Polub nas na Facebooku
Czytasz: Domowy syrop z buraka na kaszel. Jakie wykazuje działanie? Dawkowanie i sposób przygotowania buraczanego syropu
menu
Polub nas na Facebooku

Domowy syrop z buraka na kaszel. Jakie wykazuje działanie? Dawkowanie i sposób przygotowania buraczanego syropu

Młode buraki

Fot: foodandwinephotography / gettyimages.com

Syrop z buraka jest domowym i naturalnym sposobem na zwalczanie uciążliwego kaszlu oraz chrypki. Skutecznie oczyszcza drogi oddechowego i ułatwia odkrztuszanie zalegającej wydzieliny. Można go stosować u dzieci od pierwszego roku życia.

Syrop z buraka jest źródłem cennych dla organizmu substancji o działaniu przeciwzapalnym. Stosowany jest wspomagająco w leczeniu kaszlu. Zawiera wyłącznie naturalne składniki, dzięki czemu może być stosowany u małych dzieci oraz kobiet ciężarnych.

Co zawiera syrop z buraka?

Burak odznacza się dużą zawartością cennych dla zdrowia składników. Wśród nich należy wymienić substancje antyoksydacyjne, inaczej przeciwutleniające, do których zalicza się m.in. antocyjany. Wykazują one działanie przeciwzapalne, a ponadto wzmacniają ogólną odporność organizmu i opóźniają procesy starzenia się. 

Buraki dostarczają również betainy, czyli unikalnego składnika odżywczego, który skutecznie zwalcza stany zapalne oraz działa bakteriostatycznie. Syrop z buraka jest źródłem wielu niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin i składników mineralnych, a zwłaszcza witaminy C, kwasu foliowego, magnezu, wapnia, żelaza oraz potasu.

Zobacz także: Syrop z cebuli - przygotowanie i właściwości

Właściwości syropu z buraka na kaszel

Syrop z buraka jest naturalną miksturą, którą można stosować zarówno w celach leczniczych w trakcie trwania infekcji, jak też profilaktycznie. Przyczynia się do wzmocnienia odporności, przeciwdziała rozwojowi infekcji wirusowych i bakteryjnych oraz oczyszcza górne i dolne drogi oddechowe ułatwiając oddychanie. Jest skuteczny przy każdym rodzaju kaszlu – suchym i mokrym. Wykazuje właściwości odkrztuszające, dzięki czemu wspomaga usuwanie zalegającej wydzieliny w drogach oddechowych. Syrop z buraka łagodzi chrypkę oraz zwalcza ból gardła.

Zobacz film: Domowe sposoby na przeziębienie. Źródło: 36,6

Syrop z buraka czerwonego: przepis

Przygotowanie syropu z buraka na kaszel jest bardzo proste i nie wymaga wiele czasu. Leczniczą miksturę przyrządzi się, wykorzystując jednego, dużego buraka, którego należy zetrzeć na tarce. Starte warzywo umieszcza się w miseczce, a następnie dodaje się do niego dwie łyżeczki cukru bądź miodu. Całość należy dokładnie wymieszać i podgrzewać przez około 20 minut na niewielkim ogniu. 

Ważne jest, by nie dopuścić do zagotowania mikstury – wówczas syrop zatraca swoje lecznicze właściwości. Szczególnie zalecanymi miodami w walce z infekcjami są: lipowy, spadziowy lub gryczany. Zawierają one duże ilości inhibiny – substancji o działaniu bakteriostatycznym, czyli hamującym rozwój bakterii. 

Syrop z buraka można również przygotować bez ogrzewania. Buraka należy umyć, obrać i pokroić na małe kawałki. Następnie warzywo rozdrabnia się (przy użyciu blendera bądź poprzez przeciśnięcie kawałków buraka przez sokowirówkę) i przecedza się. Uzyskany syrop należy dosłodzić miodem, ewentualnie cukrem. 

Domowy syrop z buraka na kaszel można również przygotować poprzez wydrążenie na samej górze warzywa kółka o średnicy około 2 centymetrów i głębokości około 3-4 centymetrów, uważając by nie przebić buraka „na wylot”. Do wykonanego otworu należy wlać łyżeczkę miodu. Buraka odstawia się na kilka godzin w ciepłe miejsce, do momentu aż wypuści sok. Przygotowaną miksturę powinno się przelać do buteleczek lub słoiczka i przechowywać w lodówce.

Zobacz także: Syrop z czosnku - przepis, właściwości, dawkowanie

Syrop z buraka cukrowego: przepis

Przygotowanie syropu z buraka cukrowego rozpoczyna się od dokładnego oczyszczenia warzywa, które następnie się obiera i odcina zielone części. Buraka należy pokroić w drobną kostkę, umieścić w garnku i zalać wodą do takiego poziomu, by warzywo zostało zakryte. Całość należy gotować na najmniejszym palniku i małym ogniu przez kilka godzin, aż do uzyskania brunatnej barwy. Po wystudzeniu, syrop z buraka cukrowego przelewa się do buteleczek. Można go stosować w celach leczniczych oraz jako zamiennik cukru.

Dawkowanie syropu z buraka

Syrop z buraka zaleca się stosować u osób z uporczywym kaszlem, chrypką oraz przy przeziębieniach. Należy go przyjmować co najmniej dwa razy dziennie po jednej łyżeczce, czyli po około 5 mililitrów. Przy bardzo silnym, męczącym kaszlu wskazane jest picie syropu nawet co godzinę po jednej łyżeczce. Stosowany jest również profilaktycznie w celu zwiększenia odporności organizmu – wówczas zaleca się go pić do czterech razy dziennie. 

Syrop z buraka dostarcza wyłącznie naturalnych składników, dlatego jest bardzo bezpieczny w stosowaniu. Może być podawany dzieciom już po pierwszym roku życia. W przypadku alergii na miód, przygotowując syrop w domu, należy dosładzać go cukrem. 

Domowy syrop z buraka można również bez obaw stosować u kobiet ciężarnych. Poza właściwościami przeciwzapalnymi, łagodzącymi kaszel i zapobiegającymi infekcjom, burak dostarcza również żelaza i kwasu foliowego, które są bardzo ważnymi składnikami dla kobiet ciężarnych – chronią przed powstaniem niedokrwistości i zapewniają prawidłowy rozwój dziecka.

Zobacz film: Sok z kiszonych buraków z rozgrzewającym cynamonem. Źródło: Dzień dobry TVN, X-Bank Gallery

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
258
8
Polecamy
Syrop z cebuli – lekarstwo na infekcje i kaszel
Syrop z cebuli – lekarstwo na infekcje i kaszel Dzień Dobry TVN
Syrop z pędów sosny – naturalny sposób na kaszel. Jak go zrobić?
Syrop z pędów sosny – naturalny sposób na kaszel. Jak go zrobić? Dzień Dobry TVN
Syrop imbirowy z dodatkiem miodu i cytryny – skuteczna walka z infekcjami. Zastosowanie, właściwości, dawkowanie. Przepis na przygotowanie domowego syropu
Syrop imbirowy z dodatkiem miodu i cytryny – skuteczna walka z infekcjami. Zastosowanie, właściwości, dawkowanie. Przepis na przygotowanie domowego syropu TVN zdrowie
Syrop z cebuli - jak zrobić i jakie ma właściwości?
Syrop z cebuli - jak zrobić i jakie ma właściwości? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Ból po wyrwaniu zęba – ile trwa? Jak go złagodzić?
Ból po wyrwaniu zęba – ile trwa? Jak go złagodzić?
Siemię lniane -  właściwości lecznicze. Jak przygotować i pić siemię?
Siemię lniane -  właściwości lecznicze. Jak przygotować i pić siemię?
MCV w morfologii – normy, podwyższone i obniżone stężenie
MCV w morfologii – normy, podwyższone i obniżone stężenie