Polub nas na Facebooku
Czytasz: Gołąbki z kaszą gryczaną - zdrowy przepis na pyszne danie

Gołąbki z kaszą gryczaną - zdrowy przepis na pyszne danie

Gołąbki zawinięte w kapustę.

Fot. arfo / Getty Images

Gołąbki z kaszą gryczaną to ciekawa alternatywa dla tych tradycyjnych, znanych nam z mięsnego składu i dość ciężkiego pomidorowego sosu. Gołąbki z kaszy gryczanej są zdrowe, pyszne i świetnie sprawdzą się u fanów grzybów, bowiem to właśnie z nimi smakują najlepiej. 

Gołąbki to potrawa, którą można przyrządzić według własnych upodobań. Do dania można dodać ulubione warzywa, można je przygotować w wersji wegańskiej, wegetariańskiej, bezglutenowej. Liczba możliwości jest bardzo duża – dzisiaj poznajcie przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami, z którymi kasza świetnie się komponuje.

Kcal (100 g) 75
Białko
4.07 
Tłuszcze 0.76
Węglowodany 11.5
Błonnik 3.4

Składniki:

  • 2 średnie kapusty włoskie
  • 400 g kaszy gryczanej
  • 500 g cebuli
  • kilka garści suszonych grzybów – w zależności od upodobań
  • 500 g pieczarek
  • 1 szklanka płatków owsianych/ryżowych/gryczanych/jaglanych
  • sól i pieprz do smaku

Przepis:

  1. Grzyby włóż do garnka, zalej wrzątkiem i pozostaw na noc, żeby napęczniały. Można także zmielić je na sucho na proszek i dodać od razu do kaszy. Następnie grzyby należy ugotować, wyłowić z wywaru i dodać do kaszy (nie wylewaj wywaru!).
  2. Kapustę (bez głąba i z ponacinanymi liśćmi u podstawy) zanurz we wrzątku – wyjmij, obierz miękkie liście i zanurz ponownie. Znowu obierz miękkie liście – powtarzaj czynność do uzyskania odpowiedniej ilości liści.
  3. Podsmaż na oleju cebulę i pieczarki.
  4. Kaszę ugotuj na wywarze grzybowym lub bulionie warzywnym.
  5. Przestudzoną kaszę zmieszaj z cebulą, płatkami, pieczarkami i grzybami suszonymi. Dopraw do smaku.
  6. Tak uzyskany farsz nakładaj na liście kapusty i zawijaj gołąbki. Wkładaj je do garnka potem zalej wodą do połowy wysokości naczynia i duś minimum przez godzinę.

Gołąbki z kaszy gryczanej i grzybów świetnie komponują się z sosem grzybowym!

Właściwości kaszy gryczanej

Z gryki wytwarza się kilka rodzajów kasz, które nie zakwaszają organizmu, są świetnym źródłem białka (nawet 16 proc.) i nie zawierają glutenu. W 100 g kaszy gryczanej niepalonej znajdziemy 336 kcal oraz aż 5,9 g błonnika pokarmowego. Bardziej wartościowa jest kasza gryczana niepalona, gdyż ta palona w procesie podgrzewania traci część składników mineralnych na rzecz bardziej wyrazistego smaku.

Kasza gryczana niepalona to bogactwo witamin z grupy B, magnezu, fosforu, potasu, cynku i manganu. Znajdziemy w niej także żelazo, selen, bor, jod, kobalt oraz spore ilości polifenoli (3-flawonole, rutyna, katechina czy kwasy fenolowe), które są silnymi przeciwutleniaczami i usuwają wolne rodniki z organizmu, chronią układ sercowo-naczyniowy i zapobiegają rozwojowi raka.

Błonnik pokarmowy zawarty w kaszy gryczanej pozytywnie wpływa na pracę jelit, pomaga zwalczyć zbyt wysoki poziom złego cholesterolu LDL oraz wzmacnia odporność. Z kolei wspomniane witaminy z grupy B (głównie B1, B2, P i PP) usprawniają pracę układu nerwowego.

Składniki zawarte w kaszy gryczanej są wykorzystywane w profilaktyce nadciśnienia tętniczego, otyłości, problemów z układem trawiennym (zaparć), chorób nowotworowych oraz cukrzycy i podwyższonego poziomu cholesterolu.

Jak gotować kaszę gryczaną?

Kaszę gryczaną należy zalać wrzącą wodą w odpowiednich proporcjach: 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody i gotować około 15 minut pod przykryciem. Świetnie sprawdzi się jako farsz do pierogów, składnik kotletów warzywnych czy dodatek do obiadu. 

Zobacz, czym różni się kasza gryczana od quinoa:

Zobacz film: Kasza gryczana i kasza quinoa - różnice. Źródło: Wiem, co jem na diecie


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
9
0
Polecamy
Prosty przepis na karczek po królewsku
Prosty przepis na karczek po królewsku Dzień Dobry TVN
Przepis na zupę kanadyjską z pulpecikami i pieczarkami
Przepis na zupę kanadyjską z pulpecikami i pieczarkami Dzień Dobry TVN
Kasza gryczana niepalona i jej niezwykłe wartości odżywcze. Jak ją ugotować?
Kasza gryczana niepalona i jej niezwykłe wartości odżywcze. Jak ją ugotować? TVN zdrowie
Kaszotto z kaszy gryczanej i kurczaka – jak je przygotować? Jakie ma wartości i dlaczego warto je przyrządzić
Kaszotto z kaszy gryczanej i kurczaka – jak je przygotować? Jakie ma wartości i dlaczego warto je przyrządzić TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Czy temperatura prania ma znaczenie?
Czy temperatura prania ma znaczenie? Materiał sponsorowany
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik Materiał sponsorowany
Co gwarantuje Karta Praw Pacjenta?
Co gwarantuje Karta Praw Pacjenta? Materiał sponsorowany
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Wysoki puls: co oznacza i kiedy występuje?
Wysoki puls: co oznacza i kiedy występuje?