Polub nas na Facebooku
Czytasz: Fakty i mity na temat mięsa. Czy mięso jest rakotwórcze?
menu
Polub nas na Facebooku

Fakty i mity na temat mięsa. Czy mięso jest rakotwórcze?

Zobacz film: Fakty i mity na temat mięsa. To trzeba wiedzieć! Źródło: 36,6

Wokół jedzenia mięsa narosło wiele mitów, które najwyższy czas obalić lub naukowo potwierdzić. Jeśli zastanawiacie się nad tym, czy mięso powinno się myć przed przygotowaniem lub nad tym, czy jego jedzenie powoduje nowotwory, to koniecznie sprawdźcie, co udało się ustalić w programie 36,6.

Czy myć mięso przed obróbką spożywczą?

Mycie mięsa przed późniejszym gotowaniem go ma niewielki sens. Przykładowo, jeśli myjemy kurczaka zawierającego bakterie salmonelli, to podczas mycia możemy roznieść je po kuchni. Obróbka termiczna skutecznie zniszczy bakterie zanieczyszczające mięso - pamiętajmy, że giną one już w temperaturze 75 stopni.

Czy mięso jest rakotwórcze?

Czerwone mięso (czyli wieprzowina, baranina, wołowina, gęś, kaczka oraz konina) spożywane w nadmiarze może powodować nowotwór żołądka lub jelita grubego. Jedząc 100 g mięsa czerwonego każdego dnia zwiększamy ryzyko wystąpienia raka jelita grubego o 18 proc.

Czy parówki są zdrowe?

Parówki powinniśmy kupować tylko takie, które zawierają dużą ilość mięsa (około 97 proc.). Parówki zawierające mąkę składają się ze zmielonych chrząstek, kości czy pazurów, które mają niską wartość odżywczą dla naszego organizmu. Dlatego warto czytać etykiety kupowanych produktów. 

Polecamy: Jak wybrać mięso dobrej jakości? Na co zwrócić uwagę przy zakupie szynki?

Zobacz film: Co naprawdę siedzi w mięsie? Źródło: Stylowy Magazyn.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
14
4
Polecamy
Mięso szkodzi nam jak azbest!
Więcej o szkodliwości mięsa dowiecie się w programie 36,6°C
Mięso szkodzi nam jak azbest! Więcej o szkodliwości mięsa dowiecie się w programie 36,6°C TVN zdrowie
Czy jedzenie mięsa jest szkodliwe?
Oto cała prawda
Czy jedzenie mięsa jest szkodliwe? Oto cała prawda Dzień Dobry TVN
Mięso to najlepsze źródło białka, ale może być też niebezpieczne dla zdrowia.
Jak bardzo mięso nam szkodzi?
Mięso to najlepsze źródło białka, ale może być też niebezpieczne dla zdrowia. Jak bardzo mięso nam szkodzi? TVN zdrowie
Jak ocenić jakość mięsa?
Po kolorze czy zapachu?
Jak ocenić jakość mięsa? Po kolorze czy zapachu? Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Co to są odleżyny? Skala Torrance’a do klasyfikacji stopnia zaawansowania odleżyn
Co to są odleżyny? Skala Torrance’a do klasyfikacji stopnia zaawansowania odleżyn
Przeszczep rogówki – wskazania, powikłania i rekonwalescencja
Przeszczep rogówki – wskazania, powikłania i rekonwalescencja
Czym jest zespół Wallenberga? Objawy i przyczyny zespołu bocznego opuszki
Czym jest zespół Wallenberga? Objawy i przyczyny zespołu bocznego opuszki
Katar u dziecka – przyczyny i rodzaje. Jak można go zwalczyć?
Katar u dziecka – przyczyny i rodzaje. Jak można go zwalczyć?
Zdrowe odżywianie – jakie są zasady zdrowego odżywiania i o czym należy pamiętać, układając dietę?
Zdrowe odżywianie – jakie są zasady zdrowego odżywiania i o czym należy pamiętać, układając dietę?
Pękające pięty, czyli problem kosmetyczny i zdrowotny. Przyczyny pękania pięt. Leczenie – zalecane składniki preparatów i domowe sposoby na suche i spękane pięty
Pękające pięty, czyli problem kosmetyczny i zdrowotny. Przyczyny pękania pięt. Leczenie – zalecane składniki preparatów i domowe sposoby na suche i spękane pięty