Polub nas na Facebooku
Czytasz: Frytki - jak wybrać ziemniaki i tłuszcz? Frytki sklepowe a te domowe
menu
Polub nas na Facebooku

Frytki - jak wybrać ziemniaki i tłuszcz? Frytki sklepowe a te domowe

Frytki - porcja frytek z ziemniaka

Fot. LauriPatterson / Getty Images

Frytki - Polacy w każdym wieku je uwielbiają. Jednak nie powinniśmy przesadzać z ich jedzeniem. Dlaczego? I jak wybrać dobre frytki? Czy to w ogóle możliwe? Przekonajcie się sami.

W sklepach możemy kupić frytki mrożone pod postacią tradycyjną lub karbowaną oraz w formie talarków i innych "wycinanek" z ziemniaka. W barach zwykle kupujemy porcję frytek klasycznych, jednak nasze zastrzeżenia może budzić duża ilość użytej soli i nie zawsze dobry tłuszcz, w którym frytki były smażone. Dlatego lepiej wybrać produkt mrożony, jednak uwaga na skład! Należy dokładnie zapoznać się z etykietą produktu. Przed zakupem frytek mrożonych warto także nimi potrząsnąć. Dlaczego? Tego dowiecie się z filmu poniżej:

Zobacz film: Jak wybrać dobre frytki? Źródło: Wiem, co jem 

Mrożone frytki to nie tylko ziemniaki i olej. Do frytek dodaje się stabilizator E450, który powoduje, że frytki się nie rozpadają i naturalne barwniki. E450, czyli difosforan dwusodowy może powodować zaburzenia wchłaniania wapnia, zwłaszcza, jeśli jemy go w zbyt dużych ilościach. 

Warto wiedzieć: Lista szkodliwych dodatków do żywności. Co oznaczają skróty E?

Najlepszy olej to olej rzepakowy - z takim olejem powinniśmy spożywać frytki. Zobaczcie sami, dlaczego olej rzepakowy jest taki dobry i bije na głowę olej słonecznikowy, który powinno się spożywać wyłącznie na zimno:

Zobacz film: Jaki olej jest najlepszy do frytek? Źródło: Wiem, co jem 

Niestety w barach i restauracjach frytki nie są smażone na oleju rzepakowym tylko na uwodornionych tłuszczach roślinnych, które wytrzymują wielodniowe smażenie. Co ciekawe do tych olejów można dodać wiele chemicznych dodatków - np. sztuczny aromat wołowiny po to, aby frytki lepiej nam smakowały. Uważać powinniśmy także na produkty mrożone, np. kuleczki ziemniaczane, które robione są nie z ziemniaka, a z suszu ziemniaczanego, grysu czy płatków! Zobaczcie sami, co to jest i dlaczego powinniśmy uważać:

Zobacz film: Produkty frytkopodobne. Źródło: Wiem, co jem 

Najzdrowsze frytki? Kaloryczność frytek

  • Frytki pieczone w piekarniku: 231 kcal/100 g, zawartość tłuszczu: 5 g.
  • Frytki smażone na głębokim oleju: 331 kcal/100 g, zawartość tłuszczu: 17,4 g.
  • Frytki z frytkownicy: 252 kcal/100 g, zawartość tłuszczu: 12 g. 

Frytki powinniśmy jeść okazjonalnie, bowiem przyczyniają się do rozwoju miażdżycy, a nawet pojawiania się zmian nowotworowych. Można sobie pozwolić na porcję frytek raz, dwa razy na miesiąc. 

Jak wybrać ziemniaki do zrobienia frytek w domu?

Ziemniaki należy przekroić na pół i sprawdzić, czy ma dużo skrobi. Takie ziemniaki nie będą nam pryskać na oleju. Zobaczcie sami:

Zobacz film: Jak wybrać ziemniaki do zrobienia frytek w domu. Źródło: Wiem, co jem 


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
69
6
Polecamy
Ziemniaki mogą szkodzić zdrowiu? Na co lepiej uważać?
Ziemniaki mogą szkodzić zdrowiu? Na co lepiej uważać? Dzień Dobry TVN
Na czym najlepiej smażyć? Zalecane tłuszcze do smażenia
Na czym najlepiej smażyć? Zalecane tłuszcze do smażenia Dzień Dobry TVN
Test produktu. Jak nie dać się oszukać i kupić prawdziwe masło? 
Test produktu. Jak nie dać się oszukać i kupić prawdziwe masło?  TVN zdrowie
Żywność light - czy jest zdrowa? Jak nie dać się oszukać producentom
Żywność light - czy jest zdrowa? Jak nie dać się oszukać producentom TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Ból po wyrwaniu zęba – ile trwa? Jak go złagodzić?
Ból po wyrwaniu zęba – ile trwa? Jak go złagodzić?
MCV w morfologii – normy, podwyższone i obniżone stężenie
MCV w morfologii – normy, podwyższone i obniżone stężenie