Polub nas na Facebooku
Czytasz: Eksperyment: Jak naprawdę działa gluten?

Eksperyment: Jak naprawdę działa gluten?

Zainteresował Cię ten artykuł?

Zobacz film: Eksperyment: Jak naprawdę działa gluten? Źródło: 36,6

Rezygnacja z glutenu i przechodzenie na dietę, która nie zawiera tego białka, od pewnego czasu cieszy się bardzo dużą popularnością. Tylko, czy dieta bezglutenowa faktycznie potrafi zdziałać cuda, jak twierdzą jej zwolennicy?

To, jak gluten działa naprawdę, postanowili sprawdzić twórcy programu 36,6°C. Do udziału w eksperymencie zaproszono dwie młode dziewczyny. Pierwsza z nich, Helena, to 20-letnia studentka, która do czasu eksperymentu nie unikała glutenu. Druga, Dorota, to trenerka personalna, która zrezygnowała z glutenu półtora roku wcześniej.

W ramach testu Helena dostawała jedzenie wolne od glutenu, Dorota zaś to, w którym nie brakuje tego związku. W rzeczywistości, dieta żadnej z nich się nie zmieniła. Jakie były efekty testu?

Helena, mimo że na początku, nie czuła się zbyt dobrze, z czasem przyznała, że dieta bezglutenowa jej służy i zamierza stosować ją dalej. Zmianę diety znacznie gorzej zniosła Dorota. Dziewczyna przez cały czas trwania eksperymentu skarżyła się na spadek energii, problemy żołądkowe oraz wzdęcia. Jak zareagowały na wiadomość, że ich dieta wcale się nie zmieniła?

Eksperci zgodnie podkreślają, że gluten to związek, z którego osoby zdrowe nie powinny rezygnować. Stosowanie diety bezglutenowej ma sens jedynie w przypadku celiakii, alergii lub nietolerancji glutenu. W pozostałych przypadkach, „wyrzucenie” glutenu z diety, zamiast pomóc, może zaszkodzić. Dzieje się tak, ponieważ osobom, które stosują taką dietę brakuje błonnika, który reguluje proces trawienia. Jego niedobór, może w przyszłości przyczynić się do rozwoju m. in. raka jelita grubego

Zobacz film: Czy gluten jest człowiekowi potrzeby? Źródło: Wiem, co jem


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
10
2
Więcej na temat
Hemodializa – na czym polega i kiedy jest zalecana?
Hemodializa – na czym polega i kiedy jest zalecana?
Czy glutenu trzeba się bać?
Czy glutenu trzeba się bać?
Jakie korzyści daje bieganie?
Jakie korzyści daje bieganie?
Test: Jak przygotować zdrowego grilla? Odpowiedź o 18.00 w programie 36,6 °C!
Test: Jak przygotować zdrowego grilla? Odpowiedź o 18.00 w programie 36,6 °C!
Komentarze (2)
STOKROTKA
JEDZ GLUTEN, BO JAK NIE BĘDZIESZ GO JADŁ TO UMRZESZ NA RAKA JELITA GRUBEGO, TO PODŁE KŁAMSTWO. PONADTO GLUTEN JEST BIAŁKIEM, A W PRZYPADKU BIAŁEK MOŻEMY MÓWIĆ WYŁĄCZNIE O ALERGII , A NIE O NIETOLERANCJI , NIETOLERANCJA JEST NA CUKRY, JAK NA PRZYKŁAD NIETOLERANCJA LAKTOZY. ALERGIA NA BIAŁKA, NIETOLERANCJA NA CUKRY. NIE MA NIETOLERANCJI GLUTENU, TO BUJDA NA RESORACH. NA GLUTEN MOŻE BYĆ WYŁĄCZNIE ALERGIA I ZWIĄZANA Z NIETRAWIENIEM GLUTENU CELIAKIA!
Czytaj całość
STOKROTKA
CO MA PIERNIK DO WIATRAKA , I CO MA GLUTEN DO BŁONNIKA . GLUTEN TO BIAŁKO A BŁONNIK TO WŁÓKNO POKARMOWE. BŁONNIK WYSTĘPUJE TAKŻE W PRODUKTACH NIE ZAWIERAJĄCYCH GLUTENU JAK OWOCE I WARZYWA. TEN ARTYKUŁ MA NA CELU ZASTRASZENIE I WYWIERANIE PRESJI NA ODBIORCY. JAK NIE BĘDZIESZ JADŁ GLUTENU TO UMRZESZ NA RAKA JELITA LUB CHOROBY UKŁADU KRĄŻENIA. TO JEST PERFIDNA MANIPULACJA. CO SPADA ZA BARDZO SPRZEDAŻ PODŁEJ JAKOŚCI GNIOTÓW PIEKARNICZYCH I DOCHÓD PIEKARZY?
Czytaj całość
Nie przegap
Kolejny sezon programu 36,6°C! Zobacz jakie tematy zostaną poruszone w kolejnych odcinkach
Kolejny sezon programu 36,6°C! Zobacz jakie tematy zostaną poruszone w kolejnych odcinkach
Owsiki u dorosłych – przyczyny i objawy owsików u dorosłych
Owsiki u dorosłych – przyczyny i objawy owsików u dorosłych
Andrzej Michalik udowadnia, że cukrzyca nie oznacza rezygnacji z marzeń!
Andrzej Michalik udowadnia, że cukrzyca nie oznacza rezygnacji z marzeń!
Jak szybko rosną włosy? Sposób na szybko rosnące włosy
Jak szybko rosną włosy? Sposób na szybko rosnące włosy
Żylaki - miejsca powstawania, rodzaje, objawy, leczenie
Żylaki - miejsca powstawania, rodzaje, objawy, leczenie
Zasady udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej
Zasady udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej