Polub nas na Facebooku
Czytasz: Eksperyment: jak sprawdzić, czy w żywności znajdują się sztuczne barwniki?
menu
Polub nas na Facebooku

Eksperyment: jak sprawdzić, czy w żywności znajdują się sztuczne barwniki?

Fot. Co nas truje / x-news.pl

Fot. Co nas truje / x-news.pl

Sztuczne barwniki atakują nas z każdej strony. Producentom bardzo opłaca się dodawać je do żywności - produkcja odbywa się tanim kosztem, a marża jest wysoka. Niestety dla naszego zdrowia spożywanie syntetycznych barwników może być opłakane w skutkach. Po czym poznać niezdrową żywność?

Jeśli chcemy się zdrowo odżywiać to przede wszystkim powinniśmy czytać etykiety - jeśli oznaczenia typu E i numer nic nam nie mówią to zawsze możemy sprawdzić, jaki kod chemiczny dany numer oznacza. Im więcej sztucznych dodatków do żywności, tym jest ona bardziej estetyczna, ale i bardziej szkodliwa. Więcej informacji na temat oznaczeń E znajdziecie tutaj: Lista szkodliwych dodatków do żywności. Co oznaczają skróty E?

Może okazać się, że producenci barwią cukier, aby sprzedawać go w droższej cenie jako cukier brązowy. Na szczęście łatwo się poznać na takim produkcie. Na filmie poniżej znajdziecie instrukcję, jak sprawdzić czy dany produkt jest prawdziwym brązowym cukrem, czy tylko go udaje:

Polecamy również:
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik Materiał sponsorowany
Czy temperatura prania ma znaczenie? Materiał sponsorowany
Najbrudniejsze rzeczy świata, których dotykasz każdego dnia Materiał sponsorowany

Zobacz film: Eksperyment: jak sprawdzić, czy brązowy cukier jest sztucznie barwiony? Źródło: Co nas truje

Podobny eksperyment można przeprowadzić na soku malinowym! Okazuje się, że sztuczne barwniki są także wygodniejsze w użyciu, bowiem są odporne na czynniki zewnętrzne, w tym temperaturę. Jak sprawdzić, czy producent nas nie oszukuje? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Eksperyment: jak sprawdzić, czy do soku malinowego dodany jest sztuczny barwnik. Źródło: Co nas truje

Pediatrzy oraz dietetycy biją na alarm - spożywanie żywności wysoko przetworzonej oraz tej, która zawiera szkodliwe barwniki jest niebezpieczne dla zdrowia. Do najgroźniejszych substancji E należących do grupy barwników zaliczamy:

  • E102 - tartrazynę, która może powodować problemy z koncentracją oraz bezsenność;
  • E104 - żółcień chinolinową, która może wywoływać reakcje alergiczne skóry;
  • E110 - żółcień pomarańczową, wywołującą duszności, pokrzywkę, wysypkę;
  • E122 - azorubinę, która powoduje obrzęk ciała;
  • E123 - amarant, który ma działanie mutagenne;
  • E124 - czerwień koszalinową, która ma działania pobudzające i może powodować nadpobudliwość u dzieci;
  • E124 - pąs 4R, który negatywnie wpływa na płodność;
  • E127 - erytrozyna, może ona powodować dekoncentrację, trudności w nauce, jest także niebezpieczna dla osób z chorą tarczycą;
  • E129 - czerwień allura, która wzmaga dolegliwości u astmatyków;
  • E131 - błękit patentowy powoduje wydzielanie histaminy, może przez co być niebezpieczny dla alergików;
  • E132 - indygotyn, który jest podejrzewany o działanie rakotwórcze;
  • E151 - czerwień brylantowa, która jest szczególnie niebezpieczna dla osób nadwrażliwych na salicylany. W jelicie jest przekształcana do szkodliwych związków;
  • E173 - aluminium, które może powodować chorobę Alzheimera, choroby nerek i płuc, jest także toksyczne dla układu krwionośnego, rozrodczego i nerwowego.

Niestety sztuczne barwniki są szkodliwe, ale większość z nas łączy piękne kolory z dobrym jedzeniem. Połączenie kolorów żółtego i czerwonego pobudza nasz apetyt! Jak reagujemy na kolory i dlaczego producenci barwią żywność? Przekonajcie się na filmie: 

Zobacz film: Jak kolor jedzenia wpływa na wybory żywieniowe i odczucie smaku? Źródło: Co nas truje


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
7
0
Polecamy
Najgroźniejsze dla naszego zdrowia sztuczne barwniki.
Gdzie je znajdziemy?
Najgroźniejsze dla naszego zdrowia sztuczne barwniki. Gdzie je znajdziemy? TVN zdrowie
Lista szkodliwych dodatków do żywności.
Co oznaczają skróty E?
Lista szkodliwych dodatków do żywności. Co oznaczają skróty E? TVN zdrowie
Glutaminian sodu i jego ciemna strona.
Jeść czy unikać?
Glutaminian sodu i jego ciemna strona. Jeść czy unikać? Dzień Dobry TVN
Szkodliwe związki chemiczne w jedzeniu.
Po części to nasza wina
Szkodliwe związki chemiczne w jedzeniu. Po części to nasza wina Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Jak zrobić żel antybakteryjny? Koszt, zastosowanie i działanie żelu dezynfekującego ręce
Jak zrobić żel antybakteryjny? Koszt, zastosowanie i działanie żelu dezynfekującego ręce
Ozonowanie mieszkania – czemu służy, na czym polega, jak wykonać?
Ozonowanie mieszkania – czemu służy, na czym polega, jak wykonać?
Syrop imbirowy z dodatkiem miodu i cytryny – skuteczna walka z infekcjami. Zastosowanie, właściwości, dawkowanie. Przepis na przygotowanie domowego syropu
Syrop imbirowy z dodatkiem miodu i cytryny – skuteczna walka z infekcjami. Zastosowanie, właściwości, dawkowanie. Przepis na przygotowanie domowego syropu
Ból płuc przy oddychaniu, połączony z kaszlem i bólem pleców – o czym może świadczyć?
Ból płuc przy oddychaniu, połączony z kaszlem i bólem pleców – o czym może świadczyć?
#ObiadNaZdrowie: Chlebek bananowy fit – jak go przygotować i dlaczego warto jeść banany?
#ObiadNaZdrowie: Chlebek bananowy fit – jak go przygotować i dlaczego warto jeść banany?
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis