Polub nas na Facebooku
Czytasz: Dużo jeść i nie tyć? To możliwe! Poznaj gęstość energetyczną produktów
menu
Polub nas na Facebooku

Dużo jeść i nie tyć? To możliwe! Poznaj gęstość energetyczną produktów

CoffeAndMilk/Getty Images

Czy jedzenie dużej ilości pokarmów i chudnięcie jest możliwe? Okazuje się, że tak. Kluczem do sukcesu jest spożywanie produktów o niskiej gęstości energetycznej. Czym jest gęstość energetyczna? Jakie produkty mają niską gęstość energetyczną? Tłumaczy dietetyczka Anna Radowicka.

Co łączy 130 g masła, 1,5 kg brokułów i 0,5 kg mięsa? Ich porcje mają po 500 kcal, a jednocześnie różnią się swoją wagą, bo posiadają różną gęstość energetyczną.

Czym jest gęstość energetyczna?

Gęstość energetyczna (zwana też gęstością kaloryczną) jest określana jako zawartość energii (w kcal lub kJ) na jednostkę masy produktu (g lub 100 g).

Im mniejsza gęstość energetyczna produktu, tym więcej możemy go zjeść, nie obawiając się przybrania na wadze. W efekcie, zjemy więcej pokarmu o niższej wartości kalorycznej, co pozytywnie wpłynie na pracę układu pokarmowego i nasze samopoczucie.

Dietetyczka Anna Radowicka podkreśla, że wiele doniesień naukowych mówi, że warto wybierać produkty o niskiej gęstości energetycznej, ponieważ bez wyrzutów sumienia możemy podjadać je przez cały dzień.

Warzywa o niskiej gęstości energetycznej to te bezskrobiowe, jak  m.in. boćwina, bakłażan, cukinia, pomidory, ogórki, kalafior, brokuły, sałaty, czy kalarepa.

Ciekawostką jest, że produkty o wyższej gęstości energetycznej, jak ziemniaki, poddane obróbce termicznej, czyli gotowane lub pieczone – zmniejszają swoją gęstość energetyczną, która jest wtedy niższa niż u kasz, powszechnie uważanych za zdrowe i dietetyczne.

Najwyższą gęstością charakteryzują się tłuszcze, jak masła, oleje i orzechy. Ich 1 g zawiera może zawierać aż 9 kcal, co sprawia, że ich nadmiar w diecie przyczyni się do powstania nadwagi i otyłości.

Przeczytaj także: Adele schudła 20 kg! Wiemy jaką dietę stosowała

Podział pokarmów pod względem gęstości energetycznej:

  • BARDZO NISKA: < 60 kcal/100 g – niemal wszystkie owoce, warzywa nieskrobiowe, niektóre zupy, niesłodzone kawa i herbata, napoje typu light
  • NISKA: 60 – 150 kcal/100 g – pełne ziarna, chude mięsa, strączki, nabiał niskotłuszczowy, banany, ziemniaki, bataty
  • UMIARKOWANA: 160 – 390 kcal/100 g – chleb, beztłuszczowe przekąski (np. paluszki słone), sery, tłuste mięso, awokado, suszone owoce
  • WYSOKA: 400 – 900 kcal/100 g – smażone przekąski (np. chipsy), słodycze, ciastka, nasiona, orzechy i masła orzechowe, tłuszcze, oleje, majonez

 Jakie produkty wybierać, jak obliczać i sprawdzać ich gęstość energetyczną? Zobacz video z dietetyczką Anną Radowicką:

Czy można jeść dużo i nie tyć? Źródło: Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
95
10
Polecamy
Gęstość energetyczna, czyli jak zjeść dużo i przytyć mało
Gęstość energetyczna, czyli jak zjeść dużo i przytyć mało Dzień Dobry TVN
Co jeść, żeby schudnąć?
Jadłospis, który służy zdrowiu
Co jeść, żeby schudnąć? Jadłospis, który służy zdrowiu Dzień Dobry TVN
Jaka powinna być dieta przy stłuszczeniu wątroby?
Zalecane i niewskazane produkty
Jaka powinna być dieta przy stłuszczeniu wątroby? Zalecane i niewskazane produkty TVN zdrowie
Talerz zdrowia zamiast piramidy.
Jak zmienić dietę, by wzmocnić odporność i zmniejszyć ryzyko chorób
Talerz zdrowia zamiast piramidy. Jak zmienić dietę, by wzmocnić odporność i zmniejszyć ryzyko chorób TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Borówka amerykańska – ile jeść, by wzmocnić serce?
Borówka amerykańska – ile jeść, by wzmocnić serce?
Czym jest peptyd C? Interpretacja wyników badania peptydu C
Czym jest peptyd C? Interpretacja wyników badania peptydu C
Czy ty też odkładasz sprawy na później? Sprawdź jak sobie radzić z prokrastynacją
Czy ty też odkładasz sprawy na później? Sprawdź jak sobie radzić z prokrastynacją
Jakie badania należy zrobić, aby wykryć pasożyty?
Jakie badania należy zrobić, aby wykryć pasożyty?
Czym jest zespół Costello? Objawy i przyczyny zespołu twarzowo-skórno-szkieletowego
Czym jest zespół Costello? Objawy i przyczyny zespołu twarzowo-skórno-szkieletowego
Mięsak – przyczyny, objawy i rodzaje, leczenie
Mięsak – przyczyny, objawy i rodzaje, leczenie