Polub nas na Facebooku
Czytasz: Domowy syrop z buraka na kaszel. Jakie wykazuje działanie? Dawkowanie i sposób przygotowania buraczanego syropu

Domowy syrop z buraka na kaszel. Jakie wykazuje działanie? Dawkowanie i sposób przygotowania buraczanego syropu

Zainteresował Cię ten artykuł?
NAN

Fot: fotolia.com

Syrop z buraka jest domowym i naturalnym sposobem na zwalczanie uciążliwego kaszlu oraz chrypki. Skutecznie oczyszcza drogi oddechowego i ułatwia odkrztuszanie zalegającej wydzieliny. Można go stosować u dzieci od pierwszego roku życia.

Syrop z buraka jest źródłem cennych dla organizmu substancji o działaniu przeciwzapalnym. Stosowany jest wspomagająco w leczeniu kaszlu. Zawiera wyłącznie naturalne składniki, dzięki czemu może być stosowany u małych dzieci oraz kobiet ciężarnych.

Co zawiera syrop z buraka?

Burak odznacza się dużą zawartością cennych dla zdrowia składników. Wśród nich należy wymienić substancje antyoksydacyjne, inaczej przeciwutleniające, do których zalicza się m.in. antocyjany. Wykazują one działanie przeciwzapalne, a ponadto wzmacniają ogólną odporność organizmu i opóźniają procesy starzenia się. 

Buraki dostarczają również betainy, czyli unikalnego składnika odżywczego, który skutecznie zwalcza stany zapalne oraz działa bakteriostatycznie. Syrop z buraka jest źródłem wielu niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin i składników mineralnych, a zwłaszcza witaminy C, kwasu foliowego, magnezu, wapnia, żelaza oraz potasu.

Zobacz także: Syrop z cebuli - przygotowanie i właściwości

Właściwości syropu z buraka na kaszel

Syrop z buraka jest naturalną miksturą, którą można stosować zarówno w celach leczniczych w trakcie trwania infekcji, jak też profilaktycznie. Przyczynia się do wzmocnienia odporności, przeciwdziała rozwojowi infekcji wirusowych i bakteryjnych oraz oczyszcza górne i dolne drogi oddechowe ułatwiając oddychanie. Jest skuteczny przy każdym rodzaju kaszlu – suchym i mokrym. Wykazuje właściwości odkrztuszające, dzięki czemu wspomaga usuwanie zalegającej wydzieliny w drogach oddechowych. Syrop z buraka łagodzi chrypkę oraz zwalcza ból gardła.

Zobacz film: Domowe sposoby na przeziębienie. Źródło: 36,6

Syrop z buraka czerwonego: przepis

Przygotowanie syropu z buraka na kaszel jest bardzo proste i nie wymaga wiele czasu. Leczniczą miksturę przyrządzi się, wykorzystując jednego, dużego buraka, którego należy zetrzeć na tarce. Starte warzywo umieszcza się w miseczce, a następnie dodaje się do niego dwie łyżeczki cukru bądź miodu. Całość należy dokładnie wymieszać i podgrzewać przez około 20 minut na niewielkim ogniu. 

Ważne jest, by nie dopuścić do zagotowania mikstury – wówczas syrop zatraca swoje lecznicze właściwości. Szczególnie zalecanymi miodami w walce z infekcjami są: lipowy, spadziowy lub gryczany. Zawierają one duże ilości inhibiny – substancji o działaniu bakteriostatycznym, czyli hamującym rozwój bakterii. 

Syrop z buraka można również przygotować bez ogrzewania. Buraka należy umyć, obrać i pokroić na małe kawałki. Następnie warzywo rozdrabnia się (przy użyciu blendera bądź poprzez przeciśnięcie kawałków buraka przez sokowirówkę) i przecedza się. Uzyskany syrop należy dosłodzić miodem, ewentualnie cukrem. 

Domowy syrop z buraka na kaszel można również przygotować poprzez wydrążenie na samej górze warzywa kółka o średnicy około 2 centymetrów i głębokości około 3-4 centymetrów, uważając by nie przebić buraka „na wylot”. Do wykonanego otworu należy wlać łyżeczkę miodu. Buraka odstawia się na kilka godzin w ciepłe miejsce, do momentu aż wypuści sok. Przygotowaną miksturę powinno się przelać do buteleczek lub słoiczka i przechowywać w lodówce.

Zobacz także: Syrop z czosnku - przepis, właściwości, dawkowanie

Syrop z buraka cukrowego: przepis

Przygotowanie syropu z buraka cukrowego rozpoczyna się od dokładnego oczyszczenia warzywa, które następnie się obiera i odcina zielone części. Buraka należy pokroić w drobną kostkę, umieścić w garnku i zalać wodą do takiego poziomu, by warzywo zostało zakryte. Całość należy gotować na najmniejszym palniku i małym ogniu przez kilka godzin, aż do uzyskania brunatnej barwy. Po wystudzeniu, syrop z buraka cukrowego przelewa się do buteleczek. Można go stosować w celach leczniczych oraz jako zamiennik cukru.

Dawkowanie syropu z buraka

Syrop z buraka zaleca się stosować u osób z uporczywym kaszlem, chrypką oraz przy przeziębieniach. Należy go przyjmować co najmniej dwa razy dziennie po jednej łyżeczce, czyli po około 5 mililitrów. Przy bardzo silnym, męczącym kaszlu wskazane jest picie syropu nawet co godzinę po jednej łyżeczce. Stosowany jest również profilaktycznie w celu zwiększenia odporności organizmu – wówczas zaleca się go pić do czterech razy dziennie. 

Syrop z buraka dostarcza wyłącznie naturalnych składników, dlatego jest bardzo bezpieczny w stosowaniu. Może być podawany dzieciom już po pierwszym roku życia. W przypadku alergii na miód, przygotowując syrop w domu, należy dosładzać go cukrem. 

Domowy syrop z buraka można również bez obaw stosować u kobiet ciężarnych. Poza właściwościami przeciwzapalnymi, łagodzącymi kaszel i zapobiegającymi infekcjom, burak dostarcza również żelaza i kwasu foliowego, które są bardzo ważnymi składnikami dla kobiet ciężarnych – chronią przed powstaniem niedokrwistości i zapewniają prawidłowy rozwój dziecka.

Zobacz film: Sok z kiszonych buraków z rozgrzewającym cynamonem. Źródło: Dzień dobry TVN, X-Bank Gallery

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
88
1
Więcej na temat
Mleko z miodem, czosnkiem i masłem - domowe lekarstwo na przeziębienie
Mleko z miodem, czosnkiem i masłem - domowe lekarstwo na przeziębienie
Kaszel krtaniowy u dzieci i dorosłych - co warto wiedzieć?
Kaszel krtaniowy u dzieci i dorosłych - co warto wiedzieć?
Katar w ciąży - co na to poradzić? Czy katar w ciąży szkodzi dziecku? Domowe sposoby na katar
Katar w ciąży - co na to poradzić? Czy katar w ciąży szkodzi dziecku? Domowe sposoby na katar
Dereń jadalny – cierpki owoc z dużą ilością żelaza, poprawiający odporność idealny na dżemy i nalewki
Dereń jadalny – cierpki owoc z dużą ilością żelaza, poprawiający odporność idealny na dżemy i nalewki
Komentarze (0)
Nie przegap
Odchudzanie last minute. Jak pozbyć się zbędnych kilogramów tuż przed wakacjami?
Odchudzanie last minute. Jak pozbyć się zbędnych kilogramów tuż przed wakacjami?
Fast food to żywność, która szczególnie szkodzi zdrowiu. Sprawdź, co się dzieje z twoim ciałem, kiedy jesz „śmieciowe jedzenie”
Fast food to żywność, która szczególnie szkodzi zdrowiu. Sprawdź, co się dzieje z twoim ciałem, kiedy jesz „śmieciowe jedzenie”
Fobia społeczna – przyczyny, objawy, skutki i leczenie lęku społecznego
Fobia społeczna – przyczyny, objawy, skutki i leczenie lęku społecznego
Zespół FAS (alkoholowy zespół płodowy) – konsekwencje spożywania alkoholu w ciąży
Zespół FAS (alkoholowy zespół płodowy) – konsekwencje spożywania alkoholu w ciąży
Asperger: objawy zaburzenia ze spectrum autyzmu, przyczyny, leczenie
Asperger: objawy zaburzenia ze spectrum autyzmu, przyczyny, leczenie
Co to jest melasa? Jakie ma właściwości i zastosowanie?
Co to jest melasa? Jakie ma właściwości i zastosowanie?