest źródłem skoncentrowanych, dobrze przyswajalnych substancji energetycznych i ma bardzo korzystny wpływ na działanie układu nerwowego. Spożywanie tego produktu w umiarkowanych ilościach zdecydowanie poprawia samopoczucie i sprawność intelektualną.

Substancje odżywcze, takie jak magnez, potas czy witaminy z grupy B, regulują przewodnictwo nerwowe, podnoszą zdolność myślenia, zapamiętywania i koncentracji. Mózg pobudzają do pracy także takie składniki czekolady, jak kofeina, teobromina i pirazyna. Zawarte w kakao tryptofan (niezbędny do produkcji serotoniny) i fenyloetyloamina (należy do grupy endorfin) odpowiadają za pozytywny nastrój i odczuwanie przyjemności. Ponieważ gorzka czekolada jest bogatym źródłem flawonoidów, ma działanie antyoksydacyjne. Jej regularne spożywanie może spowolnić rozwój procesów starzenia się i ograniczyć ryzyko wystąpienia wielu związanych z wiekiem chorób (w tym choroby Alzheimera).

Gorzka czekolada a układ krążenia

Substancje bioaktywne zawarte w gorzkiej czekoladzie wzmacniają mięsień sercowy, działają krwiotwórczo, rozszerzają i uszczelniają naczynia krwionośne, obniżają ciśnienie tętnicze i wpływają pozytywnie na stan układu krążenia. Wyjątkowo cenna jest rola związków polifenolowych. Dzięki działaniu antyoksydacyjnemu ograniczają proces utleniania „złego” cholesterolu i tworzenia się zakrzepów. Tym samym chronią przed zawałem serca, chorobą wieńcową czy udarem mózgu.

Gorzka czekolada – inne właściwości prozdrowotne

Za sprawą dobroczynnych właściwości ziaren kakaowca gorzka czekolada:

  • ogranicza niebezpieczeństwo wystąpienia zmian nowotworowych,
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy,
  • chroni przed chorobami oczu,
  • pobudza pracę nerek i oczyszcza je jako łagodny środek moczopędny,

Gorzka czekolada a dieta odchudzająca

Niektóre źródła podają, że gorzka czekolada może wspierać odchudzanie. Istnieją nawet propozycje diet, w których przekąska w postaci 2–3 kostek czekolady spożywanych przed posiłkami ma spowodować szybszą utratę masy. Tego rodzaju teorie uzasadnione są działaniem bioaktywnych składników kakao.

Dzięki zawartości błonnika i stosunkowo niskiemu indeksowi glikemicznemu gorzka czekolada na długo wywołuje uczucie sytości. Umożliwia to zjadanie mniejszych porcji zasadniczych posiłków, a także hamuje potrzebę podjadania między nimi.

Obecne w gorzkiej czekoladzie substancje, takie jak teobromina czy teofilina, pobudzają metabolizm. Wspierając spalanie tłuszczu, powodują, że nie odkłada się on w postaci tkanki tłuszczowej.

Jako dobre źródło energii gorzka czekolada wspomaga aktywność fizyczną, niezbędną podczas procesu odchudzania. Wpływając korzystnie na samopoczucie, mobilizuje do działania i ułatwia przetrwanie stresu związanego z okresem diety.

Niezależnie od korzystnego wpływu składników gorzkiej czekolady na zdrowie i samopoczucie, należy spożywać ją z umiarem, zwłaszcza wtedy, gdy podejmuje się walkę ze zbędnymi kilogramami. Ważąca około 100 g tabliczka czekolady dostarcza – w zależności od zawartości kakao – od 500 do 600 kcal. Oprócz cennych dla organizmu składników w jej składzie znajdują się nasycone kwasy tłuszczowe, których spożycie należy ograniczać, oraz cukry proste (najczęściej syrop glukozowo-fruktozowy) będące źródłem pustych kalorii.

Zobaczcie, czy warto jeść czekoladę? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Dlaczego warto jeść czekoladę? Źródło: Wiem, co jem, wiem, co kupuję

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
55
5
Polecamy
Gorzka czekolada – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Na co jest dobra?
Gorzka czekolada – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Na co jest dobra? Dzień Dobry TVN
Różowa czekolada. Skąd się bierze i jak smakuje?
Różowa czekolada. Skąd się bierze i jak smakuje? Dzień Dobry TVN
 Ziarna kakaowca – właściwości i wartości odżywcze. Jak je spożywać?
 Ziarna kakaowca – właściwości i wartości odżywcze. Jak je spożywać? TVN zdrowie
Pistacje – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne orzechów
Pistacje – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne orzechów TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Małe AGD, które warto mieć w domu
Małe AGD, które warto mieć w domu Materiał sponsorowany
Woda w uchu po basenie lub kąpieli – jak ją usunąć i odetkać ucho?
Woda w uchu po basenie lub kąpieli – jak ją usunąć i odetkać ucho?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Smog latem. Jak się przed nim chronić?
Smog latem. Jak się przed nim chronić? Materiał sponsorowany
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego